Hlavní obsah

Dům s rezavou střechou a fasádami vyhrával soutěže. Teď je na prodej

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prodat svůj vysněný dům se rozhodli manželé Tim a Jo Lucasovi z Londýna. Jejich obydlí, které vzniklo transformací nevyužívaných sedmi garáží, není přitom v Británii vůbec neznámé. Dům, jehož střecha i fasády pokrývají pláty korodované oceli, sklidil spoustu úspěchů v odborných i laických architektonických soutěžích.

Foto: Profimedia.cz

Dům vznikl na místě nepoužívaných sedmi garáží.

Článek

Dům s celkovou plochou podlah 372 metrů čtverečních vznikl na základě plánů a představ obou manželů, kteří přizvali ke spolupráci svého přítele a uznávaného architekta Stuarta Piercyho. Vznikl dům, který rozhodně upoutá pozornost každého kolemjdoucího a nenechá jej klidným. Zatímco někoho svým vzhledem nadchne, jiné může naopak popudit.

Foto: Profimedia.cz

Střechu i fasády pokrývají obklady z plátů korodované oceli.

Faktem ovšem zůstává, že si získal velkou přízeň diváků v zemi oblíbené televizní soutěže Grand Designs. Také odborníci jej ocenili. Svědčí o tom skutečnost, že byl nominován na cenu britských královských architektů RIBA.

Foto: Profimedia.cz

Stavba díky své členitosti zajímavě propojuje exteriér s interiérem.

Stavba domu začala v roce 2012, kdy se majitelům podařilo získat stavební povolení. Za dva roky se společně se svými dcerami mohli do svého nového domova nastěhovat.

Foto: Profimedia.cz

Dvě hlavní části budovy propojuje dvoupodlažní chodba se schodištěm a prosklenými stěnami.

Dům je tvořen dvěma budovami podobného tvaru, které spojuje dvě podlaží vysoká, z obou stran prosklená chodba se schodištěm.

Foto: Profimedia.cz

Prosklená chodba spojuje obě části domu a obě jeho podlaží.

Zatímco většinu přízemí jedné z budov zabírá rozlehlá kuchyň s jídelnou, přízemí druhé budovy tvoří prostorný obývací pokoj. Venkovní plocha mezi nimi slouží jako místo pro stolování nebo třeba jen posezení v teplých dnech.

Foto: Profimedia.cz

většinu přízemí jedné části domu zabírá kuchyň propojená s jídelnou. Její střed zabírá centrální ostrůvek, který může sloužit jako snídaňový bar.

Horní podlaží domu jsou vyhrazena především pro soukromé pokoje členů rodiny. Přízemí s horním patrem kromě tradičních schodů spojuje také dřevěná skluzavka, která dole ústí do herny.

Foto: Profimedia.cz

Obě části domu nejsou ve stejné výšce. Ta, kde je obývací pokoj, je o něco níže.

Zvláštností domu jsou prefabrikované obklady fasády z korodované oceli. Některé z plátů jsou hustě perforované a zakrývají stavební otvory domu. V praxi to znamená, že jimi do interiéru proniká světlo a na zemi i stěnách vznikají obrazce nápadně podobné těm, jež by vytvářely husté větve stromů.

Foto: Profimedia.cz

Jedním ze zajímavých rysů v interiéru domu je velká skluzavka propojující obě podlaží.

Manželé se po čtyřech letech bydlení v domě rozhodli jej prodat. Zájemcům jej nabízejí za 3,8 miliónu liber, tedy zhruba 123 miliónů korun.

Foto: Profimedia.cz

Perforované ocelové pláty propouštějí do interiéru světlo rozptýlené stejným způsobem, jako kdyby dopadalo skrz husté větvě listnatých stromů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám