Majitelé koupili byt v mexickém Mexico City a jimi oslovený architekt pro jejich nový domov zvolil neutrální barevnou paletu, jejímž těžištěm jsou barvy země a přírodní materiály obecně.

Společenská část bytu je tvořena obývací zónou a jídelny.

Společenská část bytu je tvořena obývací zónou a jídelnou.

FOTO: Jaime Navarro

Jídelní zóna

Jídelní zóna

FOTO: Jaime Navarro

Největší důraz ve své práci pak kladl na výrazné zařízení obývacího pokoje, v němž se bude odehrávat hlavní společenský život.

Jeho dvě kratší protilehlé strany jsou obloženy dřevem a jsou výrazně propojeny v jeden celek prostřednictvím robustního mřížoví z dřevěných trámů upevněných pod stropem. Tmavohnědě namořené mřížoví je prefabrikované, trámy jsou recyklované.

Hezkým nápadem je konferenční stolek seskládaný z různě vysokých šestistěnů.

Hezkým nápadem je konferenční stolek seskládaný z různě vysokých šestistěnů.

FOTO: Jaime Navarro

Detail jedné ze stěn obývací zóny

Detail jedné ze stěn obývací zóny

FOTO: Jaime Navarro

Tento prvek, který určuje atmosféru v celém bytě, není samoúčelný, jsou do něj zakomponovaná světla. Tím vzniká hezký a nápaditý paradox - zatímco přes den působí dřevo na stropě spíše ztmavujícím dojmem, ve večerních hodinách je právě mřížoví zdrojem ambientního světla v místnosti.

Krb umístěný před knihovnou je z šedého mramoru.

Krb umístěný před knihovnou je z šedého mramoru.

FOTO: Jaime Navarro

Knihovna je v centru společenského prostoru, její stěny jsou prosklené, a tak je do ní odevšad dobře vidět.

Knihovna je v centru společenského prostoru, její stěny jsou prosklené, a tak je do ní odevšad dobře vidět.

FOTO: Jaime Navarro

Společenský prostor bytu je propojen a sestává z obývací a jídelní zóny. Pravý úhel, jejž mezi sebou svírají, vyplňuje centrální prosklený prostor sloužící jako knihovna. Její dominantou ovšem překvapivě nejsou jen police s knihami, ale také před nimi stojící silně minimalisticky pojatý krb ze šedého mramoru.

Velice nápaditým a nevšedním způsobem je zařízena koupelna.

Velice nápaditým a nevšedním způsobem je zařízena koupelna.

FOTO: Jaime Navarro

Soukromé pokoje jsou umístěny do protilehlé části bytu, přičemž hlavní ložnici doplňuje zóna sloužící jako televizní místnost. Ta slouží zároveň jako předpokoj ložnice.

V ložnici je vyčleněna zóna suplující předpokoj a zároveň televizní místnost.

V ložnici je vyčleněna zóna suplující předpokoj a zároveň televizní místnost.

FOTO: Jaime Navarro