Hlavní obsah

Chlupaté koberce už netáhnou, trendy jsou hladké patchworkové kousky

Novinky, tnk

Koberce s vysokým vlasem připomínající na první pohled strukturu trávníku se držely na výsluní několik sezón. Aktuálně je ale střídají hodně odlišné kousky. Mají nízký vlas a na první pohled vypadají jako hodně staré a ošuntělé textilie. Jejich krása ale spočívá právě v žádané patině.

Foto: Novinky

Veletrh For Interior představil trendy v oblasti koberců. Zajímavou nabídku ukázala firma Art Design.

Článek

Na veletrzích jsou k vidění koberce se záměrným opotřebením, které vznikají patchworkovou technikou ze starých koberců v podobných barvách, ale s různými motivy.

Výjimkou nejsou ani kousky, kde je patchwork jen motivem a koberec vzniká klasickou cestou, nikoli sešíváním rozstříhaných čtverců dohromady, jak je u patchworku typické.

Foto: CarpetVista.com

Svěží zelený koberec vznikl patchworkovou technikou ze starých tureckých kousků.

Koberce s nízkým vlasem jsou obecně mnohem jednoduší na čištění, které bylo u kousků s vysokým vlasem největším kamenem úrazu.

Nízké koberce neabsorbují zdaleka tolik prachu a nečistot. Většinou si vystačíte s klasickým čištěním vysavačem.

Foto: Vavoom Emporium, KSL Living

Tento typ koberců je lepší nechat profesionálně čistit.

Výhodou těchto kousků je také to, že drobné zašpinění nebude rušit celkový vzhled. Na kobercích se skvrny ztratí, mohou se dokonce stát součástí patiny a nebudou tak velkým problémem.

Tyto koberce se tak hodí i do rodin s malými dětmi a domácími mazlíčky, kde je opotřebení podlahovin obecně vyšší.

Foto: Kare

Trendy je i barva mechu v různých tónech.

Na aktuálně žádaných modelech se často objevují orientální motivy a detaily připomínající historizující kousky ve stylech secese nebo rokoka.

Jednotné barevnosti je zpravidla dosahováno přebarvením koberců. Ty vznikají ručním šitím, které je samozřejmě dražší, ale efektnější, nebo klasickým strojovým sešíváním. To je typické hlavně pro běžnou produkci cenově dostupnějších kousků.

Foto: CarpetVista.com, TheRugSeller.co.uk

Střídmé tóny patchworkových koberců budou slušet moderníku i kklasickému interiéru.

Tento typ koberců je obecně lehčí a po podlaze tak mohou patchworkové koberce s nízkým vlasem klouzat. Rozhodně je lepší volit kousky buď přímo s protiskluzovou úpravou, nebo sáhnout po podložce pod koberec, která putování nezajištěných kousků snadno zabrání.

Foto: TheRugSeller.co.uk

Koberce navržené podle známého belgického designu Louis De Poortere a jsou utkány z čisté vlny a bavlny.

Patchworkové kousky jsou směsí klasických motivů a moderního designu. Hodí se tak do klasicky zařízených interiérů, ale zapadnou i do moderních a trendy prostor.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám