Hlavní obsah

Co mají splňovat kvalitní vchodové dveře

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vchodové dveře projdou během své životnosti několika tisíci otevíracími a zavíracími cykly. A to už je důvod, proč je vybírat pečlivě. Co je ještě důležité?

Foto: Solodoor

Pro zabezpečení bytu nejsou důležité jen speciální vlastnosti dveří, ale i jejich vzhled a design.

Článek

Aby vchodové dveře plnily všechny funkce, při výběru se zaměříme hlavně na materiál, vlastnosti, rozměry, bezpečnostní prvky, design a instalaci.

Foto: Next

Dveře Next SD 101 jsou ideální pro správné a optimální zabezpečení panelákových bytů. Mají atest české státní zkušebny ve III. bezpečnostní kategorii a jsou certifikovány českou zkušebnou na požární odolnost 30 minut.

Dveře mají mít stabilní vnitřní konstrukci, která namáhání vydrží. Renomované firmy používají masivní dveřní křídla, jejichž rohy se svařují speciálními rohovými spojkami a následně je sešroubují. Tento postup ručí za vynikající stabilitu a pevnost dveří.

Materiál

Vstupní dveře se vyrábějí ze dřeva, z plastu i hliníku. Především poslední dva materiály dnes výrobci preferují, a to díky jejich vlastnostem, konstrukčním možnostem a různým kombinacím materiálů.

Mnohdy se kombinuje třeba hliník či plast se sklem, ale také hliník se dřevem, nebo dřevo se sklem.

Foto: Hörmann

Bezpečnostní třídou 2 se můžou pochlubit dveře KSI. Hodí se do garáží, sklepů, dílen či zahradních domků. Součástí je klika a koule proti odvrtání spolu s masivními ocelovými čepy.

Vlastnosti materiálů

Hliníkové vchodové dveře mají oproti plastovým mnohem vyšší pevnost, odolnost i životnost. Proto jsou navrhovány do bytových domů a komerčních objektů s vysokou frekvencí průchodů.

Foto: M&T

Bezpečnostní štítové kování Nomura na exteriérové bezpečnostní dveře, s výběrem ze tří povrchů a barev, se zárukou 5 až 15 let podle typu provedení.

U hliníkových dveří se hodnota prostupu tepla pohybuje Ud = 1,3 až 1,8 W/(m2. K-1). To je standard u tohoto typu dveří, i když někteří výrobci mají ve své nabídce také dveře s hodnotou Ud = 1,2 W/(m2. K-1).

Foto: Sapeli

Do garáže se hodí dveře Elegant 10 s protikouřovou, zvukotěsnou a izolační funkcí v dekoru CPL bílá borovice, které projasní i technickou místnost. Lze je sladit s dalšími dveřmi v interiéru. Cena je 11 374 Kč.

Plastové vchodové dveře jsou svou konstrukcí vhodnější spíš do rodinných a malých bytových domů. Mají dobré tepelně izolační vlastnosti.

U běžných plastových dveří se pohybuje hodnota prostupu tepla podle typu zasklení Ud = 1,0 až 1,4 W/(m2. K-1). Ale i v tomto segmentu nabízejí někteří výrobci hodnoty Ud = 0,8 až 1,1 W/(m2. K-1). Výhodou plastových dveří je nižší cena proti dveřím hliníkovým.

Foto: Sapeli

Bezpečnostní, protipožární a zvukotěsné dveře Tenga 25 v provedení dýha wenge. Cena 14 593 Kč

U vstupních dveří v kombinaci několika materiálů se hodnota tepelného prostupu určuje jinak. Vždy záleží na jednotlivých částech dveří, tedy na hodnotě prostupu rámu, křídla a výplně. Kombinace prostupů těchto částí určuje výslednou tepelnou hodnotu dveří.

Velikost dveří

Při plánování vchodových dveří sledujeme rozměry jednotlivých prvků, tj. otvoru pro zabudování a velikosti čistého průchodu.

Např. do otvoru 90cm šířky lze osadit dveře s průchodem pouze 75 cm, což odporuje nejen předpisům, ale i požadavkům na kvalitu bydlení.

Foto: Hörmann

Protipožární a bezpečnostní dveře WAT jsou určeny do bytů, mají trojrozměrně nastavitelné panty pro lepší funkčnost a obsahují dvojité těsnění po celém obvodu.

Standardním rozměrem dveří je minimální šířka 80 cm. U bytových domů s více jak třemi bytovými jednotkami je stanovena minimální šířka 90 cm.

Třeba jednokřídlé dveře o rozměru rámu 100 - 125 cm šířky mají čistý průchod 80 - 85 cm a 205 - 240 cm výšky, podle stavebního otvoru a požadavku zákazníka. Samozřejmě je možné vyrobit i dveře větších rozměrů.

Bezpečnost

Vchodové dveře musí dům také ochránit před neoprávněným vniknutím zvenčí. Proto je nutné rozdělit bezpečnost celých dveří na jednotlivé části – profil, závěsy (panty), zamykací systém, kování, vložku a samozřejmě použitou dveřní výplň.

Foto: Dafe-plast

Hliníkové vchodové dveře s bočními skleněnými výplněmi

Standardní plastové dveře bývají osazeny dveřním kováním, které je zavírá a uzamyká v jednom kroku hned ve třech bodech – v hlavním zámku a dvou přídavných zamykacích bodech v horní a spodní části dveří. Všechny tři body jsou automaticky aktivovány již při zavření křídla.

Foto: Hörmann

Dveře ThermoPro Plus mají hliníkovou zárubeň s trojnásobnou těsnicí rovinou. Trojité je i ochranné prosklení, pak jsou vnitřní prostory skvěle odizolovány. Mezi standardní vybavení dveří patří vnitřní klika z ušlechtilé oceli a vnější rozeta.

Pro otevření dveří je nutné otočením klíče odemknout, aby se západka hlavního zámku opět zasunula. Zámky lze ovládat také číselným kódem, čipem či otiskem prstu.

Hliníkové dveře se osazují speciálním bezpečnostním kováním, nabízejícím různé bezpečnostní třídy podle přání klienta.

Foto: Hörmann

Nejkvalitnější vchodové dveře ThermoCarbon dosahují hodnot prostupu tepla Ud = 0,5 W/ m2. K-1. Ke dveřím lze přikoupit i boční díly.

Prosklené dveře musejí být osazeny bezpečnostním dvojsklem nebo trojsklem. Na exteriérové straně dveří jsou dvě vrstvy skla, mezi nimiž je umístěna jedna nebo více vrstev bezpečnostní fólie.

Design

I u vchodových dveří hraje významnou roli vzhled. Lze si objednat dveře celoprosklené, částečně prosklené, s plnou dveřní výplní i s různou orientací příček.

Samozřejmostí je široká nabídka barevných odstínů či dřevodekorů.

Foto: Sapeli

Výrazným designovým prvkem interiéru jsou bezpečnostní a protipožární dveře Damier vyrobené z dýhy ořechu afrického. Jejich cena je 13 788 Kč, k plné funkčnosti dveří jsou nutné bezpečnostní zárubeň a kování.

Vzhled ovlivní i dveřní kování, klika, koule nebo madlo z venkovní strany. Design dveří by měl vždy ladit s celkovým vzhledem domu.

Instalace

Aby byly dveře funkční, je jejich správné zabudování do stavebního otvoru podmínkou. Je nezbytné dát pozor na napojení izolací pod podlahou a také na stavební nepřesnosti.

Podle odborníků má být dveřní křídlo u dobře zabudovaných dveří 8 mm nad podlahou.

Elektronické systémy otevírání

Vedle klasických způsobů otevírání lze dveře otevírat elektronickými systémy, jako je čtečka karet nebo čipů, biometrická čtečka otisku prstu, klávesnicí za pomoci PIN kódu, elektronickými systémy dálkového otevírání či telefonem s pomocí bluetooth.

Foto: Schüco

Vchodové dveře s displejem DCS Touch Display se ovládají pouhým dotekem. Modulární panel slouží ke komunikaci, kontrole a zabezpečení vstupu.

Dveře do paneláku

Do panelákových bytů vybíráme zásadně bytové dveře, nikoli venkovní vchodové dveře. Jejich vlastnosti jsou totiž rozdílné, především v protipožárních parametrech a v tepelně izolačních vlastnostech.

Bytové vchodové dveře musejí vždy splňovat protipožární odolnost minimálně 30 minut.

Foto: RI okna

Hliníkové vchodové dveře pro panelové domy jsou osazeny elektrickým vrátným a klikou ve tvaru koule s rozetou v barvě RAL 8003.

Certifikované bezpečnostní dveře, které odolají zlodějům, jsou ve III. a IV. bezpečnostní kategorii. Vložka a kování mají mít stejnou bezpečnostní kategorii jako dveře samotné. Ty disponují mnoha jistícími body, pevnou jeklovou kostrou, oboustranným celoplošným plechováním, zesílenou ochranou zámku a dalšími bezpečnostními prvky.

Kromě bezpečnostního a protipožárního základu mohou být dveře např. také zvukotěsné, kouřotěsné, tepelně izolované. Mohou být vybaveny speciálními designovými prvky, jako jsou třeba skryté panty, ovládání prstem, kamera v kukátku a další.

Cena dveří závisí:

Na materiálu (plast, hliník, masiv), profilu, výplni (celoprosklené, částečně prosklené, s plnou dveřní výplní, s různou orientací příček, normální nebo bezpečnostní sklo).

Na rozměrech, typu kování a zámku, vložce, pantech, povrchové úpravě a dalším příslušenství (mj. elektro otevírač dveří, zámky na číselné kódy, otisky prstů).

Podle kombinace vlastností těchto parametrů lze vyrobit dveře za 16 000 Kč, ale také za 45 000 Kč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám