Jediným nedostatkem byla malá obytná plocha. S pomocí architekta si dnes užívají 300 metrů čtverečních.

Rodina ze Zlínska až donedávna žila v klasickém panelovém bytě. Když však k plnoletému synovi přibyli dva sourozenci, dnes chlapci ve věku osmi a šesti let, rodiče se začali poohlížet po rodinném domě.

„Celý život jsem strávil v paneláku, proto jsem si předsevzal, že do čtyřicítky si koupím dům. Když se nám pak narodily další dvě děti, nebylo nad čím uvažovat,“ vzpomíná majitel. Na periferii žít nechtěli, a tak od počátku pátrali v původní zástavbě v širším centru města. Do oka jim padl starší dům ze 60. let, stojící na sedmisetmetrovém pozemku na kopci s krásným výhledem.

Objekt měl sám o sobě užitkovou plochu pouhých 64 m2, ale protože splňoval všechna ostatní kritéria a přání rodiny, neváhali.

Dům je součástí zástavby obdobných objektů a těch několik identických domů propůjčuje ulici osobité kouzlo. Práci na projektu svěřili místnímu architektovi Ing. Petru Osičkovi, který přišel s poměrně nestandardním řešením.

„Starý dům jsme mohli zbourat a na jeho místě postavit nový, ale tím by se vytratil genius loci místa,“ vysvětluje architekt. Po dohodě s investorem tedy nakonec zvolili variantu, kdy část stávajícího domu zůstala zachována a na ní vyrostla otevřená novostavba.

Dům je zařízený minimem jednoduchého nábytku, přírodní materiály však dodávají na útulnosti. Z jídelny je krásný výhled do okolí.

Dům je zařízený minimem jednoduchého nábytku, přírodní materiály však dodávají na útulnosti. Z jídelny je krásný výhled do okolí.

„Tak, aby původní část korespondovala s ulicí, a ta nová, dispozičně i prostorově co nejvíce vzdušná, poskytla moderní bydlení v pokud možno co nejužším kontaktu se zahradou. A abychom dům ještě více roztancovali, obě jeho části jsme vzájemně pootočili. Vznikly tak zajímavé prostory i souvislosti,“ doplňuje autor projektu.

První podlaží a přízemí domu ze strany ulice si tedy zachovaly původní tvar i půdorys. Směrem do svažité zahrady je přízemí obestavěno a pootočeno a současně je pod ním přistavěno ještě jedno podlaží.

Rekonstrukce trvala rok a půl, výsledkem je tříposchoďový dům, který rodině poskytuje dostatek prostoru k bydlení a dětem k jejich hrám.

Velkorysý prostor zařízený v duchu minimalismu

Stísněný pocit z titěrné panelákové předsíně si majitel vykompenzoval prostornou halou se zabudovaným podlahovým vytápěním. Vedle haly se nachází malá pracovna, sloužící zároveň jako „karanténa“. Takže pokud někdo z rodiny onemocní, nastěhuje se právě sem, aby se mohl v klidu a soukromí z nemoci vyležet. Z haly se vchází do garsoniéry nejstaršího syna, který při práci studuje vysokou školu.

Hlavní obytný prostor je situovaný do nové přístavby, kde zároveň zůstal dostatek místa na kuchyňský kout, jídelní stůl a obývací část se sedací soupravou a televizí. Prosklená čelní stěna s výstupem na terasu a výhledem do zahrady je orientovaná na jihozápad. V interiéru nenajdete mnoho nábytku ani zbytečných dekorací, zvítězil zde účelný minimalismus a přírodní materiály.

„Nechtěli jsme prostor zaplnit zbytečnostmi. Nákupy ihned uklidíme do vestavné stěny, za níž se skrývá skutečně velkorysý úložný prostor,“ popisuje majitel. Vestavnou skříň, stejně jako všechen ostatní nábytek, včetně kuchyňské linky, si majitelé nechali vyrobit na míru. Volba padla na dubový masiv, který zde najdete i na podlaze.

Do prvního poschodí a do přízemí vede otevřené schodiště, které celý interiér ještě víc odlehčuje. Na radu známého majitel upustil od původního záměru celodřevěného schodiště a zvolil železobetonovou konstrukci s dřevěnými nášlapy a skleněným zábradlím. „Sklo je sice náročnější na údržbu, ale subtilní vzhled celku se nám velmi líbí a maximálně nám vyhovuje,“ konstatuje spokojeně pán domu.

V prvním poschodí s původním půdorysem 8 x 8 m se nacházejí pouze ložnice rodičů a společná koupelna.

Přízemí pro zábavu i odpočinek

Nově vybudované přízemí slouží nejen jako technické zázemí, ale především plní roli relaxační a herní zóny. Děti se zde mohou zabavit v prostorné herně s hračkami a žíněnkami, tatínkovi je k dispozici biliard. Ve vedlejší místnosti najdete saunu se sprchovým koutem.

„Manželce sauna nedělá dobře, ale my s chlapci si kombinaci teplovzdušné sauny a parní lázně užíváme pravidelně,“ upřesňuje majitel. Z herny i sauny vede přímý vstup velkými prosklenými dveřmi na terasu a současně i do zahrady.

Energeticky úsporná rekonstrukce

Při rekonstrukci byly použity tepelně izolační cihly Porotherm, proto fasáda nevyžadovala další dodatečné zateplení.

Vzhledem k tomu, že dům je skutečně velký, s množstvím velkoformátových oken, kterými i navzdory trojsklům dochází k určitým tepelným ztrátám, majitel se rozhodl investovat do tepelného čerpadla a záložního elektrokotle. Toto řešení zvolil z ekonomických důvodů i s ohledem na budoucnost, aby si s manželkou mohli provoz tak velkého objektu finančně dovolit.

Terasa v patře je ideálním místem pro letní lenošení.

Terasa v patře je ideálním místem pro letní lenošení.

„Za poslední tři topné sezóny činil provoz elektrokotle pouhá dvě procenta z celkové doby vytápění. O zbytek se postaralo tepelné čerpadlo,“ pochvaluje si majitel. Dům částečně vytápí radiátory a dílem podlahové konvektory.

„Mrzí mě, že jsem se nechal odradit a podlahové vytápění nechal nainstalovat pouze pod dlažbu vstupní haly. Dnes už vím, že je lze bez problémů umístit i pod dřevěnou podlahu. Teplo od podlahy je totiž velmi příjemné“.

Kvalitní zastínění nahrazuje klimatizaci

Dům je kvůli velkému množství oken velmi světlý a vzdušný. Majitelé vsadili na dřevěná okna s trojsklem, která jsou zvenčí i zevnitř opatřena bezpečnostní fólií. I proto jsou křídla velmi těžká a instalace vyžadovala nejprve usazení samotných rámů křídel a teprve poté instalaci trojitého zasklení.

Přestože jsou v domě připraveny rozvody klimatizace, majitelé jí nejsou příliš nakloněni a raději volili účinné zastínění. S tímto řešením jsou zatím naprosto spokojeni.

„S takovým množstvím oken je kvalitní stínění nezbytné. S jeho pomocí doma udržíte optimální teplotu a vytvoříte příjemné vnitřní klima,“ říká David Žabčík ze společnosti Climax, jejíž systém majitelé využili. Stínění terasy zabezpečuje kazetová markýza Scrigno s větrovým senzorem a dálkovým ovládáním. Při náhlé změně počasí senzor markýzu automaticky zatáhne a tím ji chrání před poškozením.

Z vnitřní strany jsou na oknech látkové rolety Apollo, ložnici rodičů podle potřeby zatemňuje nebo stíní dvojité plisé v modrožlutém provedení. Chlapci mají ve svých pokojích na oknech zatemňující rolety Orion s motivem noční oblohy. V domě se často a intenzivně větrá, proto jsou na všech francouzských oknech umístěny praktické sítě proti hmyzu.

Gril ani bazén v zahradě nenajdete

Přestože si rodina pořídila veliký dům, všichni nadále zůstávají vášnivými chalupáři.

„Chalupy jsme se nechtěli vzdát, neboť nám nabízí zase trochu jiné radosti než dům,“ vysvětluje nostalgicky majitel. Všechny zahradnické a pěstitelské ambice si tak plní na chalupě vzdálené pouze pár desítek kilometrů od bydliště.

Kromě toho se věnuje grilování s přáteli a užívá si koupání v bazénu. Zahrada u domu tak plní ryze okrasnou funkci.

Rekonstrukce rodinného domu dokonce získala čestné uznání v soutěži Stavba roku Zlínského kraje. Rodina je v novém bydlišti nadmíru spokojená a nejvíce si užívá chvil, kdy se dům zaplní přáteli a jejich dětmi.

Více na www.mujdum.cz