V sousedství anglické nejstarší školy, Winchester College, vyrostla v polovině 19. století spousta rodinných vil, jimž se začalo říkat Winchesterské vily. Právě jednu z nich si rodina vyhlédla. Byla v zanedbaném stavu, její rekonstrukce byla neodkladná.

Rodina proto oslovila architektonický ateliér AR Design Studio z nedalekého Winchesteru a požádala jeho architekty o návrh rekonstrukce a zároveň i o návrh rozšíření domu.

Dům má nádherné zdivo z cihel a pazourku.

Dům má nádherné zdivo z cihel a pazourku.

FOTO: Martin Gardner

Exteriér domu architekti rozšířili o dlážděnou terasu sestupující do zahrady v podobě několika dlouhých schodů.

Exteriér domu architekti rozšířili o dlážděnou terasu sestupující do zahrady v podobě několika dlouhých schodů.

FOTO: Martin Gardner

Přístavbu lze maximálně otevřít a propojit tak její interiér se zahradou.

Přístavbu lze maximálně otevřít a propojit tak její interiér se zahradou.

FOTO: Martin Gardner

Architekti se na rekonstrukce historických domů specializují, stejně jako na přístavby k nim. S radostí se proto vrhli i na tuto novou zakázku, kterou pojmenovali Pilot’s House (Pilotův dům).

Domu, přesně podle přání klientů, navrátili jeho původní lesk. Nechali restaurovat nádherné cihlové a pazourkové zdivo, uspořádání interiéru vrátili takřka do původní podoby, tj. odstranili pozdější nešetrné úpravy, a obecně poněkud stísněný vnitřní prostor objektu nechali po desetiletích opět znovu volně vydechnout.

Druhá část přístavby zastřešuje dlouhý plavecký bazén.

Druhá část přístavby zastřešuje dlouhý plavecký bazén.

FOTO: Martin Gardner

Tak, jak je u AR Design Studia zvykem, většina stěn přístavby je maximálně otevřena, aby umožnila fyzické i vizuální propojení se zahradou.

Tak, jak je u AR Design Studia zvykem, většina stěn přístavby je maximálně otevřena, aby umožnila fyzické i vizuální propojení se zahradou.

FOTO: Martin Gardner

Kuchyň se z původního domu přesunula do nově přistavěné části. Spolu s ní také jídelna a zbytek prostoru slouží opět jako jeden z obývach pokojů.

Kuchyň se z původního domu přesunula do nově přistavěné části. Spolu s ní také jídelna a zbytek prostoru slouží opět jako jeden z obývacích pokojů.

FOTO: Martin Gardner

Samostatnou kapitolou byla zamýšlená přístavba. Rodina si představovala jednak více prostoru pro společenské akce, ať již ve vlastním rodinném kruhu, nebo s přáteli. To vyřešila první část přístavby.

Všichni členové rodiny se také shodli, že prvkem, který domu rozhodně chybí, je bazén. Měl být pěkný a dlouhý, aby se v něm dalo volně plavat, a hlavně zastřešený.

Architekti tedy přístavbu protáhli dále do zahrady, přičemž ji uzavřeli sedlovou střechou barevně napodobující vzhled střechy domu. Navíc k bazénu přidali i zázemí s menší tělocvičnou, sprchovým koutem a převlékárnou.

Interiér původní domu prošel náročnou rekonstrukcí. V součansé podobě v sobě propojuje prvky moderního stylu života a tradičního viktoriánského domu.

Interiér původního domu prošel náročnou rekonstrukcí. V současné podobě v sobě propojuje prvky moderního stylu života a tradičního viktoriánského domu.

FOTO: Martin Gardner

Nové schodiště v domě je vytvořeno z perforovaného plechu. Působí mnohem lehčím dojmem než původní a navíc je schodišťová šachta mnohem světlejší.

Nové schodiště v domě je vytvořeno z perforovaného plechu. Působí mnohem lehčím dojmem než původní a navíc je schodišťová šachta mnohem světlejší.

FOTO: Martin Gardner

Aby architekti opticky zmenšili masu nové přístavby, která kvůli bazénu získala skutečně na objemu, vytvořili kolem ní dlážděnou terasu a společně s terénem okolní zahrady ji propojili pomocí několika dlouhých schodů.

Tím vytvořili pozvolný přechod mezi interiérem domu a zahradou a zároveň rozčlenili exteriér domu do srozumitelných zón.

V horních podlažích jsou především soukromé pokoje členů početné rodiny.

V horních podlažích jsou především soukromé pokoje členů početné rodiny.

FOTO: Martin Gardner

Ložnice rodičů je propojena s koupelnou.

Ložnice rodičů je propojena s koupelnou.

FOTO: Martin Gardner

Vlastní uspořádání domu je velmi prosté a vychází z logického způsobu jeho používání. Přízemí slouží jako společenský prostor s několika místnostmi využitelnými coby obývací pokoj nebo společenská místnost.

Kuchyň je umístěna do prostoru přístavby. V prvním a druhém poschodí jsou soukromé pokoje všech členů rodiny, přičemž hlavní ložnice s oddělenými šatnami rodičů a hostinský pokoj jsou ve druhém patře.

Majitelé koupili dům ve značně zanedbaném stavu.

Majitelé koupili dům ve značně zanedbaném stavu.

FOTO: AR Design Studio (5x)

Takto vypadal dům na samém počátku 19. století. V roce 1808.

Takto vypadal dům na samém počátku 19. století, v roce 1808.

Plán přízemí

Plán přízemí

Plán prvního patra

Plán prvního patra

Plán druhého patra

Plán druhého patra