Hlavní obsah

Nejčastější spory vedené v souvislosti s toaletami

Novinky, nes

Na 19. listopadu připadá poněkud nevšední svátek. Tento den je označován jako Mezinárodní den toalet. K těmto místnostem se váže nejedno tabu, ovšem stejně tak s nimi souvisí nejeden horký spor. Pojďme si tři z nejznámějších připomenout.

Foto: Profimedia.cz

Kde má být umístěna toaleta? V samostatné místnosti, nebo v koupelně? Názory na to se různí.

Článek

První a také nejpodstatnější debata se týká umístění toalety. Má být v samostatné místnosti, anebo má být součástí zařízení koupelny? Současný architektonický trend nahrává druhé variantě. Hovoří pro to několik důvodů.

Na toaletě v koupelně bývá mnohem více prostoru. To ocení nejenom rodiny s malými dětmi, které je potřeba po určitý čas zacházení s toaletou učit, více prostoru v okolí mísy tak přijde vhod. Stejně tak více místa docení i starší lidé a zvláště pak hendikepovaní.

Na druhé straně, pro samostatnou místnost hovoří tradiční ranní a večerní špičky, kdy člověk konající potřebu v samostatné místnosti neblokuje ostatním členům rodiny i koupelnu. Nikoli nepodstatným aspektem je pak logický občasný zápach, který člověka jdoucího „pouze” do koupelny dvakrát nepotěší.

Značka Jika si proto nechala udělat prostřednictvím společnosti Ipsos průzkum v celé České republice mezi muži a ženami, napříč všemi věkovými kategoriemi a bez závislosti na tom, zda bydlí v rodinných domech či panelácích. Autoři se ptali na to, kde mají umístěný záchod. Z jejich výzkumu vyplynulo, že 70 % českých rodin má toaletu v samostatné místnosti a pouze 30 % ji zakomponovalo do koupelny.

Papír odtáčený ke zdi, nebo naopak?

Oč dětinštěji může druhý „věčný spor” vyhlížet, o to urputněji mezi sebou tábory zastávající protichůdná stanoviska bojují. Na sociálních sítích lze objevit nejednu debatu věnovanou tomu, zda je správné zavěšení roličky do držáku tak, aby odvíjející se papír směřoval ke stěně, anebo aby směřoval volně do místnosti.

Foto: Bohumila Kunertová, Novinky

Má směřovat odvíjená část papíru do místnosti, nebo ke zdi?

Zatímco zastánci varianty „ke stěně” argumentují tím, že papír tak nepřekáží a zároveň jaksi „neplandá” volně v místnosti, zastánci opačné orientace roličky stejně plamenně argumentují tím, že papír má tendenci se ke stěně přilepit a pak se nepohodlně odebírá. Některým vadí už prostý fakt, že se papír celou jednou stranou dotýká stěny, což jej v jejich očích kontaminuje.

Kdo doplňuje novou roličku?

Pokud se předchozí dvě debaty vedou spíše na úrovni mezi rodinami, třetí spor se vede nejčastěji v rámci jedné domácnosti. Otázka „Kdo má vyměnit vypotřebovanou roličku za novou?” a na to celkem logicky navazující dotaz „Kdo má vypotřebovanou roličku uklidit?” mívají často shodné odpovědi v závislosti na pohlaví odpovídajícího.

Foto: Profimedia.cz

Kdo má likvidovat prázdnou roličku? Ten, kdo ji dokončil, nebo až příští uživatel?

Zatímco ženy obvykle prosazují pravidlo „Kdo vypotřeboval, ten vyměňuje a uklízí”, muži se k tomuto dotazu vyjadřují s menší vehemencí. Mnozí z nich místo toho dávají svůj názor najevo prázdnými roličkami ponechanými v držáčku.

Nechte ji plavat
Jistým řešením tohoto sporu může být nákup toaletního papíru, jehož roličku není třeba vyhazovat, ale stačí ji prostě spláchnout do záchodu. Je totiž vyrobena z rychle se rozmáčivšího a biologicky snadno odbouratelného materiálu, který standardní toaletu s funkčním odpadem neucpe. Jak svědčí některé reakce mužů z internetových debat, likvidace roliček touto cestou má pro ně přímo magickou přitažlivost a někteří se doslova těší na to, až na ně zase vyjde řada a oni budou moci roličku „utopit”.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám