Dům s výhledem na kukuřičné pole a les za ním stojí jen pár kilometrů jižně od španělského města Santiago de Compostela.

Stavba vyrostla na samém okraji kukuřičného pole.

Stavba vyrostla na samém okraji kukuřičného pole.

FOTO: Luis Díaz Díaz

Všechna okna obytných místností směřují buď na jih (jako v tomto případě) nebo na východ.

Všechna okna obytných místností směřují buď na jih (jako v tomto případě), nebo na východ.

FOTO: Luis Díaz Díaz

Garáž pokračuje za zadní stěnou domu.

Garáž pokračuje za zadní stěnou domu.

FOTO: Luis Díaz Díaz

Zajímavostí návrhu je nestejný vzhled půdorysu domu a jeho střechy. Ta má při pohledu z výšky skoro obdélníkový tvar. Zato stavba schovaná pod ní je velice členitá. Díky tomu vzniká v její bezprostřední blízkosti spousta stinných míst a přesahy střechy zároveň jednoduchým způsobem stíní interiér domu tak, aby se v horkých letních dnech zbytečně nepřehříval.

Navíc mohli architekti díky nezvyklým hranám na fasádě okna všech obytných místností orientovat na jižní nebo východní stranu.

Na první pohled se zdá, že dům stojí na zcela rovnémpozemku. Jeho mírnou členitost prozrazuje garáž, která je zhruba o půl metru výše, než obytná část.

Na první pohled se zdá, že dům stojí na zcela rovném pozemku. Jeho mírnou členitost prozrazuje garáž, která je zhruba o půl metru výše než obytná část.

FOTO: Luis Díaz Díaz

Obývací pokoj i kuchyň lze otevřít a propojit se zastřešenou terasou, přes niž se do domu vstupuje.

Obývací pokoj i kuchyň lze otevřít a propojit se zastřešenou terasou.

FOTO: Luis Díaz Díaz

Ačkoli je dům postaven na relativně plochém pozemku, nestojí úplně v rovině. Při bedlivějším pohledu návštěvník zjistí, že garáž, jež je „přilepena“ k zadní straně domu a sdílí s ním střechu, má podlahu o celý půlmetr výše, než je podlaha obytných prostor. Architekti tak finančně nenáročným způsobem reagovali na nerovnost pozemku a vyhnuli se zbytečnému i nákladnému kopání.

Čistě bílou barvu fasády oživují dřevěné obklady.

Čistě bílou barvu fasády oživují dřevěné obklady.

FOTO: Luis Díaz Díaz

Směrem na nejvíce slunečné strany hledí velká, ovšem zároveň střechou hezky stíněná okna.

Směrem na nejvíce slunečné strany hledí velká, ovšem zároveň střechou hezky stíněná okna.

FOTO: Luis Díaz Díaz

Interiér domu je uspořádán podle jednoduchého klíče – v srdci domu je uložen obývací pokoj s jídelnou, do něhož ústí průchod z kuchyně. V těsném sousedství je malá hala, odkud se vstupuje do dvou menších pokojů.

Na halu navazuje krátká chodba, do které vede hlavní vstup do domu. Napravo od něj se jde do hlavní ložnice, k níž přiléhá soukromá koupelna s toaletou.

Kuchyň sama o sobě není moc velká, lze ji ovšem otevřít a propojit s exteriérem.

Kuchyň sama o sobě není moc velká, lze ji ovšem otevřít a propojit s exteriérem.

FOTO: Luis Díaz Díaz

Pohled z obýváku do chodby. Interiér je rozčleněn na tradiční místnosti, přesto zůstává pokud možno otevřený.

Pohled z obýváku do chodby. Interiér je rozčleněn na tradiční místnosti, přesto zůstává pokud možno otevřený.

FOTO: Luis Díaz Díaz

Tak jako na fasádě, také v interiéru narušili architekti čistě bílou výmalbu stěn dřevem.

Stejně jako na fasádě také v interiéru narušili architekti čistě bílou výmalbu stěn dřevem.

FOTO: Luis Díaz Díaz

Předností takto navrženého domu je možnost otevření jak obývacího pokoje, tak kuchyně, a tudíž jeho maximální propojení s exteriérem. Obyvatelé si tak mohou užívat pocitu, že jejich dům nabízí nesrovnatelně více prostoru, než tomu ve skutečnosti je.

Chodba, do níž se vchází hlavních vstupem

Chodba, do níž se vchází hlavním vstupem.

FOTO: Luis Díaz Díaz

Ložnice hlavní ložnice

Ložnice

FOTO: Luis Díaz Díaz

Architekti ohledně vzhledu domu přiznávají svou inspiraci tradiční místní architekturou, kterou ovšem necitovali doslovně.

Místnímu koloritu odpovídá zejména střecha, na níž je položena režná prejzová krytina, ale také bíle natřené cihlové zdi. Části z nich, zejména v okolí oken, je ovšem obložena dřevěnými panely, které tak vzhled už tak členité fasády dále hezky oživují.

Uspořádání interiéru

Uspořádání interiéru

FOTO: Arrokabe Arquitectos