Hlavní obsah

Podkrovní byty vyžadují při rekonstrukci kreativní přístup

Právo, Sylva Svobodová

Podkrovní byty jsou velmi žádané. Nabízejí krásné výhledy, otevřené prostory, odhalené trámy, útulnost, atypické dispozice a trochu nostalgie. Ne každý půdní prostor je ale vhodný kandidát na rekonstrukci.

Foto: Schody JAP

Točité schody jsou originálním prvkem a zabírají nejméně místa. Vhodné jsou do mezonetového podkrovního bytu, s klidovou zónou pod střechou.

Článek

Zásadní je lokalita, ve které se dům s podkrovním bytem nachází a rovněž kondice bytového domu. Ceny jsou konkrétně v Praze vysoké (za 99 m2 v centru zaplatíme přes šest miliónů).

Proto nic neuspěcháme a zjistíme společně s odborníky (statik, stavař), zda je ve slušném stavu střecha (zateplení střešního pláště, izolace), pod jakým úhlem jsou zkosené stěny, zda je v pořádku elektroinstalace, rozvody, společné prostory a jestli má dům funkční výtah.

Dostat se pohodlně „pod střechu“ je opravdu důležité, i když jsme mladí a s fyzičkou nemáme problém. Brzy se naše situace změní a věřte, maminky na mateřské, rodiny s malými dětmi i starší ročníky „po schodech neradi“. Každodenní nákup či pořizování nábytku je pak mnohaletý trest.

Prostor bez limitu

Šikmé stěny vytvářejí atmosféru útulnosti, ale vždy zvážíme, zda je celková výška stropu a sklon střechy komfortní. Aby nám totiž neubral pochozí metry a my neměli z pokoje plácek.

České normy stanovují, že v obytných místnostech musí být alespoň na 1/2 plochy místnosti výška stropu minimálně 2300 mm.

Foto: KPP

Do podkroví patří dřevěná podlaha, která může mít zabudované i celoplošné vytápění. Vrstvené dřevěné podlahy mají nízký tepelný odpor, dřevo skvěle akumuluje a krytina má příjemnou teplotu i po vypnutí topení.

Podkroví nabízí volné místo i směrem do výšky. Jak bude po rekonstrukci vypadat, je na nás, proto je moudré obrátit se na architekta, který nabídne reálné nápady. Záleží na počtu osob v domácnosti, potřebě soukromí a zvyklostech, ale hlavně technickém stavu domu.

Z podkrovního prostoru se může vyloupnout komfortní byt 3+KK nebo garsonka s nadstandardním počtem čtverečních metrů.

Přirozené světlo

Dostatek přirozeného světla a výhledy z oken jsou jednoznačným bonusem (střešní okna a jejich sestavy propouštějí více světla než klasická). Nevyplatí se proto na nich šetřit. Jsou totiž i zdrojem úniku tepla v zimě a nadměrného přehřívání v létě.

Foto: Maron

Do podkroví jsou k zastínění vhodné vertikální žaluzie, protože je nelimituje zkosení stropu ani velikost plochy.

Dobrým tipem jsou Thermo střešní okna, která mají kvalitní těsnění mezi oknem a rámem, zlepšují jeho vzduchotěsnost, snižují tepelné ztráty. Zajímavou novinkou je i dálkově ovládané střešní okno na solární pohon, kde prosklené plochy využijeme i k prohřívání interiérů, čímž snížíme náklady za vytápění během chladných měsíců.

Důležitým doplňkem je venkovní roleta, která také do jisté míry zabrání úniku tepla. V létě se díky ní interiér nepřehřívá, navíc tlumí hluk z deště za letní bouřky.

Nábytek na míru

Jedno je jisté: atypický prostor vyžaduje kreativní přístup a stoprocentně nás čeká nábytek zhotovený na míru. Kuchyňské sestavy, obývací stěny, šatní skříně, záclony, vertikální žaluzie budou přesně pasovat do atypických rozměrů bytu, ale je to o něco dražší.

Protože je podkroví slunné místo, vybereme správný odstín nábytku i podlahy (vždy dřevěné – masiv, dýha). Preferujeme přirozenost, jednoduché tvary a raději světlejší dřevodekory, které si sednou i s podkrovními trámy.

Foto: Velux

Dostatek denního přirozeného světla je bonusem podkrovních bytů. Volíme provedení s dostatečným zateplením, kvalitním těsněním kolem rámů a nezapomeneme na venkovní zastínění.

Dostatek denního světla nezavřeme za dveřmi, ale necháme propustit i z okolních pokojů. Na míru lze zhotovit skleněné kalené dveře (odolné vůči nárazu), které lze seříznout podle zkoseného stropu.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

V mezonetových bytech pod střechou potřebujeme i schody, které spojí podlaží. Zvolený typ a velikost ovlivní, jak často po nich budeme chodit. Jestliže vedou do ložnice, můžeme vybrat točité, které v prostoru zabírají nejméně místa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám