Hlavní obsah

Obývací pokoj jako soukromá i veřejná zóna

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obývací pokoj slouží k relaxaci a setkávání s rodinou i přáteli. Někdy ale do něj musíme umístit třeba také jídelní a pracovní kout. Jak to vše skloubit? Snadno!

Foto: Ikea (6x)

Nejvíce světla si zaslouží centrální část obývacího pokoje. Nad ni obvykle zavěšujeme centrální svítidlo.

Článek

Multifunkční obývací pokoj rozdělíme na zóny. Mohou na sebe navazovat plynule v otevřeném prostoru. V takovém případě volíme podobný styl nábytku nebo detaily, které prostor propojují, např. opakující se barvu, obklady stěny, svítidla, designové doplňky. Větší prostory vypadají lépe, když v nich vytvoříme předěly nábytkem či japonskou stěnou.

Cílené osvětlení

V obývacím pokoji nemá chybět přirozené světlo. Umělé centrální svítidlo doplníme bodovým osvětlením, např. pro čtení, zdůraznění konkrétního místa.

Žluté jemné osvětlení navozuje zklidňující atmosféru vhodnou pro večerní hodiny, modré a bílé udržuje pozornost.

Foto: Donate

Lustr Silver Sun se třemi svítidly se hodí k zavěšení nad delší jídelní stůl. Cena 10 200 Kč.

Foto: Ikea

Nenápadné bodové lampy svítí na místa, která mají vyniknout.

Foto: Kika

Rozkládací pohovka Rocket Lounge pro obývací pokoj, v němž se přespává. Rohová sedací souprava zahrnuje rozkládací lůžko, stavitelnou područku, hlavovou opěrku, úložný prostor. Rozměr 326 x 197 cm od 27 999 Kč.

Odpočinek a blízkost

Rozkládací pohovka, pohodlná křesla, sedací kostky a konferenční stolek zpravidla tvoří ústřední uskupení obývacího pokoje. Naproti němu může být nábytková stěna s televizí, s hudebním přehrávačem, s knihovnou.

Foto: Ikea

Křesla s vysokou opěrkou a s výplní z pružné pěny pro samostatné sezení. Cena 4990 Kč/kus.

V malém interiéru využijeme nejen kvůli hostům kvalitní rozkládací pohovku určenou k občasnému či k trvalému spaní — liší se od sebe stupněm tvrdosti a výplní matrace. Vyplatí se investovat do pohovky s úložným prostorem pro přikrývky a polštáře.

Foto: Bonami

Tradiční pohovku a křesla mohou nahradit pohodlné sedací pytle, např. Woouf Donut za 2990 Kč.

Foto: Bonami

Sedací pytel Paqchair od 3200 Kč rozložíme na lůžko.

Ve větším prostoru necháme vyniknout rozmístění pohovky, křesel a stolku třeba i z více než z jedné sestavy. Velkorysý interiér to unese, můžeme se těšit z kombinace různých stylů a barev.

K soukromí při sezení ve velkém obývacím pokoji přispějí samostatná křesla s odkládacím stolkem nebo područkou.

Foto: Jena nábytek

Sedací souprava Korfu nabízí sedák z pružné PUR pěny, vlnité pružiny slibují dlouhou životnost. Polohovací područky a podhlavníky umožňují relaxaci na míru. Sedačku rozložíme na lůžko, do úložného prostoru schováme třeba peřiny.

Pospolitost pohovek a křesel zachováme, když je umístíme na jeden velký koberec, nebo ji narušíme menšími kusovými koberci u jednotlivých kusů nábytku. Častou variantou je ponechání dvojice pohovka - stolek na jednom koberci, na zbytku plochy vynikne podlaha.

Foto: Ikea

Ústřední místo v obývacím pokoji zaujímají pohovka, křesla a stolek. Z pohovky se můžeme dívat na televizi. Centrální svítidlo doplňují stojací lampy.

Pracovní kout

Místo pro práci by mělo být v dobře osvětlené části obývacího pokoje, stranou od rušnějších zón. K oddělení prostoru napomůže zástěna - policová, květinová nebo s knihami.

Foto: Solodoor

Pracovní kout je stranou od frekventované části obývacího pokoje. Neobejde se bez cíleného světla lampy, která má jen doplňovat centrální svítidlo.

Samostatný pracovní stůl vyžaduje dostatek prostoru, alespoň 150 x 80 cm. V menším interiéru může být zakomponovaný do nábytkové stěny, rohovým typem zaplníme nevyužitý kout v místnosti.

Foto: J.A.P.

Odpočinkovou zónu a pracovní kout oddělíme třeba prosklenými posuvnými dveřmi.

Malému prostoru vyhoví pojízdný PC stolek a ergonomická židle. K uložení věcí poslouží vyšší pojízdné kontejnery se zásuvkami.

Foto: Bonami

Jednoduchý, snadno přemístitelný PC stolek umístíme k oknu. Na policovou sestavu v odpovídajícím stylu dáme vše potřebné.

Úložné prostory

Trend směřuje ke vzdušným jednoduchým nábytkovým stěnám. Více se podobají policovým systémům než skříňkám. Na zeď je rozmístíme podle svých představ.

Policové díly bývají z jedné strany kryté či volné z obou stran. Existují také typy s vloženými, výsuvnými nebo otočnými boxy.

Foto: Bonami

Jako úložný prostor můžeme v obývacím pokoji využít i kartonový sedacím nábytek s odklopným víkem.

Prostor vyčleněný televizi nebo jinému médiu lze zakrýt zástěnou, aby se na spotřebič neprášilo. Zástěna navíc skryje světla stand-by režimu spotřebiče, případně digitálních hodin, a neruší tak možného nocležníka.

Foto: Bonami

V obýváku menších rozměrů využijeme každé místo na stěně.

Kromě úložných prostor v pohovce poskytují místo pro drobnosti i sedací kostky s odklopným víkem nebo konferenční stolek s policí pod deskou.

Foto: Jena nábytek

Jednotlivé díly nábytkového programu Oslo vynikají lehkostí, vzdušností a širokým uplatněním. Poskládáme z nich obývací stěnu, jídelnu, pracovnu i třeba předsíň. Skleněné vitríny lze doplnit o LED osvětlení.

V interiéru menších rozměrů maximálně využijeme prostor stěn, ať už pro vestavěnou skříň, nebo rozmístění polic či designových věšáků.

Foto: Bonami

Knihovnu Lego s barevnými boxy postavíme ke stěně nebo do prostoru jako dělicí prvek. Cena 8489 Kč.

Jídelní zóna

Místo pro jídelní část je v blízkosti kuchyňského koutu nebo velké kuchyně volně přecházející do obývacího pokoje. Ušetříme si tak kroky při přenášení jídla a nádobí.

Foto: Ikea

V malém bytě vytvoříme jídelní stůl spojením menších stolů. Použít lze stoličky, které jsou jinak zavěšené na stěně.

Má nábytková souprava jídelní části ladit s tou v kuchyni nebo v obývacím pokoji? Záleží na našem pocitu.

Obecně platí, že jídelní část by měla být od ostatních oddělena malým prostorem, krbem, zástěnou, opticky kobercem na podlaze pod jídelním stolem či konferenčním stolkem.

Foto: Ikea

Sklápěcí úzký stůl se stolní deskou z bambusu je vhodný do velkého i malého obývacího pokoje. Cena 3990 Kč.

U jídla se setkává celá rodina, v menším prostoru proto uplatníme rozkládací stůl, případně skladné stohovací židle.

Foto: Jena nábytek

V otevřeném prostoru, např. v loftu, na sebe volně navazují obývací pokoj a jídelní část. Individuální zóny vymezují komoda, TV stolek na koberci a křeslo. Švédský nábytkový program Malibu je z odolných MDF a DTD materiálů.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Výběr článků

Načítám