Hlavní obsah

Dům na okraji Prahy rodinu uchvátil na první pohled

Právo, Sylva Svobodová

Kdo chce bydlet v rodinném domě, má dvě možnosti. Začne hledat pozemek, projektanta a stavební firmu, nebo si pořídí nemovitost, která je na prodej. Naši hostitelé zvolili druhou variantu a nelitují. Dům je chytl za srdce a hned se jim zalíbil.

Foto: Petr Horník, Právo

Prostorný rodinný dům nabízí zhruba 250 m2 užitné plochy. Na fasádě i v interiéru převládá decentně šedý odstín. Majitelé si pochvalují i vstup na prostornou venkovní terasu a relax u bazénu.

Článek

V rodinném domě na okraji Prahy bydlí manželé se dvěma dětmi již něco přes rok. Pochvalují si nejen samotné dispoziční uspořádání domu, ale také lokalitu.

Foto: Petr Horník, Právo

Prostorná vstupní hala je pro početnou rodinu důležitá. Šikovným tipem je vestavěná šatna s vyčleněným místem pro každého člena rodiny. V předsíni je vše schováno za uzavíratelnými čely.

Je to blízko do centra, přitom žijí na venkově, kde je klid a dostatek zeleně. Také k oběma prarodičům, kam rádi jezdí na víkend, to mají v příjemné dojezdové vzdálenosti.

Vyzkoušený dům

Postavit nový dům není nic snadného, je to spousta energie, zařizování a nervů, které musíme zvládnout v běhu všedních dní.

Foto: Petr Horník, Právo

Bílý a šedý nábytek v kuchyni vynikne na dřevěné podlaze z exotické dřeviny. Z hlavní místnosti je volný vstup na terasu, takže za hezkého počasí se snídá venku.

Mnohem příjemnější je koupit dům, který je vyzkoušený v provozu, dává nám jasnou představu ohledně dispozice, velikosti. A když je postavený na pozemku, kde jsou vzrostlé stromy a obklopuje ho architektonicky vydařená zástavba, je často rozhodnuto.

Foto: Petr Horník, Právo

Kuchyň zachovali novopečení majitelé původní. Líbil se jim vděčný odstín bílé, uspořádání linky do tvaru písmene U i dostatek denního světla v prostoru.

„Nás přesvědčil velký prostor, moc se nám líbilo, že v horním patře jsou kromě tradiční ložnice ještě navíc tři pokoje pro děti, protože očekáváme příchod dalšího potomka,“ vysvětluje majitelka domu.

„Také máme dva psy, takže místo a pohodlí oceňujeme,“ dodává s úsměvem.

Částečná rekonstrukce

Dispozice v zásadě vyhovovala, ale částečnou rekonstrukcí dům stejně prošel. Původní majitelé měli rádi teplé odstíny a venkovský styl.

Mladí manželé preferují spíše nadčasový styl, decentní chladnější tóny, jednoduchost, střídmost a eleganci.

Foto: Petr Horník, Právo

Oslovili proto zkušenou designérku, která jim pomohla doladit jejich představy. Změnili výmalbu stěn, které mají nyní světle šedý, elegantní nádech, neváhali použít stylové tapety, vybrali nová svítidla, vypínače, částečně zrenovovali i schodiště vedoucí do horního patra.

Podlahy nechali původní, protože dřevěná krytina z exotického dřeva má svoji hodnotu, a kvality je třeba si cenit. Ponechali i původní zařízení koupelen (nábytek, dlažba, obklady).

Dispozice s logikou

Hned za dveřmi zaujme vstupní hala s originální šatnou, která je vyrobená na míru. Každý člen rodiny „vlastní“ svoji část skříně, nic nelze volně zavěsit či pohazovat na odkládací plochy, kdo si chce odložit svrchní část oděvů, musí je pověsit dovnitř a skříň zavřít.

Šatna je tak stále uklizená, což je jinak v běžné domácnosti s dětmi často neudržitelné.

Foto: Petr Horník, Právo

Odpočinková obývací část s krbem, sedací soupravou a bílou sestavou, za kterou nikdo neočekává plošnou televizi.

V přízemí domu se nachází i technická místnost se sušičkou, pračkou, dále samostatná pracovna, toaleta a hlavně centrální obytná část s kuchyní, jídelnou a odpočinkovou zónou.

„Kuchyňskou linku jsme nechali původní, je v retro venkovském stylu, světlém odstínu a prakticky vybavená,“ říká majitelka. Linka je velká, uspořádaná do tvaru písmene U, dobře se v ní vaří a nabízí dostatek úložných prostor.

Hostitelka oceňuje i odkládací stůl, kde je možné v klidu vypít kávu, ve stejném designu je i jídelní stůl, který využívá rodina každodenně. Jídelní a obývací část ale opticky předěluje třetí jídelní stůl, k němuž se usedá, když přijede početnější rodina, přátelé, jsou Vánoce či oslavy narozenin.

Foto: Petr Horník, Právo

V odpočinkové části je pohodlná světlá sedačka, krb a bílá obývací sestava. Ta je atypická, její horní dvířka skrývají plošnou obrazovku. Je to vtipný a estetický detail, protože interiér „bez televize“ působí harmonicky, vyváženě, nic nás zde neruší.

„Prosadila jsem si to, a jsem ráda. Televizi jako objekt vnímáme, pouze když ji skutečně sledujeme,“ vysvětluje paní domu.

Vítaný bonus

V horním patře se nacházejí ložnice, samostatná šatna rodičů a dvě koupelny (do jedné se vstupuje z ložnice, druhou využívají děti).

Nadstandardem jsou další tři místnosti, které nebývají v rodinných domech běžné.

Foto: Petr Horník, Právo

Pokoj dcery je v námořnickém stylu. Výrazným prvkem jsou tapety na stěnách a kombinace modro-červené barvy s bílou. Bílý nábytek je vyrobený na míru.

Dva pokoje jsou již zabydlené staršími potomky, se třetím se do budoucna počítá pro očekávaného benjamínka. Pokoj dcerky je v námořnickém stylu a je dokonale vyladěný, včetně tapet a dekorací. Starší syn zvolil komiksový motiv, podle něhož designérka kombinovala barevné odstíny nábytku.

Foto: Petr Horník, Právo

V pokoji staršího syna je dominantní komiksová tapeta. Barevný tón jemně zelenkavé a šedé, které se objevuje na tapetě, designérka použila i na nábytek vyrobený na míru.

Na ložnici si manželé dali záležet. Je prostorná, příjemně osvětlená denním světlem, má vstup do soukromé koupelny.

Nepřehlédnutelná je kontinentální postel Johann Malle zhotovená na míru o velikosti 2 x 2 m. Jde o ruční výrobu z čistě přírodních materiálů, designovým prvkem je krásné vysoké čalounění zadní části postele.

Foto: Petr Horník, Právo

Prostorná ložnice rodičů je v horním patře. Nabízí dostatek denního světla a možnost atypického lůžka na míru. Navazuje na ni koupelna rodičů.

Foto: Petr Horník, Právo

Koupelna v horním patře zvládne náročný provoz rodiny, pojme i velkorysou vanu. Na pračku, sušičku a uložení prádla slouží speciální místnost v přízemí.

„Kromě pohodlí, přírodní matrace, svrchní podložky a boxspringové základny oceňuji i nabídku rozmanitých doplňků, jako jsou polštáře, noční stolky. My jsme zvolili solitérní kousek, který slouží k uložení lůžkovin, i jako sedací nábytek,“ vysvětluje hostitelka.

Dům ve zkratce

Zdivo: zděný dům, materiál porotherm, nízkoenergetický bez rekuperace

Vytápění: kondenzovaným kotlem, podlahové vytápění v přízemí, v koupelnách, v každé místnosti radiátory, doplňující zdroj tepla — krb v obývací části

Okna: plastová — trojskla, v horním patře dřevěná střešní

Velikost: cca 250 m2 užitné obytné plochy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám