Hlavní obsah

Dětský pokoj funguje jako kavárna, kuchyň, třída, obchod i kadeřnický salón

Novinky, nes

Mladá rodina koupila starší dům, o němž předpokládala, že bude stačit jen tu a tam něco vyspravit a bude všechno v pořádku. Nakonec to dopadlo ale stejně, jako v mnoha jiných případech. Dům vyžadoval kompletní rekonstrukci a z původní stavby zůstalo jenom obvodové zdivo a střecha. Nakonec ale majitelé byli rádi. Interiér si tak mohli navrhnout přesně podle svých představ. Nám se rozhodli předvést, jak si poradili se zařizováním dětského pokojíku pro své tři malé dcerky.

Foto: Archiv čtenářky (9x)

Dveře v kavárenském koutku jsou pouze namalované.

Článek

„Dětský pokoj jsme vytvářeli v místě původního obývacího pokoje v patře domu. Je poměrně veliký, zhruba 5 x 5 metrů, a navrhli jsme jej tak, aby byl později rozdělitelný na dva, až bude chtít nejstarší dcera spát sama. Místnost má dvoje dveře a veliké francouzské okno s vloženým dílem,“ napsala nám čtenářka Markéta z Hradce Králové. Kvůli možnosti pozdějšího rozdělení pokoje je na stropě instalováno i více lustrů, než je obvyklé.

V pokoji trvale bydlí zatím jen dvě starší dcerky, nejmladší spí ještě v malé postýlce s rodiči v ložnici. Do dětského pokoje si ale přes den chodí hrát.

Foto: Archiv čtenářky

Jednu ze stěn zdobí velkoformátová tapeta smotivem louky, tomu odpovídá zelený koberec připomínající trávu.

„Chtěla jsem na první pohled holčičí pokoj, takový, co vejdete a chvíli se musíte rozhlížet, ale přitom ne prvoplánově sladký, žádní medvědi ani princezny. Dcerky v něm mají zelený koberec evokující trávu, nádhernou tapetu louky a nábytek je bílý, s pastelovými barvami. Střídá se jen růžová, zelená a světle fialová. Nábytek jsem si kreslila a navrhovala sama. Mám šikovného truhláře, který moje požadavky chápal a podle toho tvořil,“ upřesňuje čtenářka.

Foto: Archiv čtenářky

Hezký nápadem je řešení postelí v pokoji.

Jejím přáním bylo, aby skříňky měly dostatek šuplíků, protože do nich se dle názoru trojnásobné maminky dětem nejsnáze uklízí. Důležitou vlastností nábytku je absence madel a úchytů na skříňkách, o něž by se děti mohly poranit.

Zaujalo nás
Podle Markétina návrhu vznikla i dvojice postelí nad sebou, otočených vůči sobě o 90 stupňů. Čtenářka věděla, že do pokoje vbrzku bude muset přidat ještě třetí lůžko. Chtěla každé z dívek dopřát pěkné poležení, ale zároveň se pokoj neměl proměnit v jednu velkou noclehárnu. Hezkým nápadem, který si Markéta vymyslela, je zábradlí a „žebřík“ k hornímu lůžku s vyřezanými kruhovými otvory. Úložné zásuvky pod spodní postelí sahají jen do poloviny hloubky lůžka, aby jeho matrace měla možnost větrat.

Markéta si důkladně vyhrála i s rozvržením barev na nábytku: „Skříňky, šuplíky i poličky mají všechny bílé korpusy a střídají se barvy dvířek či vnitřních polic. To bylo tehdy velké přemýšlení, aby barvy vypadaly jako nahodile rozmístěné, ale přitom nebyly.“

Foto: Archiv čtenářky

Židličky se stolečkem vznikly z barových stoliček.

V pokoji svých dcer čtenářka vytvořila tři různé koutky. První slouží coby místo pro učení a nejrůznější ruční práce, které zatím nejvíc využívá nejstarší z dcer. Další dva koutky už jsou ryze „hrací“. V jednom rohu vzniklo kosmetické zátiší, zatímco druhý roh je malou kavárnou.

„Chtěla jsem jim udělat takovou úsměvnou kopii lehce francouzské kavárny. Takže jsem vymalovala stěny světlounkou a tmavší šedivou, namalovala dveře, zvlášť klika mi dala trochu zabrat. Dále jsem ušila paraván, se kterým jsem se tehdy dost natrápila, a nakonec ještě koupila samolepky noční lampy s kočkami. Bylo hodně těžké sehnat maličký dřevěný stoleček se židlemi. Nakonec jsem to vyřešila tak, že jsem si vyhlédla barové židličky v Ikea, a ty nechala u truhláře upravit, seříznout jim nohy a z jedné udělat stolek. Jsou teď báječné, stabilní, skoro jako Thonetky,“ pochvaluje si Markéta.

Foto: Archiv čtenářky

V dívčím pokojíku nesmí chybtě kuchyňka.

Jednu ze stěn rohu pokoje zabírá malá kuchyňka a nechybí ani prodejní pult. V jiném rohu je nástěnka s nalepeným nerozbitným zrcadlem. Před ním si slečny hrají na školu, nebo na kadeřnici.

Foto: Archiv čtenářky

Stoleček se stolkem označuje místo, které může být zrovna tak školní třídou, jako kadeřncikým salónem.

Vlastní zařízení dětského pokoje prý nezabralo nijak dlouhou dobu. Náročné bylo vymyslet a nakreslit jeho budoucí podobu. Nad tím strávila čtenářka zhruba měsíc.

Velkoformátovou tapetu měla již vyhlédnutou a víkend trvalo místnost vymalovat, nakreslit dveře, postavit nábytek, který mezitím přivezl truhlář - a bylo hotovo.

Foto: Archiv čtenářky

Návrh postelí a skříněk

Foto: Archiv čtenářky

Návrh skříňkové stěny

Foto: Archiv čtenářky

Průběh rekonstrukce

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám