Hlavní obsah

Češi chtějí menší byty, nízkoenergetické bydlení a multifunkční obývací pokoje

Novinky, nes

Průměrná velikost bytů pro jednu rodinu se za posledních šest let zmenšila o 10 procent. Vyplývá to z průzkumu National Association of Home Builders. Kromě menší plochy bytů požadují lidé také čím dál častěji multifunkční obývací pokoje. Rovněž tak upřednostňují nízkoenergetické bydlení, od nějž očekávají, že jeho levnější provoz časem dorovná eventuální vyšší pořizovací náklady.

Foto: Profimedia.cz

Na nové bydlení či rekonstrukci v současnosti snáze dosáhne i ten, kdo nemá dostatečnou hotovost na účtu.

Článek

Důvodem měnících se preferencí souvisejících s financemi je podle zmiňovaného průzkumu klesající ekonomika a s tím související čím dál menší ochota vydávat zbytečně velké částky za topení.

V neposlední řadě pak hraje důležitou roli i rostoucí průměrný věk populace. Přibývá starších lidí, kteří raději bydlí v menších domácnostech.

Nové bydlení je dostupnější

Podle zjištění ČNB si Češi na zařízení svých bytů a domů více půjčují. Svědčí o tom fakt, že objem úvěrů českých domácností v prvním čtvrtletí meziročně vzrostl o osm procent na 1,2 biliónu korun.

Na nové bydlení nebo rekonstrukci stávajícího tak snáze dosáhne i ten, kdo nemá aktuálně dostatečnou hotovost přímo na účtu.

„Rekonstrukce bytu či domu je u českých zákazníků jedním z nejčastějších důvodů pro čerpání úvěrů. Průměrná výše půjčky je 100 000 Kč. Díky nízkým úrokovým sazbám jsou teď půjčky nejdostupnější v historii,“ říká úvěrový expert banky Zuno Peter Jandura.

Multifunkční obývací pokoje

Výraznou proměnou prošly i obývací pokoje. Místnost původně určená hlavně ke sledování televize se změnila ve víceúčelový prostor využívaný celou rodinou. Přes den si v něm hrají děti, zatímco v kuchyňské části maminka vaří a má vše pěkně pod dohledem.

U velkého stolu se rodina schází ke společnému jídlu. Často v těchto společenských prostorech nechybí ani malý pracovní koutek s počítačem. Navečer pak obvykle dojde i na kýžené sledování televize.

Zatímco poptávka po propojení kuchyně, jídelny a obývacího pokoje do jednoho celku je dlouhodobějším trendem, odborníci z řad designérů mohou sledovat i rychleji se měnící preference týkající se stylu zařízení našich domovů.

V letošním roce například očekávají zvýšený zájem o zařízení ve výrazných barvách, dále trvá obliba přírodních materiálů.

„Mezi trendy tohoto roku u českých zákazníků patří návrat výrazných a hravých barev, zaměření na přírodu a použití přírodních materiálů na neočekávaných místech, jako jsou například koupelny či kuchyně. Lidé budou i letos chtít do bytů netradiční materiály jako měď, mosaz či ušlechtilý a nestárnoucí mramor,” říká bytová designérka Markéta Aniolová.

Pozvolna se mění i trendy v návrzích kuchyní. Zatímco dosud převládala touha po vybavení ve vysokém lesku a v moderním, minimalistickém stylu, pozornost veřejnosti se pomalu začíná přelévat zpět k tradičním, někdy až rustikálně laděným kuchyním.

Reklama

Související témata:

Související články

Češi stavějí čím dál více dřevostaveb

Dřevo jako materiál pro stavbu svého domu volí stále více lidí. Zatímco na přelomu tisíciletí činil podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) podíl dřevostaveb...

Výběr článků

Načítám