Hlavní obsah

V kvalitně zařízené ložnici načerpáme dostatek sil

Právo, Karolina Černá

Moderní ložnice je vzdušná, přehledná, útulná, plná přírodních a měkkých materiálů. Zkrátka, máte chuť se do ní zachumlat! Kvalita spánku rozhoduje o naší náladě a energii každého dne. Navíc pouze v ložnici máme intimní klid, čas pro sebe a svého partnera. Proto její zařizování nepodceňujeme.

Foto: ASKO NÁBYTEK

Elegantní levandulová ložnice s bílým nábytkem. Bosé nohy se zahřejí na koberci s vysokým vlasem.

Článek

Decentní prostředí

Všechny rušivé elementy musejí z ložnice pryč! Ložnice není skladiště. Žádné otevřené policové díly s harampádím, pouze skříně s dvířky. Elegantněji působí, když jsou vestavěné.

Foto: TRACHEA

Světlé přírodní odstíny navozují pohodu. Výhled z okna v noci zakrývá žaluzie.

Milovníci starého nábytku mohou kombinovat vzhledově dominantní skříň s podobně stylizovanou komodou nebo budoárem pro dámu.

Na stěnách ložnice šetříme policemi a skříňkami, neumísťujeme je nad hlavy. To samé platí o větších obrazech, zavěsíme je raději na zeď kolem postele.

Foto: NADOP

Střízlivý moderní design ložnice pro mladý pár. Není zde nic zbytečného.

Výhled z okna po ránu je jistě krásný, ložnice prosklená téměř ze všech stran však může v někom vzbuzovat pocit narušovaného soukromí. Spoléháme proto na kvalitní žaluzie nebo krycí závěsy.

Barvy na stěnách volíme podle svého vkusu, ideální jsou spíše světlé pastelové odstíny přírodních tónů.

Lůžko dominuje

Postel má být stabilní s masivním rámem, vyššími bočnicemi, aby matrace neklouzala do stran, a s čelem za hlavou. Přirozeným materiálem pro lůžko je dřevo.

Foto: TRACHEA

Lůžko kraluje místnosti, optickou oporu mu dělají dva noční stolky. Příjemná zelená navozuje pocit klidu.

Cenově dostupnější jsou rámy z měkkého dřeva, ze smrku a borovice. Bez roštů a matrací stojí takové dvojlůžko zhruba 5000 Kč, levnější jsou pouze rámy z dřevotřísky nebo z lehkého kovu.

Dráž vyjdou postele z tvrdších dřev, z buku nebo dubu. Za dvojlůžko z buku zaplatíme zhruba od 15 000 Kč.

Foto: VEBA

Luxusní damaškové povlečení v zimě hřeje, v létě chladí a dodá ložnici punc výjimečnosti.

Lůžkoviny volíme rozdílné podle zimního a letního období. V tropických vedrech nás ochladí satén, v zimě zahřeje bavlna, flanel nebo dražší damašek.

V posteli je pro dobrý spánek nejdůležitější, co není na první pohled vidět: kvalitní matrace a rošty. Ať už nám vyhovuje některá z množství druhů pěnových matrací, nebo s pružinami obalenými změkčujícími taštičkami, vždy si k ní dokoupíme vyhovující rošt.

Foto: IKEA

Lamelový rošt je ideální pro všechny typy pěnových matrací.

Na neprodyšnou pevnou podložku nebo pevný laťkový rošt pokládáme pouze pružinové matrace. Pěnové si rozumějí s hustěji řazenými pružnými lamelami. Rozestup mezi nimi by neměl přesahovat 9 cm, a to kvůli pohodlí i životnosti matrace.

Foto: IKEA

Životnost matrace prodloužíme správným roštem a s chráničem před skvrnami a špínou. Rozměr 200 x 140 cm. Cena 199 Kč

V blízkosti postele položíme na zem měkký koberec, třeba i s vyšším vlasem, do kterého při vstávání s chutí zaboříme bosá chodidla. Postavit se po probuzení na ledovou dlažbu se dá považovat za útok na ledviny! Komu nevyhovují koberce, spolehne se na podlahové vytápění.

Foto: IKEA

Požadavky na matraci se u dvojice různí, proto využijeme spojovací díl, aby pár dvě matrace nerozdělovaly. Cena 300 Kč

Intimní osvětlení

Centrální svítidlo nehraje v ložnici tak důležitou roli jako svítidla doplňková.

Postačí stojací lampa se stínidlem nebo několik bodovek v místech, kde potřebujeme mít přehled.

Foto: NADOP

Podsvícené police a deska nočního stolku.

Přirozeně tíhneme spíše k teplému žlutému světlu, které LED žárovky ale nenabízejí. Pomůžeme si vhodným stínidlem lampy. Světle karmínové, oranžové, žluté stínidlo vykouzlí hřejivé přítmí.

Foto: JAP

Světlo stojací lampy tlumí sytou fialovou výmalbu a dodává noční třpyt dveřím s pískovaným sklem.

Povrch nočních stolků může být podsvícený. Kvůli orientaci ve tmě na kraj postele, do skříněk a zásuvek instalujeme svítící LED pásky.

Foto: IKEA

Pro čtenáře je vhodná stolní nebo malá stojací lampa hned vedle stolku u postele.

Příjemný vzduch

Usínání usnadňují levandulová a meduňková vůně, geránie (kakost) uvolňuje nervové napětí. Hodinku před spaním v ložnici zapálíme aromalampu s esencí, necháme půl hodinky hořet. Poté krátce a intenzivně vyvětráme, tedy pokud venku neřádí smog.

Foto: GETON

Bydlíme-li ve smogové oblasti, spolehneme se zejména v ložnici na kvalitní čističku vzduchu.

Jsme-li nachlazení, nebo nás trápí astma, použijeme rozprašovací přípravky typu Respiran Dr. Popova se silicemi eukalyptu, jalovce, levandule a borovice, které mají antiseptické účinky.

Dbáme na správnou vlhkost v místnosti. Suché dýchací sliznice jsou náchylnější k infekcím.

Ideální vlhkost se pohybuje mezi 40 až 60 %.

Foto: ALZA.CZ

Nenápadný zvlhčovač vzduchu se postará o udržení optimální vlhkosti v ložnici. Cena 1799 Kč.

O čistotu vzduchu v bytě ve smogových oblastech se postará čistička. Při jejím nákupu však dbáme na to, aby nás její provoz nerušil během spánku a dokázal do hodinky přefiltrovat objem vzduchu v ložnici.

Technologiím vstup zakázán!

Světelné záření smartphonu, tabletu a podsvícené elektronické čtečky usínání příliš nepodporují. Jejich displeje totiž vyzařují modré světlo, které potlačuje tvorbu spánkového hormonu melatoninu.

Máme-li v posteli před očima smartphone, abychom popřáli dobrou noc všem svým přátelům na Facebooku, můžeme si být jisti, že ještě dlouho poté nezabereme, protože modré světlo naše hormony udržuje v denním režimu.

Foto: VEBA

Čtěte knížky. Pro nespavce je to rozhodně lepší volba než tablet.

Technologie v ložnici ovlivňují nejen spánek, ale také vztahy mezi lidmi a jejich sexuální život. Myslí si to výrobce produktů pro lepší a bezpečný sex Durex a společnost Siren Mobile. Jak jinak si vysvětlit jejich akci z loňského roku?

Na webových stránkách a sociálních sítích v únoru 2015 společně tyto firmy oznámily, že brzy odhalí novou technologii pozitivně ovlivňující sexuální život párů. Její testování zahrnovalo interview s 30 dobrovolníky z celé Anglie ve věku 18-55 let.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Podmínkou pro účast na výzkumu byl nejméně roční vztah. Výsledek? Žádná nová aplikace, ale prosté doporučení: Prosím, stiskněte tlačítko OFF (vypnout). Během rozhovorů 40 % lidí (12 z 30) sdělilo, že několikrát odložilo sex kvůli telefonům, tabletům/laptopům. Třetina (10 z 30) účastníků pak zvedla telefon během sexu.

Reklama

Výběr článků

Načítám