Hlavní obsah

Architekt navrhl dům pro své rodiče. Je z něj nádherný výhled na moře, pastviny a lamy

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Necelých osm měsíců trvalo než na travnatém, ale jinak téměř holém pozemku na Francouzském ostrově v zátoce Westernport, nedaleko australského Melbourne, vyrostl rodinný dům. Měl nahradit dosluhující farmu a umět se „postarat” o své obyvatele, tj. zásobit je dostatkem elektřiny, vody a tepla.

Architekt postavil svým rodičům dům, který se postará o všechny jejich potřebyVideo: Pineal Productions

 
Článek

Architekt Rowan Brown dům navrhl pro své rodiče, kteří žijí na ostrově zabírajícím značnou plochu zálivu. Zvolil prefabrikovaný typ stavby, to znamená, že každá část byla vyrobena na pevnině na zakázku, přesně dle architektova zadání, a po převezení na ostrov dělníci vše smontovali dohromady.

I kvůli transportu musel architekt dům navrhnout tak, aby byl co nejlehčí, a rozdělit jej na pět dílů. Ty ale byly už takřka kompletní a na místě je stačilo doslova jen pospojovat dohromady. Zkompletování stavby trvalo několik týdnů.

Foto: Jaime Diaz-Berrio

Dům usazený na sérii ocelových pilotů vyhlíží do okolní krajiny, především však na moře.

Foto: Jaime Diaz-Berrio

Nový rodinný dům měl nahradit původní chátrající farmu. V první fázi bylo potřeba postavit technické zázemí v podobě jednotky pro solární panely a zpracování i čištění vody. Ve druhé fázi stavěl architekt vlastní dům.

Umístění na ostrově rozhodlo jasně o charakteru stavby, budova se musela obejít bez připojení k veřejné infrastruktuře. To znamená, že si musí vyrobit dostatek energie nejenom na svůj provoz, ale také aby pokryla spotřebu svých obyvatel. Zrovna tak musí umět hospodařit s vodou tak, aby jí měli obyvatelé pravidelný přísun v potřebném množství.

Foto: Jaime Diaz-Berrio

Centrální dvorek poskytuje rodině chráněné zázemí pro příjemné venkovní posezení.

Architekt proto budování domu rozdělil do dvou fází. V první vyrostlo technické zázemí v podobě samostatného objektu, na němž jsou umístěny sluneční kolektory a fotovoltaické panely, zároveň je v jeho bezprostřední blízkosti biologická čistička odpadů a zároveň se zde uchovává voda zachycená během dešťů. Dům je vytápěn dvojicí kamen na dřevo, na jedněch se také ve většině případů vaří.

Foto: Jaime Diaz-Berrio

Dům nabízí výhledy do tří světových stran.

Foto: Jaime Diaz-Berrio

V celém domě jsou použity podlahy z bambusového dřeva.

Foto: Jaime Diaz-Berrio

Na dřevě se také převážně vaří.

Vlastní dům je nad okolní krajinu vyzdvižen pomocí série ocelových pilotů. Díky tomu mají obyvatelé lepší výhled do okolí. Jeho zdi jsou obloženy dřevem z místních, australských stromů.

Vše architekt navrhoval tak, aby to bylo nejenom odolné, ale zároveň pokud možno lehké; to kvůli transportu z pevniny na ostrov.

Foto: Jaime Diaz-Berrio

Interiér domu je vyhříván kamny na dřevo.

Foto: Jaime Diaz-Berrio

Hezkým nápadem je centrální dvorek s plochou 25 m2. Rodiče si přáli mít v exteriéru svého domova pěkné posezení. Ovšem v prostředí mořského pobřeží, kde je neustále větrno, bylo třeba vymyslet takový prostor, který bude pokud možno ze všech stran chráněný. Dvorek tak přesně řeší danou potřebu, a navíc přivádí světlo do všech částí domu.

Foto: Jaime Diaz-Berrio
Foto: Jaime Diaz-Berrio

Všimněte se zasazení baterie do zrcadla...

Objekt nahradil starou farmu specializovanou na chov hovězího dobytka a lam alpak, na pozemku zabírá plochu 190 m2.

K domu patří kromě jiného i 250 metrů dlouhá pláž. Z oken stavení je vidět do tří světových stran na moře a na pastviny, jež k farmě patří.

Foto: Jaime Diaz-Berrio

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám