Hlavní obsah

Závěsná křesla a houpačky jako skvělé místo pro letní odpočinek

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letní horka vybízejí nejen ke koupání, ale i ke čtení a k příjemnému podřimování ve stínu stromů. Slouží k tomu závěsná křesla a houpačky různých typů. Bývají vzhledově zajímavé, veselé a navíc jsou zdraví prospěšné!

Foto: Mountfield (3x)

Houpací síť Riviera vyrobená z bavlny. Na okrajích má dřevěné výztuže pro větší stabilitu a lepší zavěšení. Jednotlivá lana jsou připevněna tak, aby zajistila kvalitní vyztužení. Nosnost 150 kg, 150 x 200 cm.

Článek

Musíme se ale houpat správně! Předozadní houpání aktivuje mozek i tělo a je nejpohodlnější v závěsném křesle. Boční houpání naopak uvolňuje a napomáhá usnutí, nejlépe v široké, středně měkké síti.

Houpání si užívají dospělí, děti ve věku kolem tří až čtyř let ho doslova milují. Učí se tak udržet rovnováhu, koordinovat pohyby, během houpání posilují svaly i klouby celého těla.

Co sledovat při nákupu

Houpací sítě jsou podle nosnosti a ložné plochy určeny jedné a více osobám. Ložná plocha není totéž co celkový rozměr sítě, proto se ptáme také na její rozměry.

Foto: Ikea

Některé houpací sítě mají kapsu na drobnosti, uchycenou buď suchým zipem, nebo přišitou. Cena 699 Kč

Existují rodinné sítě až pro čtyři osoby i závěsné kukaně speciálně pro malé dítě, s hlubším ponořením eliminujícím pád. Pro bezpečnost dítěte je nezbytná závěsná rozpěrná tyč, stabilní dřevěný stojan, případně bezpečnostní zábrana.

Sednout si do křesla není tak těžké, ovšem houpací síť už nejednoho vyhodila ze svého sedla. Proto při nákupu vyzkoušíme, jakým způsobem se do sítě položíme nebo posadíme. Čím širší má síť upevnění, tím je stabilnější.

Foto: Bonami

Díky důmyslné konstrukci je luxusní matracová houpačka stabilní a pohodlná. Cena 18 990 Kč

Pokud si rádi čteme, pleteme nebo se prostě jen rozhlížíme po zahradě, vyplatí se investovat do větší zahradní houpačky s opěradlem nebo do závěsného křesla s pevnými zády.

Při nákupu sítě i křesla sledujeme bezpečné zavěšení, ať už jde o lana či uchycení háky a pružinami. Větší houpačky a sítě mají speciální stojany, dřevěné nebo kovové. Lze je rozložit, snadno je uskladníme přes zimu.

Houpací síť

Sítě pro celou rodinu mají zpravidla rozměry až 260 x 180 cm a nosnost do 280 kg. Sítě na sezení a ležení pro jednu až dvě osoby unesou kolem 160 kg.

Sítě pro jednu osobu jsou k dostání závěsné ke stromu nebo i v provedení s nosnou stabilní konstrukcí, s nosností 90 až 150 kg.

Foto: Bonami

Na závěsnou polstrovanou matraci Fatboy Headdemock se mohou uvelebit podle velikosti matrace až tři osoby. Cena 8990 Kč

Turistické sítě s hmotností od 0,3 kg (100% nylon) a nosností kolem 100 kg slouží k přespávání pod širým nebem. Proto mají moskytiéru a stanový přístřešek. Vyrábějí se z nepromokavých materiálů, lze je snadno sbalit do batohu.

Mezi materiály dominují organická bavlna a patentované syntetické materiály, které ji vzhledem a měkkostí imitují, bývají odolnější.

Závěsná křesla, houpačky

Křesla jsou většinou pro jednu osobu, jejich nosnost se pohybuje mezi 100 až 160 kg, záleží na pevnosti použitého materiálu. Nabízejí větší oporu zad i snadný přístup. Hodí se proto i pro osoby s omezenou pohyblivostí.

Foto: Mountfield

Třímístná houpačka s odolnou kovovou konstrukcí. Šířka 190 cm, hloubka139 cm, výška 163 cm. Nosnost 220 kg

Tvar křesla určuje materiál i způsob jeho zavěšení. Látka (100% bavlna, padákové hedvábí) se přizpůsobuje proporcím i poloze sedícího. Záda lépe drží v křesle s pevnějším výpletem (ratan přírodní i umělý), pro větší pohodlí opatřeném polštáři nebo polstrováním. Výjimkou nejsou ani tužší závěsné polstrované matrace.

Foto: Mountfield

Závěsné lehátko Serenity s odolnou konstrukcí z oceli. Je vybaveno stříškou pro ochranu před slunečními paprsky. Polstry jsou součástí houpačky. Nosnost 120 kg

Klasické zahradní houpačky pro děti a dospělé mají pevnou stabilní konstrukci. Starším dětem stačí malá lavice s opěrkou i bez, zavěšená po stranách. Pro dospělé existují varianty kryté houpací lavice s opěradlem.

Orientační ceny
Houpací síť od 550 Kč
Závěsné měkké křeslo od 560 Kč
Zahradní křeslo s výpletem od 3800 Kč
Závěsné lehátko od 5200 Kč
Závěsná houpačka dvoumístná od 5500 Kč
Klasická houpačka dětská od 350 Kč

Do sítě bez pádu

Obkročíme síť a za zády si ji rukama symetricky roztáhneme.

Posadíme se, stabilizujeme. Natočíme se bokem k zavěšeným okrajům.

Nohama a zády si síť během lehání roztáhneme, takže vytvoříme v síti rovinu.

Ke vstávání využijeme jako madla zavěšené okraje, síť obkročíme a vstaneme.

Ležet v síti můžeme také hlavou směrem k zavěšeným okrajům. Tato poloha je známá ze zobrazení sítí v katalozích, ovšem z ležení po celé délce houpací sítě brzy bolí záda.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám