Hlavní obsah

Zanedbanému cihlovému domu navrátili původní lesk a doplnili jej přístavbou

Novinky, nes

Rodina se čtyřmi dětmi a psem hledala nový domov. Její členové si přáli mít na jedné straně tradičně vyhlížející dům, ovšem na druhé straně si chtěli plně užívat pohodlí moderního bydlení. Nakonec se jim podařilo splnit si obě přání najednou.

Foto: Martin Gardner

K rekonstruovanému viktoriánskému domu přibyla objemná přístavba.

Článek

V sousedství anglické nejstarší školy, Winchester College, vyrostla v polovině 19. století spousta rodinných vil, jimž se začalo říkat Winchesterské vily. Právě jednu z nich si rodina vyhlédla. Byla v zanedbaném stavu, její rekonstrukce byla neodkladná.

Rodina proto oslovila architektonický ateliér AR Design Studio z nedalekého Winchesteru a požádala jeho architekty o návrh rekonstrukce a zároveň i o návrh rozšíření domu.

Foto: Martin Gardner

Dům má nádherné zdivo z cihel a pazourku.

Foto: Martin Gardner

Exteriér domu architekti rozšířili o dlážděnou terasu sestupující do zahrady v podobě několika dlouhých schodů.

Foto: Martin Gardner

Přístavbu lze maximálně otevřít a propojit tak její interiér se zahradou.

Architekti se na rekonstrukce historických domů specializují, stejně jako na přístavby k nim. S radostí se proto vrhli i na tuto novou zakázku, kterou pojmenovali Pilot’s House (Pilotův dům).

Domu, přesně podle přání klientů, navrátili jeho původní lesk. Nechali restaurovat nádherné cihlové a pazourkové zdivo, uspořádání interiéru vrátili takřka do původní podoby, tj. odstranili pozdější nešetrné úpravy, a obecně poněkud stísněný vnitřní prostor objektu nechali po desetiletích opět znovu volně vydechnout.

Foto: Martin Gardner

Druhá část přístavby zastřešuje dlouhý plavecký bazén.

Foto: Martin Gardner

Tak, jak je u AR Design Studia zvykem, většina stěn přístavby je maximálně otevřena, aby umožnila fyzické i vizuální propojení se zahradou.

Foto: Martin Gardner

Kuchyň se z původního domu přesunula do nově přistavěné části. Spolu s ní také jídelna a zbytek prostoru slouží opět jako jeden z obývach pokojů.

Samostatnou kapitolou byla zamýšlená přístavba. Rodina si představovala jednak více prostoru pro společenské akce, ať již ve vlastním rodinném kruhu, nebo s přáteli. To vyřešila první část přístavby.

Všichni členové rodiny se také shodli, že prvkem, který domu rozhodně chybí, je bazén. Měl být pěkný a dlouhý, aby se v něm dalo volně plavat, a hlavně zastřešený.

Architekti tedy přístavbu protáhli dále do zahrady, přičemž ji uzavřeli sedlovou střechou barevně napodobující vzhled střechy domu. Navíc k bazénu přidali i zázemí s menší tělocvičnou, sprchovým koutem a převlékárnou.

Foto: Martin Gardner

Interiér původní domu prošel náročnou rekonstrukcí. V součansé podobě v sobě propojuje prvky moderního stylu života a tradičního viktoriánského domu.

Foto: Martin Gardner

Nové schodiště v domě je vytvořeno z perforovaného plechu. Působí mnohem lehčím dojmem než původní a navíc je schodišťová šachta mnohem světlejší.

Aby architekti opticky zmenšili masu nové přístavby, která kvůli bazénu získala skutečně na objemu, vytvořili kolem ní dlážděnou terasu a společně s terénem okolní zahrady ji propojili pomocí několika dlouhých schodů.

Tím vytvořili pozvolný přechod mezi interiérem domu a zahradou a zároveň rozčlenili exteriér domu do srozumitelných zón.

Foto: Martin Gardner

V horních podlažích jsou především soukromé pokoje členů početné rodiny.

Foto: Martin Gardner

Ložnice rodičů je propojena s koupelnou.

Vlastní uspořádání domu je velmi prosté a vychází z logického způsobu jeho používání. Přízemí slouží jako společenský prostor s několika místnostmi využitelnými coby obývací pokoj nebo společenská místnost.

Kuchyň je umístěna do prostoru přístavby. V prvním a druhém poschodí jsou soukromé pokoje všech členů rodiny, přičemž hlavní ložnice s oddělenými šatnami rodičů a hostinský pokoj jsou ve druhém patře.

Foto: AR Design Studio

Majitelé koupili dům ve značně zanedbaném stavu.

Foto: AR Design Studio

Takto vypadal dům na samém počátku 19. století. V roce 1808.

Foto: AR Design Studio

Plán přízemí

Foto: AR Design Studio

Plán prvního patra

Foto: AR Design Studio

Plán druhého patra

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám