Hlavní obsah

Vyberte svému domu kabát na míru

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fasádní systémy mají především zateplovací funkci. Ve spojení s omítkami, fasádními obklady či jejich kombinacemi tvoří kabát šitý na míru konkrétnímu domu.

Foto: WEBER SAINT-GOBAIN (4x)

Zářivá dekorativní omítka na fasádě domu se zdůrazněním vchodové části imitací cihelného zdiva

Článek

Z vnější strany nás na stavbě zaujme pouze její finální povrchová úprava. Může to být omítka, plechová kazeta, kompozitní nebo kamenný obklad. Pod nimi se však skrývá souvrství materiálů, které rozhoduje o energetické úspoře domu i jeho kondici.

Zateplené fasády

Kontaktní vnější zateplení domu se mezinárodně označuje zkratkou ETICS (External thermal insulation composite system). Jde o certifikované řešení pro novostavby i domy určené k rekonstrukci. Spočívá ve vzájemném celoplošném propojení všech svých vrstev: nosné, tepelněizolační a pohledové (omítka).

Foto: KNAUF INSULATION

Realizace kontaktního zateplení zahrnuje v tomto případě lepení izolačních desek z kamenné vlny.

Bezkontaktní, odvětrávaný, fasádní systém tepelně izoluje a zároveň odvádí pryč vlhkost vzduchovou mezerou. Mezera se nachází mezi vrstvou tepelné izolace a vrstvou vnějšího obkladu. Odvětrává vlhkost směrem vzhůru komínovým efektem, čímž obvodové zdi udržuje suché a v létě je ochlazuje.

Na izolaci se nahazují vrchní omítky. Můžeme vybírat z několika druhů, které jsou obvykle již předem zahrnuty v komplexu fasádního systému. Jestliže volíme odlišný typ fasádní omítky, pak nesmí bránit prodyšnosti celého systému! Týká se to i následné barvy, ochranného nátěru a fasádních obkladů.

Druhy omítek

Výrobci nabízejí širokou paletu probarvovaných omítek, omítky se strukturou dřeva, přírodního kamene, hlazené, rýhované, dokonce luminiscenční se světelným efektem. Většinou se od sebe liší pojivovou bází.

Foto: MAXITHERM

Zateplený rodinný dům s fasádní omítkou ošetřuje termoizolační nátěr snižující tepelné ztráty. Ošetřit lze celou fasádu nebo pouze nejexponovanější části domu.

Sanační omítky vyhovují stavbám bojujícím se spodní vlhkostí. Poréznost a výkonný odvod vodních par z konstrukcí zabraňují výkvětům solí a plísní.

Silikonové pružné omítky pojí silikonová disperze zajišťující paropropustnost, odolnost proti dešti a nepřízni počasí. Téměř na nich neulpívá prach. Skvělé vlastnosti je řadí mezi dražší omítky.

Foto: WEBER SAINT-GOBAIN

Řešení ETICS s lepicí a stěrkovou hmotou weber. therm elastic a dekorativní omyvatelnou pastovitou omítkou napodobující texturu dřeva na fasádě.

Akrylátové omítky obsahují pojivo z umělé pryskyřice. Odpuzují vodu a více se špiní. Cenově patří mezi nejpříznivější, často se používají na rodinné a panelové domy.

Foto: WEBER SAINT-GOBAIN

Omítka je určena k napodobení režného kamenného zdiva při provádění nových, tradičních i zateplených fasád, jejich rekonstrukcí, modernizací a renovací.

Silikátové omítky obsahují pojivo z draselného vodního skla. Odvádějí páru, odpuzují vodu. Využívají se pro konečnou povrchovou úpravu historických a památkově chráněných objektů.

Silikon-silikátové omítky vznikly jako kompromis mezi vlastnostmi a cenou obou zmíněných omítek. Silikátová omítka s přídavkem silikonu je odolnější proti nečistotám.

Minerální omítky propouštějí přebytečnou páru, snadno se špiní, je nezbytné je chránit vnějším nátěrem.

Foto: WEBER SAINT-GOBAIN

Jemnozrnná omítka pro vytváření imitace režného cihelného zdiva na fasádě. Závěrečný krok: odstraněním nalepené šablony se ve vrstvě mokré omítky vytvoří imitace lícového zdiva.

Ochranný nátěr

Vnější nátěr nanášíme na fasádu až po dokonalém zaschnutí omítky. Firmy zabývající se mytím fasád doporučují opakovat ochranný nátěr po každém čištění. Nejlépe po šesti osmi letech v závislosti na vnějších vlivech panujících v konkrétní lokalitě.

Jeden typ nátěru kombinuje několik vlastností, stačí se s nimi při nákupu seznámit, vybrat podle potřeb a souhry s omítkou a izolačním systémem.

Existují nátěry hydrofobní, zpevňující, chránící před UV zářením a agresivními látkami z ovzduší. Protiplísňové nátěry poslouží zejména fasádám staveb na stinných místech. Termoizolační nátěry blokují teplo a odrážejí ho zpět, hodí se pro závěrečnou podporu zateplení stavby.

Foto: WPC – WOODPLASTIC

Kompozitní obklady jsou vhodné jak na fasádu domu, tak k obložení zídek kolem terasy. Vydrží až 50 let, údržba je minimální. WPC –

K hubení lišejníků, plísní, mechů slouží sanační koncentráty. Proti následkům nevítané kreativity sprejerů se používají anti-graffiti nátěry pracující na principu sebezničující vrstvy. To znamená, že odstraníme nátěr s graffiti bez porušení omítky. Nátěr je pak samozřejmě nutné opakovat.

Stylové obklady

Fasádní obklady se hodí na bezkontaktní odvětrávané fasádní systémy. Bez ohledu na materiál dům získá na stylovosti. Splňují izolační kritéria, chrání před UV zářením, jsou odolné a takřka bezúdržbové. Poškozený fasádní obklad lze poměrně snadno vyměnit.

Kompozitní obklady z PVC a dřeva jsou prakticky bezúdržbové. Dřevěná vlákna časem mohou změnit barvu. Obklad si pak zachovává patinovaný vzhled dřeva.

Plastové palubky nahrazují svou odolností klasické dřevěné obklady. Bývají probarveny přímo ve hmotě nebo jsou potaženy odolnou fólií různých dekorů. Nepotřebují dodatečnou povrchovou úpravu, mají malou plošnou hmotnost.

Foto: CIUR

Montovaný fasádní plastový systém Slovinyl Siding s odvětrávanou vzduchovou mezerou. Materiál lamel – neměkčené PVC, imitace dřevěných palubek.

Dřevo jako obložení stavby působí zcela přirozeně. Používají se fošny, deskové řezivo z tvrdšího dubu, buku, ořechu a jasanu nebo z dražšího a odolnějšího exotického dřeva. Dřevěné obklady vyžadují údržbu kvůli plísním a dřevokaznému hmyzu, vlivem zvýšené vlhkosti mohou bobtnat.

Kov se snadno čistí a nabízí širokou paletu barevných i tvarových variant. Hliníkové obklady mají na sobě dvojitý vypalovaný lak různých barev a vzorů, stejně jako u automobilů. Zinek je dalším z oblíbených odolných kovů, takřka bezúdržbových.

Cementové desky jsou kompozitem cementu, dřevěných vláken s přísadou mineralizačních a hydratačních hmot. Hladký povrch desek je přírodně šedý nebo nabarvený v pestré škále barevných odstínů.

Foto: PREFA

Pro fasády z hliníkových falcovaných iablon je typická harmonická hra světla a stínu. Nabízejí alternativu v případech, kdy jde o zvlášť citlivé spojení stylu a funkčnosti v jeden celek.

Kámen se používá štípaný, ale také v podobě desek s drsným i leštěným povrchem. Oblíbený je tvrdý mramor, travertin, žula, měkčí pískovec. Umělý obkladový kámen je lehčený, probarvením dokonale imituje přírodní kámen.

Keramika je z přírodních materiálů. Ve skladbě nechybějí živičné písky, drcené žuly a přírodní jíly. Vysoce slinutá s nízkou nasákavostí vydrží vysoký tlak i extrémnější vnější podmínky.

Cihla vytváří dojem venkova. Odolá mrazu, je pevná a barevně stálá. Nejznámější jsou dočervena zbarvené cihlové pásky a lícové cihly.

Skladba stěny s kontaktní fasádou

Foto: KNAUF INSULATION

1 obvodová stěna 2 hmoždinka/kotvení 3 fasádní minerální izolace SMARTwall s nástřikem 4 vnější část zateplovacího systému

Skladba stěny s provětrávanou fasádou

Foto: KNAUF INSULATION

1 obvodová stěna 2 dřevěná konstrukce vyplněná tepelnou izolací Naturboard 3 difuzně otevřená větrotěsná fólie Homeseal LDS 0,04 4 větraná vzduchová mezera 5 pohledová fasáda z dřevěného obkladu

Návrh zateplení a fasády
Každému zateplení má předcházet stavebnětechnický průzkum objektu a studie hodnotící objekt jako celek. Poté je možné navrhnout řešení pro snížení spotřeby energie na vytápění a systém zateplení.
Nový vzhled domu po zateplení můžeme vidět před vlastní realizací díky speciální aplikaci, např. na www.navrhni-si-fasadu.cz. Do aplikace přeneseme fotografii stavby nebo využijeme nabízené virtuální ukázky několika barevných proměn konkrétních domů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám