Hlavní obsah

Všední vzhled staršího bungalovu pozvedla nová přístavba

Novinky, nes

Na okraji oblasti nazývané New Forest, na jihu Anglie, stál od šedesátých let minulého století bungalov, jejž se majitelé rozhodli nechat rozšířit. Úkol svěřili renomovanému ateliéru Footprint Architects z Bournemouthu. Jejich domov je v nové podobě čistou oslavou střídmého severského stylu.

Foto: Alex Campbell

Architekti navrhli mladé rodině přístavbu, která se jasně odlišuje od původního domu.

Článek

K domku se třemi pokoji a kuchyní s čistě bílými fasádami přidali architekti křídlo orientované kolmo na původní objem. Aby jasně odlišili novou a starou část, nesnažili se imitovat vzhled originální stavby, ale naopak nové zdi obložili černými, různě širokými a svisle kladenými prkny ze dřeva douglasky. (Pod obklady je silná vrstva izolace.)

Foto: Alex Campbell

Interiér přístavby je příjemně prosvětlen díky velkému množství denního světla přicházejícímu velkými okny.

Zaujalo nás...
Důvodem pro použití různých šířek prken nebyl záměr dosáhnout nezvyklého nebo přírodního vzhledu, ale jak vysvětluje architekt Peter Ward, snaha využít pokaždé celý kmen stromu.

Bungalov, v němž rodina měla dosud dvě ložnice, obývací pokoj a kuchyň, získal přístavbou dalších 30 čtverečních metrů, do nichž architekti přesunuli obývací pokoj a našli místo i pro studovnu. Pozměnili umístění kuchyně a v jejích někdejších prostorech je v současnosti jídelna.

Foto: Alex Campbell

S přístavbou přibyla k domu venkovní terasa, na niž se vychází jak z obýváku, tak z jídelny.

Samotná přístavba stojí v dosud nevyužívané části zahrady, která byla o něco níže než dům. Ve stavbě bránila řada stromů a keřů, které architekti nechali vyjmout a přesadit jinam na pozemek.

Foto: Alex Campbell

Interiér přístavby je organizovaný velmi prostým způsobem, opět jako bungalov, tedy bez podkroví. Díky velkým otevřením je zaléván spoustou denního světla a nabízí tak rodině příjemné prostředí pro společné chvíle.

Na obývací pokoj v exteriéru navazuje nově vytvořená dřevěná terasa přístupná i z jídelny.

Foto: Alex Campbell

Interiér je zařízen v kombinaci černé a bílé barvy. Osvěžením je dvojice jahodově červených židlí.

Z hlediska celkového pojetí se architekti drželi severského stylu, který zvolenému dřevěnému obložení přístavby přirozeně odpovídá. Bíle natřeným stěnám sekunduje dřevěná podlaha ve světle šedém odstínu a některé kusy dřevěného nábytku v přírodní barvě.

Foto: Alex Campbell

Interiér přístavby je tvořen jedním velkým prostorem.

Další kusy mobiliáře jsou pak v oblíbené kombinaci černé a bílé, jako zpestřující barvu zvolili architekti jasnou jahodově červenou, v níž je vyvedena dvojice židliček v obývacím pokoji.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám