Soutěž na návrh nového vzhledu dané části města vyhrál holandský architektonický ateliér Bena van Berkela UNStudio, jenž se v asijských velkoměstech uplatňuje pravidelně, tentokrát ve spolupráci s korejskými designéry ze studia Heerim Architects & Planners.

Zajímavostí projektu je zanoření veškeré dopravy pod úroveň země, aby na povrchu zůstaly jen pěší zóny a zeleň.

Projekt vznikl na základě spolupráce s místními rezidenty, kteří danou čtvrť obývají a kteří měli v průběhu příprav zadání pro soutěž možnost vyjádřit svá přání, představy a potřeby ohledně toho, na co by se v návrhu nemělo zapomenout.

„Návrh schématu pro rezidenty řízenou zástavbu je obzvláště zajímavý, protože se snažíte vyhovět konkrétním potřebám již existující komunity. Její členové přesně znají přednosti svého okolí, ale zároveň i vědí nejlépe, co daná oblast postrádá. Zároveň mají i jasno v tom, jak by si přáli, aby se jejich bydliště rozvíjelo. Pro designéra je tato znalost místních podmínek neocenitelná,” říká k tomu holandský architekt Ben van Berkel.

Plán dané oblasti

Plán dané oblasti

Jeho tým spolu s korejskými kolegy pro Soul navrhl 32 budov na ploše velké přibližně půl kilometru čtverečního. Celková plocha bude činit 1 149 000 čtverečních metrů.

Vzhled jednotlivých objektů bude obdobný, výška se ale bude lišit. Pohybovat by se měla v rozpětí od 25 do 50 podlaží. Nejen z vizuálního hlediska je projekt v mnoha ohledech charakteristickým Berkelovým dílem a vykazuje mnoho typických rysů jeho rukopisu. Jsou to zejména oblé tvary uplatněné všude na fasádách, zejména to pak je absence rohů oken. Dále to je maximální otevření všech stěn staveb a také v jistém smyslu až biologický vzhled budov. Někomu mohou vzdáleně připomínat kostru.

Soulský projekt nese všechny charakteristické znaky děl z pera holandského architekta Bena van Berkela a jeho týmu: Oblé tvary, velká otevření a až mírně biologický vzhled jednotlivých budov.

Soulský projekt nese všechny charakteristické znaky děl z pera holandského architekta Bena van Berkela a jeho týmu – oblé tvary, velká otevření a až mírně biologický vzhled jednotlivých budov.

Část území je vyhrazena pro bydlení, místo současných takřka 4500 bytů vznikne 5940 nových. To v praxi znamená, že nynější pětatřicetipodlažní budovy budou strženy a na jejich místě vyrostou nové, padesátipodlažní.

Jak podotýkají architekti, na nových domech současní obyvatelé vydělají minimálně tím, že začnou bydlet v domácnostech postavených podle nejmodernějších trendů, a podle toho si také budou moci své domovy znovu zařídit. Zároveň získají i nová místa k parkování, ukrytá v podzemí tak, aby to opět odpovídalo posledním trendům ekologického způsobu rozvoje města.

Čtvrť vzdělanců...
Developerský projekt nebývalých rozměrů je situován do oblasti Daechi-Dong, což je čtvrť spadající do části města zvané Gangnam. Ta je proslulá jako tzv. Mekka soukromého vzdělávání. To proto, že je zde nejvyšší koncentrace soukromých škol, jimž se tu říká Hagwony. Není proto divu, že odtud pak také nejvíce studentů pokračuje na nejprestižnější univerzity v zemi.

Architekti svůj projekt Eunma Housing Development navrhli ve stylu, který shrnuli do hesla „Bydlet, pracovat a hrát si”. V praxi to znamená, že celou oblast uspořádali okolo šesti tematicky laděných zahrad, jimž dali poetická jména, která Středoevropana možná trochu zaskočí: Les zvídavosti, Zahrada vzrušení, Pozemky svůdnosti, Oblak kontemplace, Park hravosti a Pole dlouhověkosti. Každá zahrada by svým stylem měla definovat charakter svého okolí a okolní zástavby.

Architekti novou zástavbu navrhli s ohledem na zachování maximálního možného světla na daném území, tj. s ohledem na to, aby budovy příliš nestínily jak jedna druhé, tak prostředí na úrovni ulice. Jednotlivé stavby jsou zároveň vůči sobě orientované tak, aby si obyvatelé pokud možno vzájemně nehleděli do oken a měli co nejvíce soukromí.

Architekti území v závislosti na dalších aspektech dále rozdělili tak, že vznikne ve skutečnosti 24 oblastí, jež se od sebe budou lišit nejenom vizuálně. Dvě protilehlé hranice rozvíjeného území budou tvořit živé ulice se dvěma hlavními propojeními k existujícím stanicím metra.

Typologie jednotlivých budov (zleva): Věž a obchodní centrum West Station, Dračí věž s pěti jednotkami, Dračí věž se čtyřmi jednotkami, Věž pracovníků, Komunitní blok A, Komunitní blok B, Věž East Station.

Typologie jednotlivých budov (zleva): Věž a obchodní centrum West Station, Dračí věž s pěti jednotkami, Dračí věž se čtyřmi jednotkami, Věž pracovníků, Komunitní blok A, Komunitní blok B, Věž East Station

V okolí rodinných a komunitních bloků pak v rámci návrhu architekti umístili vzdělávací centra a knihovny, zatímco sportovními a rekreačními zařízeními obklopili „věže pracovníků”, navržené jako ubytování pro mladé pracující.

V samém srdci nově vybudované oblasti pak bude stát šest „ikonických” věží, které nabídnou luxusní bydlení, umění, kulturu a zdravý životní styl.

Tak, jak to odpovídá posledním architektonickým trendům, také v tomto návrhu architekti pamatovali na podporu komunitního stylu života. Do obytných budov proto cíleně zakomponovali poloveřejná prostranství, určená ke společenskému životu místních obyvatel. Jsou to například střešní terasy a klubové zóny.