Hlavní obsah

Sítě v oknech ochrání domácnost před nechtěnými návštěvníky

Právo, Karolina Černá

Otevřená okna i posuvné dveře na terasu jsou typickým obrázkem letních dnů. Jenže do interiéru se pak hrnou nevítaní návštěvníci. Mezi nejotravnější patří komáři, mouchy a vosy. Pro alergiky to mohou být i pyly.

Foto: Climax (3x)

Pevné sítě do okna mohou být transparentní. Ven dobře vidíme ale také přes šedé zabarvení, které není tak náročné na údržbu.

Článek

Investice do kvalitních sítí proti hmyzu se vyplatí. V opačném případě riskujeme, že budeme kupovat každý rok nové. Při výběru dbáme na pevnou výplň a rám z materiálů, které dobře snášejí velké teplotní rozdíly, nepodléhají vlhkosti ani korozi. Zohledníme i případný průchod pro psa či kočku.

Kupujeme sítě

Nevíme-li si rady, vyplatí se zajistit návštěvu technika výrobce či prodejce, který doporučí konkrétní typ sítě a způsob montáže.

Před nákupem zjistíme přesné rozměry otvorů, v nichž chceme sítě mít. Rozhoduje také typ okna, dveří, jejich tvar, materiál (plastová, dřevěná, hliníková) a typ (posuvná, dvoukřídlá).

Opakované instalace sítě vždy na sezónu umožňují otočné klipy na jejím rámu. Do starších oken se hodí uchycení sítě pružinovými kolíky nebo obrtlíky, které vyžadují navrtání sítě do okenního rámu či montáž do ostění.

Foto: Isotra

Pevná síť se hodí do plastových oken bez okapnice. Její instalace nevyžaduje zásah do rámu okna.

Výplní může být síťovina ze sklolaminátového vlákna pokrytá plastem, zesílená či protipylová síťovina, kterou ocení alergici. Rám se vyrábí z hliníkových válcovaných nebo extrudovaných profilů, z tvrzeného plastu i dřeva. Měl by ladit s okenním rámem a fasádou.

Pozor! I kvalitní pevný rám sítě se může časem zkřivit, je-li křivý rám okna nebo do něj násilím zatlačíme síť nesprávných rozměrů. Rám lze opatřit integrovaným kartáčkem, který dotěsní drobné nerovnosti mezi rámem sítě a oknem.

Zadáno pro okna

Pevná síť se instaluje přímo na rám okna. Kotvení otočnými háčky nebo tzv. Z-háčky nevyžaduje montážní zásah do jeho rámu. Síť nebrání při zavírání nebo otevírání oken. Potřebujeme-li se dostat ke šňůrám venkovního sušáku upevněného pod parapetem, dáme do okna rolovací síť.

Rolovací síť je ve stažené pozici uložena v boxu, který chrání síťovinu před vnějšími vlivy a prachem. Instalujeme ji do ostění či přímo na rám okna. V takovém případě počítáme s tím, že box mírně zasahuje do světlosti okna.

Foto: Isotra

Rolovací sítě jsou vhodné zejména do dvoukřídlých oken a balkonových dveří. Vertikální typ rolujeme do strany.

Navíjení sítě zajištuje pružina uložená v hřídeli, síťovina na krajích prochází vodicími lištami často opatřenými těsnicími kartáči. Ovládáme ji madlem, provázkem, tahem za spodní profil (horizontální typ) nebo boční profil (vertikální typ).

Velké plochy

Posuvnou síť instalujeme do velkoformátových oken a dveří. Lze ji instalovat až do šíře 3 m. Křídlo se sítí může být ukotveno buď v horní a spodní liště, kdy integrovaná kolečka zajišťují tichý a hladký chod, nebo je instalováno do uzavřeného rámu.

V případě dvoukřídlové varianty rámu se obě křídla ovládají nezávisle na sobě.

Foto: Isotra

Dveřní síť dokonale ladí s barvou dveří. Odstín zlatý dub, barva sítě šedá, ovládání vnějším madlem.

Plisovaná síť patří mezi dražší, vypadá však velmi elegantně, zejména v posuvných prosklených stěnách. Její fixaci zajišťuje magnet, ve spodní části sítě se pro její správné vedení nachází pásový řetěz. Díky němu síť zastavíme v jakékoli poloze (otevřená, polootevřená, zavřená).

Foto: Climax

Plisé sítě proti hmyzu vyniknou v posuvných prosklených dveřích s lehkým závěsem. Správné vedení umožňuje pásový řetěz.

Plisé síť využijeme jako jednokřídlovou nebo s doplněním dalšími síťovými křídly, až do šíře 6 m. Při úplném stažení do strany umožní bezbariérový průchod.

Pyl neprojde, pes ano

Antialergické sítě proti pylu zadrží díky speciální textilní struktuře až 90 % pylových zrn. Síť poznáme podle zesílené struktury a husté síťoviny. Zachyceného pylu ji snadno zbavíme sprchou nebo vlhkým hadříkem, jemným kartáčem.

Foto: Climax

Pes nebo kočka mohou svobodně procházet přes síť proti hmyzu, je-li opatřena vlastním vstupem pro zvířecí miláčky. V případě potřeby můžeme vstup napevno uzavřít.

Pásy síťových žaluzií se po průchodu vracejí do původního uzamknutého tvaru, snadno jimi projde člověk i zvíře. Domácímu mazlíkovi ale můžeme dopřát vlastní vstup dveřní sítí, který mu umožní volný pohyb ven i dovnitř.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Kolik zaplatíme

Okenní pevná síť s límcem 580 Kč/m2

Rolovací okenní síť (š 50 x v 80 cm) 1068 Kč

Rámové síťové dveře (š 60 x v 140 cm) 2045 Kč

Dveřní plisé (š 70 x v 205 cm) 4359 Kč

Síťové žaluzie (š 95 x v 220, šíře 1 pruhu 30 cm) 755 Kč

(Ceny jsou orientační, bez montáže)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám