Hlavní obsah

Dominantami moderní dřevostavby jsou světlo a prostor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V křížení dvou os ve vztahu k sousedním domům stojí dřevostavba na půdorysu pravidelného lichoběžníku. „Spojení domu s kontextem místa je definováno jeho otevřením do prostoru. Jestliže kvalitní architektonický návrh něco přináší, pak jsou to dvě zásadní nehmotné věci, světlo a prostor,“ říká autor návrhu architekt Libor Přeček.

Foto: Jiří Ernest, www.mujdum.cz

„Pro konstrukčně velmi jednoduchý objekt je klíčové správné umístění do pozemku,“ říká autor o své realizaci s výhledem na vrcholky Hřebenů jihozápadně od Prahy.

Článek

Základní principy své práce uplatňuje architekt i v případě dvoupodlažní dřevostavby v rovinné oblasti obce na břehu Berounky.

„Pro konstrukčně velmi jednoduchý objekt je klíčové správné umístění do pozemku,“ říká o své realizaci s výhledem na vrcholky Hřebenů jihozápadně od Prahy.

Foto: Jiří Ernest, www.mujdum.cz

Pohledová plocha v kuchyni je ozvláštněna potiskem s barevným dekorativním motivem.

Foto: Jiří Ernest, www.mujdum.cz

Do střízlivého interiéru vnášejí dynamiku drobné akcenty v živých odstínech fialové, žluté, modré a zelené barvy.

Při severní hranici pozemku, zády k veřejné komunikaci, stojí stavba, jež se hlavním průčelím otevírá k jihu.

Fasáda je zčásti zalomená východním směrem, takže se interiér stáčí za dopoledním sluncem a co nejširším výhledem na okolní pásmo kopců.

Foto: Jiří Ernest, www.mujdum.cz

Do konceptu bělostného interiéru skvěle zapadají elektrické sálavé panely z bílého mramoru. Prosklenou plochu architekt rozdělil na řadu užších oken, čímž se světlo v interiéru rozptýlí, vzniká zajímavá světelná hra a snižuje se riziko přehřívání domu.

Dva prvky – pevný i dynamický – jsou vizuálně i materiálově odlišeny: „Kompaktní část kvádru je obložena bílými cembonitovými deskami, zalomenou plochu otevřenou do zahrady pokrývá modřínový obklad. Tvar domu odůvodňuje nejen krásný panoramatický výhled, ale i snížení provozních nákladů díky přirozeným solárním ziskům jihovýchodní orientace obytné části domu,“ vysvětluje autor projektu koncept nízkoenergetického objektu.

Správná architektura umožňuje růst

Série oken v jihovýchodním pásu fasády hraje v konceptu domu velkou roli. Není samoúčelným ozvláštněním geometricky jednoduché hmoty, ale stává se jeho nedílnou součástí.

Foto: Jiří Ernest, www.mujdum.cz

Celý interiér domu doslova „tone“ v bílé barvě a slunečním záření, jen podlaha z dubového dřeva má příjemně teplé jantarové zbarvení.

„Jdete po obvodu místnosti a skládáte výhled jako obraz výsečí od jihu k východu. Měkká struktura a difuzní světlo zástěn a okenních žaluzií proměňují scénu interiéru podle nálady, kompozice prostoru se díky nim mění. Zakřivení, přivření prostoru činí hlavní obytnou místnost kompaktnější, uplatňuje v ní proměnlivé odrazy světla,“ popisuje architekt.

„Jedno velkoformátové okno jsem zúžil na řadu menších také z finančních důvodů. U tak malého domu se dá správným výběrem oken na této položce ušetřit až 60 % nákladů,“ dodává pragmaticky.

Foto: Jiří Ernest, www.mujdum.cz

Přízemí je propojeno v jeden prostor otevřený v horizontálním i vertikálním směru – nad budoucí čajovnou je otevřená galerie do horního podlaží. Když je potřeba, pracovnu lze oddělit japonskou stěnou z posuvných textilních panelů.

Kromě dominantního obytného prostoru, kde se setkává kuchyň, jídelna a obývací pokoj s knihovnou, se v přízemí nachází koupelna s toaletou a vstupní předsíň se schodištěm do prvního patra.

„Dispozice nadzemního podlaží je navržena tak, aby ji bylo možné obývat jak v naprosto otevřené variantě loftu, tak v dispozičně rozdělené variantě, se dvěma samostatně přístupnými pokoji,“ říká architekt o druhém podlaží, kde je v současné době využívána ložnice, otevřená pracovna s koupelnou a technické zázemí.

„Prostor má ve variantě s otevřenou galerií silnější výraz, ale bude fungovat, i když se směrem dolů uzavře.“

Foto: Jiří Ernest, www.mujdum.cz

Koupelny jsou obloženy velkoformátovým matným bílým obkladem 30 x 60 cm, který opticky zvětšuje prostor.

Existuje však i jiná možnost práce s původním konceptem – dům totiž může růst i nahoru. Vertikální spirála je připravena expandovat do dalšího patra, ať už formou dřevěné nástavby, nebo obytné terasy nad současnou galerií.

„Každý správně nastavený koncept umožňuje určitou míru otevřenosti k dalšímu růstu,“ uzavírá architekt.

Foto: Jiří Ernest, www.mujdum.cz

Studie tepla a barev

Celková koncepce nízkoenergetického domu pracuje kromě přirozených přírodních zdrojů také s konstrukčními materiály a systémem vytápění. Díky výborné izolaci a nucenému větrání s rekuperací tepla je možné vnitřní prostor úspěšně temperovat pouze slabým výkonem elektrického topení v podobě mramorových sálavých panelů.

Tepelné ztráty jsou tak malé, že se vzhledem k provozním nákladům dům pohybuje v pasivním standardu.

Foto: Jiří Ernest, www.mujdum.cz

Díky rekuperaci a teplovzdušnému vytápění se dá vytopit také krbovými kamny a elektřinou ho případně dotemperovat. Jednoduchá barevnost s citem pro kontrast otvírá prostor svobodnému pohybu energií a podporuje jeho hlavní přednosti – volnost a hru světel.

„Bílý vestavěný nábytek, bílé stěny a dveře, dřevěná podlaha tvoří rámec interiéru. Lidé a věci prostor zabydlí a vnášejí do něj barevnost života,“ říká architekt.

Ing. Libor Přeček, Ph.D. (1977)
Vystudoval Fakultu stavební na ČVUT v Praze, později absolvoval doktorandské studium na fakultě architektury tamtéž. Do roku 2006 prošel několika architektonickými ateliéry na pozici architekta a hlavního projektanta. V r. 2006 založil architektonický a projekční ateliér PLANS Architekti, s. r. o., od r. 2009 vede vlastní projekční kancelář Libor Přeček Architekti. V rámci architektonických návrhů zohledňuje principy feng-šuej a další metody, které vedou k celkovému harmonickému návrhu stavby i interiéru, zaměřuje se především na rozvoj a propagaci vícepodlažních dřevostaveb. Od února 2015 opět působí jako pedagog na Fakultě stavební ČVUT Praha.
Napište nám
Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahradu a rádi byste se pochlubili? Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

Daniela Rígrová, více na www.mujdum.cz 

Technické údaje

Dispozice: 4 + 1

Zastavěná plocha: 74 m2

Obytná plocha: 104 m2

Konstrukce: betonové základové pasy a základová deska, montovaná dřevostavba – lehký dřevěný skelet s rámovou sloupkovou konstrukcí, strop a střechu tvoří dřevo-ocelové příhradové nosníky POSI, převýšená atika na všech stranách, odvodnění zajištěno systémem zaatikových vpustí a okapními venkovními svody svedenými pod fasádním obkladem

Osazení otvorů: dřevěná eurookna s tepelněizolačním trojsklem, vnitřní dveře dřevěné vyrobené na míru, posuvné a otevíravé

Vytápění: mramorové elektrické sálavé panely, řízené větrání s rekuperací tepla, krbová kamna

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám