Hlavní obsah

Praktické organizéry usnadní provoz v kuchyni

Právo, Gisela Růžičková

S kuchyní promyšlenou do všech detailů ušetříme nejen zbytečné kroky, ale poskytne nám dokonalý přehled. Jde zejména o účelné vybavení kuchyňské linky tak, abychom měli vše, co potřebujeme, rychle po ruce!

Foto: Le Bon (3x)

V této elegantní kuchyni je hodně úložného prostoru, např. dřevěný hranol s malými šuplíky a otevřenou policí na ostrůvku, od 16 000 Kč.

Článek

Práce v kuchyni se skládá z mnoha stále se opakujících úkonů. Proto záleží na našich zvyklostech a podle nich si připravíme návrh kuchyně.

Foto: Oresi

Zásuvky i čelní výsuvy kuchyní Livanza a Bauformat lze vybavit systémem vnitřního podélného i příčného členění, která jim dodají komfort a pořádek. Kovové příborníky vyjdou od 3146 Kč v šíři 300 mm.

Cesty po kuchyni se dají zkrátit na minimum. Vezmeme-li v úvahu ergonomii a praktické vybavení zásuvek, budeme mít vše v dosahu. Proto je při plánování nové kuchyně dobré přemýšlet nejen o materiálu, ale také o úložných prostorech kuchyňské linky s ohledem na dispozici kuchyně.

Foto: Kuchyně Sykora

Kuchyně s přehlednými uzavřenými i otevřenými úložnými prostory, osvědčenými dvířky s jednoduchými, ale komfortně velkými, pohodlnými úchytkami.

Skříně a zásuvky na míru

Při ukládání potravin a nádobí nejde jen o dostatečný úložný prostor, ale i o naše pohodlí a bezpečnost. Podstatná je přiměřená výška skříněk, polic a zásuvek, jejich přehlednost a snadný přístup.

Foto: Le Bon

Úložný systém Cubic se spoustou místa za pracovní plochou, vyrobeno ze 100% voděodolného materiálu, cena segmentu 75 x 70 cm od 6681 Kč.

Kuchyň koncipujeme tak, aby ve skříňkách a zásuvkách měly místo hlavně předměty, které používáme k vaření a trvanlivé potraviny, nevyžadující chlazení.

Foto: Le Bon

Součástí kuchyně z dýhy ze starého dubového dřeva je vysoká skříň s policí z vnitřní strany rozčleněné na mnoho kastlíků a malých zásuvek, š. 60 cm od 34 000 Kč.

Ve výšce očí se ukládá obvykle nádobí. V bytech bez jídelny je potřeba najít také místo pro příbory, utěrky a ubrusy.

Výčet potřebných věcí není malý, a tak využijeme horní police pro ukládání věcí a předmětů, které nebereme do ruky každý den. Pro dlouhodobé skladování jsou vhodnější uzavřené skříňky než volné police.

Foto: Oresi

Plastové držáky talířů zajistí, že se nádobí v zásuvce nesesune. Jsou nastavitelné, od průměru 180 do 320 mm. Set dvou kusů stojí 3698 Kč.

Foto: Ikea

Utrusta, dvě otočné police pomohou maximálně využít prostor v rohové skříňce, poskytují dobrý přístup k věcem v rohu uvnitř. Nastavitelné police z tvrzeného skla uzpůsobí prostor našim potřebám, cena 1000 Kč.

Snadnější přístup k věcem nám umožní výsuvné police stejně tak jako drátěné programy, které navíc působí vzdušným dojmem.

Foto: Oresi

Zásuvky lze vybavit i plastovými organizéry. Příborník pro nízké zásuvky u spodních skříněk Dolti s pojezdy Metabox lze pořídit od 169 Kč. Pro zásuvky Quadro od 208 Kč, do zásuvek Livanza od 415 Kč v šíři 450 mm.

Dobrý přístup je základ

Jsou-li všechny předměty potřebné k vaření dobře přístupné, jde nám práce od ruky. Plné výsuvy s praktickým vnitřním členěním zajistí pořádek a přehled. Je namístě optimalizovat přístup do zásuvek tím, že půjdou úplně celé vytáhnout. Tak si zachováme bezproblémový přístup až do nejzazší části zásuvky.

Foto: Grena

Chytré uspořádání kuchyňských skříněk a zásuvek (dvířka od 1639 Kč/m2 bez DPH) usnadní práci v kuchyni – jednoduše je vše po ruce s dostatkem úložného prostoru.

Výhodné jsou praktické systémy vnitřního členění zásuvek. Kromě boxů pro jídelní příbory existuje ještě mnoho dalších sad. Jsou to např. sady pro přehledné uložení talířů, misek, hrnců, pokliček a pracovních příborů na vaření.

S přizpůsobivým příčným a podélným dělením budou předměty a pracovní pomůcky ve výsuvech uloženy bezpečně a stabilně.

Foto: Grena

Lesklé obkladové panely Splashback (od 2205 Kč/m2 bez DPH) dovolí variabilní uspořádání kuchyně – kuchyňský panel spolu s kontrastní policí vytváří efektní odkládací prostor.

Takové organizéry nám poskytnou o uložených věcech okamžitý přehled. Jedině tak budou mít stojánky na kořenky, řezačky potravinových fólií, držáky talířů apod. své místo a my budeme mít všechno vždy tam, kde jsme zvyklí, a kde to zrovna potřebujeme.

Foto: Ikea

Maximera, nastavitelný rozdělovač do střední zásuvky, bílý nebo transparentní, pomůže přizpůsobit úložný prostor našim potřebám, cena 149 Kč.

Foto: Ikea

Variera, stojan na talíře ze světlého buku a nerezavějící oceli s nastavitelnou šířkou podle velikosti talířů. Může se umístit do hluboké zásuvky nebo na polici, nebo postavit přímo na stůl, cena 199 Kč.

Výsuvy a výklopy místo dvířek

Výsuvy a výklopy jsou lépe dosažitelné, a tedy ergonomicky výhodnější. Předejdeme tím namáhavému shýbání a věčnému hledání kuchyňských pomůcek v zásuvkách nebo ve skříňkách.

Foto: Oresi

Organizér na nádobí vhodný pro kuchyně Livanza a Bauformat. Sestava na obrázku vyjde na 1546 Kč.

Zejména dvířka ve spodních skříňkách jsou ergonomicky velmi nevýhodná. S komfortními výsuvy a výklopy máme pohodlný výhled na vše a dosáhneme kamkoli bez námahy.

Foto: Kuchyně Sykora

Praktická úzká plnovýsuvná zásuvka, která zajistí maximální komfort při ukládání potravin a nápojů, případně kořenek.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Víte, že ...

Využít se dnes dají i rohy skříněk díky důvtipným výsuvným drátěným systémům, otočným karuselům nebo půlkruhovým otočným policím.

Než začneme utrácet za vybavení, ujasníme si, kolik hrnců a talířů opravdu potřebujeme. V malé kuchyni dáme vždy přednost stohovatelným sadám nádobí.

V závěsných systémech a na otevřených policích jsou všechny předměty a drobnosti na dosah. Otevřené police mohou nahradit horní skříňky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám