Hlavní obsah

Interiér domu z 90. let dostal nový přírodní vzhled

Přízemí rodinného domu s původními interiéry z 90. let si o novou a svěží změnu doslova říkalo. Rodina s dvěma dětmi si k ní přizvala interiérovou designérku Kateřinu Pečeňovou, za kterou jsme se do nového prostředí jejích klientů vydali jihozápadně od Prahy do krásného městečka ležícího u Berounky při svazích brdských hřebenů.

Foto: www.modernibyt.cz

Moderní městské bydlení s prvky severského stylu, který sází na přírodní materiály a čisté linie, si majitelé pochvalují a rádi se vracejí domů.

Článek

Majitelé si za těch několik let, co v domě žijí, vyzkoušeli, jak se v něm bydlí, proto nebylo překvapení, že už při prvním setkání s designérkou dokázali přesně popsat a vyjmenovat všechno, s čím nejsou v přízemí domu spokojeni.

Foto: www.modernibyt.cz

Už v předsíni je patrný styl, který se uplatnil za dveřmi obytného prostoru.

Foto: www.modernibyt.cz

Kvůli oknům a celkovému provzdušnění prostoru nebylo možné umístit tolik horních skříněk. Jejich funkci tak plní nástěnná skříňka na skleničky apod. a potravinová skříňka pod barovým pultem.

Původní dispozice s obývacím pokojem, samostatnou kuchyní a spíží rodině nevyhovovala dispozičně, zařízením, ale ani proto, že rodina při různých činnostech nebyla spolu.

Foto: www.modernibyt.cz

Stejně jako ostatní zařízení interiéru i kuchyň je vyrobena na míru prostoru. V pravé části kuchyně od nosného sloupu byla dříve spíž, jejíž okno bylo o několik centimetrů vyšší než to kuchyňské. Tento malý rozdíl se opticky skryl za jednoduché rolety.

Foto: www.modernibyt.cz

U barového pultu měla být vysoká židle, která majitelům nakonec přišla zbytečná, takže pult slouží svému účelu bez ní. Nosný sloup navrhovala designérka natřít tabulovou barvou.

Zadání znělo - otevřít prostor a zařídit ho jednoduše a zároveň útulně, počínaje vstupem do domu, kuchyní s jídelnou a konče obývacím pokojem, do kterého se měla vejít i příležitostná pracovna.

Foto: www.modernibyt.cz

Velký jídelní stůl z masivu doplňují jídelní židle od výrobce Hay v kombinaci masivního dřeva a látky.

Designérka připravila několik variant, z nichž si nakonec majitelé vybrali tu, která si žádala i stavební zásahy, a to konkrétně zbourání příčky mezi kuchyní a spíží. Tím se kuchyň zvětšila do šířky a zároveň získala druhé okno, tedy víc denního světla. A také částečné zbourání příčky mezi jídelnou a obývacím pokojem.

Foto: www.modernibyt.cz

Nábytek v pracovní části je vyrobený na míru.

Majitelé se rozhodli i pro novou podlahu z masivního dřeva a podlahové topení, které ve spojení s masivem zajišťuje příjemný komfort.

V čase, kdy probíhaly stavební práce, se majitelé částečně přesunuli do zahradního domku pro hosty. Hrubá stavba se tak musela stihnout za 6 až 8 týdnů.

Foto: www.modernibyt.cz

Vzhledem k tomu, že majitelé si nepřáli velkou knihovnu, bylo možné věnovat prostor krbu. Imitace šedé betonové stěrky na soklu krásně ladí s ostatním zařízením. Na sokl lze umístit krbové náčiní, koš se dřevem apod..

V jednoduchosti se skrývá krása

V době, kdy probíhaly stavební práce, věnovaly designérka s majitelkou čas výběru zařízení domu. Jako hlavní materiál nábytku v obývací části designérka zvolila masivní dřevěnou dýhu, která krásně koresponduje s masivní podlahou, a pro korpusy kuchyně bílý matný laminát.

Interiér zařízený jednoduchým, až minimalistickým nábytkem si žádal trochu zabydlet.

Foto: www.modernibyt.cz

Barevný akcent vnášejí stolek a židle v pracovní části obytného prostoru. Barvy podnoží a desky stolků Forme se dají kombinovat podle potřeby. Zajímavě působí vrchní deska stolků, která má frézované hrany zkosené na 45°.

Foto: www.modernibyt.cz

Nosný sloup se designérce podařilo začlenit do nábytku tím, že stejnou deskou propojila skříňky pod TV (ukrývá kabely vedoucí v tunelu) a úložnou policí za sloupem, vše v dřevěné dýze. Oblouková lampa je jako nožky skříněk a pohovky v matném provedení.

Majitelce jsou blízké rostlinné motivy, které se do interiéru dostaly na tapetě. Výrobce tapety bohužel nenabízel koordinát, tudíž pro závěsy, které nahradily původní dřevěné žaluzie, bylo potřeba najít látku s podobným motivem, což se ukázalo jako oříšek. I ten se ale designérce podařilo rozlousknout.

Foto: www.modernibyt.cz

Původní stav

Foto: www.modernibyt.cz

Původní stav

Motiv na závěsech se opakuje i na dekoračních polštářcích na pohovce. Kombinaci jednoduchého nábytku bez jakýchkoli kudrlinek doplňují pleteniny na pufech a plédu, které interiéru dodávají potřebnou texturu a útulnost.

Koberec díky podlahovému topení nebyl nutností, ale interiér dokonale zútulnil.

Foto: www.modernibyt.cz

Původní stav

Ing. Kateřina Pečeňová
Interiérovému designu se intenzivně věnuje již několik let. V určitém zlomovém bodě své životní i profesní dráhy se rozhodla pro změnu a přihlásila se ke dvouapůlletému studiu na Design Škole v Praze. Po úspěšném absolvování studia si splnila sen a ze svého koníčku učinila profesi a práci tlumočnice z francouzštiny pověsila na hřebík. Za nejdůležitější považuje vzájemný vztah a komunikaci s klientem, aby mu mohla navrhnout interiér opravdu na míru.

Edita Erbsová, www.modernibyt.cz

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám