Hlavní obsah

Horké novinky i nestárnoucí klasika. Při zařizování kuchyně je z čeho vybírat

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdo plánuje kuchyňskou linku, promýšlí mnoho věcí. Kromě velikosti a ergonomie zvažuje i materiál dvířek a korpusu, což má vliv na celkový dojem z linky. Naštěstí se dá vybírat z mnoha tvarů, povrchových úprav a barevného provedení.

Foto: KIKA (2x)

Kuchyně Spot s ostrůvkovým vařením má extravagantnější design, maximální využití úložného prostoru díky zvětšené hloubce na uložení větších kusů nádobí.

Článek

Nabídka materiálů je pestrá, pro nás je důležité znát jejich přednosti či zápory. Finální volbu ovlivní samozřejmě i cena a osobní vkus.

V běžné nabídce jsou lamino, PVC fólie, dvířka z masivu, lakované povrchy, ale i sklo, plech, kámen. Aktuálními novinkami na trhu jsou skládaná kuchyňská dvířka a tzv. nábytkářský beton na lince. O co jde?

Horké novinky

Skládaná dvířka

Dvířka s názvem T.segment se nabízejí v třídílné nebo pětidílné variantě a umožňují kombinovat více druhů povrchových úprav: unibarvy, dřevinné dekory, sklo v čiré nebo pískované verzi.

Foto: TRACHEA

Kombinace bílé, dekoru dřeva a šedé je cesta k decentnosti a jednoduchosti. Materiál fólie dub Gladstone pískový, skládaná dvířka.

„Ve své pětidílné variantě vytvářejí skládaná dvířka efekt rámu a výplně a působí tak dojmem masivního dřeva, které však předčí svojí cenou a vyšší mechanickou odolností,“ vysvětluje Martin Dusík z firmy Trachea.

Foto: TRACHEA

T.segment dvířka jsou tzv. skládaná, nabízejí se v tří nebo pětidílné variantě a umožňují kombinovat více povrchových úprav.

Nábytkářský beton

Originální povrchovou úpravou je nábytkářský beton, který je dostupný v několika odstínech od světle šedé až po antracitovou. Jde o speciální směs betonu, jež se aplikuje na základovou konstrukční desku, spoje jsou řešeny tmelem, který je ve shodné barvě jako desky.

Jednotlivé desky lze spojovat do prostorově uzavřených tvarů (krychle, kvádr).

Foto: NADOP

Kuchyně Creativ využívá nábytkářský beton, který je lehký, vyniká odolností vůči vodě a je opatřený olejovou vrstvou.

„Přestože se materiál navenek tváří jako normální beton, hmotnost tomu neodpovídá. Vyniká odolností vůči vodě a díky vrchní olejové vrstvě se v jeho pórovitém povrchu neusazují nečistoty ani prach,“ říká Ivana Pehalová ze společnosti Nadop.

Betonové bloky mohou tvořit i desky stolů, kuchyňský varný ostrůvek, jídelní či konferenční stolek.

3D plastické panely

Kreativní a neotřelý vzhled nabízejí kuchyně s dekorativními panely s plasticky frézovanými povrchy (celoplošnými i částečnými) a pestrou škálou barev.

Obklad tvoří nosná MDF deska o tloušťce 18 mm a povrchová fóliová úprava. 3D plastické panely mohou mít originálně vyfrézované motivy, které mají hloubku 8 mm.

Stálice na trhu

Laminát je nejlevnější

Lamino je dobré řešení, když nechceme příliš investovat, ale zároveň žádáme zajímavou kuchyň. Určitě je to správná volba na menší kuchyňské linky startovacích bytů, na chalupu, víkendové byty. Jestliže lamino zvolíme, určitě vybírejme kvalitnější variantu s ABS plastovými hranami.

Foto: TRACHEA

Obkladový panel v kuchyni je nápaditý a nedovolí mít linku fádní. Odolává běžným teplotám v kuchyni, nevadí mu vodní páry.

Výhodou lamina je nižší cena a rozmanité imitace dřevin, možnost barevného provedení. Nevýhodou je v případě poškození nemožnost opravy (pouze výměna dvířek).

PVC fólie jsou mistři v imitaci

Fóliovaná dvířka nám nabídnou, cokoliv si přejeme. Dokonale imitují běžné dřeviny, jako je olše, třešeň, ale také exotické wenge, zebrano, ořech apod. Samozřejmostí jsou rozmanité odstíny v nabídce barevného vzorníku RAL, povrch imitující lesk, mat.

Fólie se na dřevovláknitou desku (dvířka) natáhne za vysokých teplot a dokonale kopíruje třeba již vyfrézované prolisy. Předností dvířek je opět nižší cena, pestrá nabídka barev, textur dřeva a hlavně snadná údržba (jarová voda, měkký hadřík). Dvířka ale v případě poškození nelze opravit, musí se vyměnit za jiná.

Lakovaná dvířka odolají vlhkosti

Lakovaná dvířka jsou hodně oblíbená u mladých rodin. Hodí se k minimalistickému zařízení, moderním materiálům, skvěle odrážejí světlo a opticky zvětšují prostor.

Jistou nevýhodou jsou viditelnější otisky prstů, zejména na tmavších odstínech, proto volíme úchytky. Lak na dvířkách se dobře udržuje, je odolný proti vlhkosti a v případě poškození ho lze opravit.

Foto: GORENJE

Novinkou je linka Diana s lakovaným povrchem, která kombinuje pískový lesk a odstín ebony. Hodí se do velkých prostor a světlých místností.

Nesmrtelná dýha

Kdo preferuje přírodní materiály, je pro něho dýha jasnou volbou. Je ale nutno počítat s vyšší cenou. Vybírat lze z mnoha dřevin: olše, třešeň, buk, ořech či exotické dřeviny. Dýhu lze lakovat či mořit, kartáčovat či barvit.

Dýha zdobí nejednu ryze minimalistickou domácnost, protože např. kombinace laku s exotickou dřevinou je opravdu skvostná.

Výhodou dýhy je velká možnost moření, jistá opravitelnost, vysoká estetická hodnota. Minusem vysoká cena dvířek a náročnější údržba.

Dobré rady

Korpus se vyrábí z laminových desek opatřených dekorativní ABS hranou. Kvalitnější kuchyně mají desky o tloušťce 18 mm, což je důležité pro jejich bytelnost a odolnost při každodenním používání.

Foto: KIKA

Kuchyně Chicago nabízí výběr z pěti dekorů předních ploch ve vysokém lesku. Ve 150, 300 a 450 mm vysokých zásuvkách najdeme potřebný úložný prostor.

Profil dvířek: do moderní kuchyně jsou hezká hladká dvířka, v klasických kuchyních se uplatní zkosené, zaoblené nebo jednoduché geometrické tvary.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám