Hlavní obsah

Zahradní krby a topeniště jako varianta venkovního vaření

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Milovníci uzení a douzování pokrmů, grilování i otevřeného ohně si přijdou na své, když si pořídí zahradní krb, ohniště nebo topeniště.

Foto: Mountfield (2x)

Do prostoru venkovního topeniště s grilem vložíme grilovací mřížku, pánev na smažení nebo třeba pánev wok, a to ve dvou úrovních. Kolečka zajišťují snadný přesun topeniště z jednoho místa zahrady na druhé. Cena 10 990 Kč

Článek

Do krbů a ohnišť vždy používáme jako topivo dřevo, dřevěné uhlí a chipsy. Oheň zapalujeme zásadně jen oficiálními podpalovači, nepomáháme si lihem!

Během přípravy jídel dbáme na to, aby vystupující kouř neobtěžoval sousedy a topidlo bylo stabilně a pevně ukotveno k podkladu.

Musí mít také certifikát, že splňuje bezpečnostní normy a je vyrobeno ze zdravotně nezávadných materiálů.

Venkovní krby

Stavebnicový krb z hobby marketu patří k cenově nejpříznivějším. Může stát na zahradě samostatně nebo jako součást kuchyňského celku.

Kamenný a cihlový krb můžeme nechat postavit na míru zahradě a podle svých představ. To už však vyžaduje vyšší výdaje. Existují krby bez komínu, jiné typy mají douzovací střechu a udírnu.

Foto: Hornbach

Celobetonový zahradní krb Atlas s udírnou, douzováním a grilovacím roštem. Cena 11 990 Kč

U většiny smontovatelných krbů lze nastavit nerezovou nebo měděnou střechu. Stříška komínu brzdí odlétající jiskry, chrání topeniště před zatékáním dešťové vody.

Krby na zahradě vytvoří atmosféru domova s otevřeným ohněm, nad který pokládáme grilovací rošt. U některých typů dokonce do několika výškových úrovní. V českých zahradách se prosazují vzhledově zajímavé celokovové krby s pečicím kamenem a udírnou.

Foto: Hrdina Pískovce

Ručně stavěný krb z pískovce je vždy originálním kouskem. Může být i součástí venkovní kryté kuchyně.

Topeniště a ohniště

Spojením zahradního krbu a otevřeného grilu vzniklo topeniště. Vyrábí se z oceli nebo litiny, mívá grilovací rošt.

Designové typy dotvářejí atmosféru na terase, slouží k přitápění zejména v chladnější noci. Na multifunkčním topeništi připravíme několik jídel zároveň ve více výškových úrovních.

Foto: Hornbach

Ohniště Tenneker TC-Fire na dřevěné uhlí složíme za 15 minut. Robustní, 6 mm silný grilovací rošt je z pochromované oceli. Na grilovací plochu umístíme 14 steaků na jeden záběr. Cena 5490 Kč

Oheň může z pohledové strany krýt sklo. Klasický táborový oheň na opékání vuřtů nahrazuje přenosné ohniště, obvykle z litiny. Je skladné a nemusíme sbírat kameny na jeho obestavění. Zároveň šetříme trávník.

Na trhu nalezneme typy na ocelových nohách i otevřená ohniště v podobě košů.

Foto: Mountfield

Ohniště Dancook 9000 vykouzlí na zahradě či terase při grilování či opékání pohodovou atmosféru. Je šetrné k trávníku a nevyžaduje žádnou zvláštní údržbu. Cena 3490 Kč

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám