Hlavní obsah

Luxusní rezidenční byty vyrostou na vodě. Na souši už pro ně není místo

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Monako hodlá ukrást moři dalších šest hektarů plochy,” hlásají některá frankofonní periodika. Za tímto lehce bulvárním titulkem se ovšem skrývá strohá skutečnost, která je pro toto maličké knížectví na francouzské Riviéře realitou už mnoho desítek let. Kvůli nedostatku místa si od moře pomalinku „ukrádá” plochu už velmi dlouho.

Foto: Profimedia.cz

Na nově vytvořeném kusu souše vyroste několik luxusních obytných budov.

Článek

Novinkou posledního takového „ukousnutí” je především fakt, že nově získané území nebude hustě zastavěné, ale převládne na něm zeleň.

Komentátoři zahraničních listů se pak netají poznamenáním, že nové rezidenční objekty, které na uměle vytvořené souši vyrostou, budou patřit k pořádně drahým.

Vždyť celkové investice do projektu se v tuto chvíli odhadují na miliardu eur, tedy 27,2 miliardy korun.

Foto: Profimedia.cz

Rozšíření protáhne území Monaka v sousedství Fora Grimaldi.

Rozšíření, jež protáhne do moře část území Monaka, kde stojí kongresové centrum Forum Grimaldi, svěřily úřady francouzské společnosti Bouygues Construction. Ta se po léta specializuje na obdobně velké zakázky a doslova si zakládá na trvalé udržitelnosti svých projektů.

Foto: Profimedia.cz

Takto by se dle projektu měl změnit vzhled Monaka.

Na šesti hektarech nové plochy vyroste pouze několik luxusních obytných domů, jeden hektar bude vyčleněn pro park, vzniknou nová veřejná prostranství, rozšíří se i samotné Forum Grimaldi a také přibyde veřejné parkoviště a přístav s pěšky přístupnými moly.

Foto: Profimedia.cz

Vizualizace toho, jaký kus země by měl ke knížctví přibýt.

Jako všude na Riviéře nebude ani na novém území chybět pobřežní promenáda a stíněná, rostlinami osázená cesta lemující japonskou zahradu.

Foto: Profimedia.cz

Ačkoli konenčná výše nákladů není ještě jistá, s jendou věcí počítat lze určitě. Cena apartmánů v nově postavených budovách bude závratná.

Právě množství zelených ploch bude pro současné obyvatele Monaka velkým potěšením, protože jejich stát patří k nejhustěji zalidněným místům na světě. Na pouhých dvou čtverečních kilometrech se tísní na 38 tisíc lidí.

Foto: Profimedia.cz

A nebyla to Riviéra, kdyby chyběla pobřežní promenáda.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Výběr článků

Načítám