Majitelé s malými dětmi dříve bydleli v dvojdomku s obytnou plochou zhruba 140 m2. Dispozice a vnitřní uspořádání jim ale nevyhovovalo. Chtěli prostorný dům, důraz kladli na velikost a dostatek pokojů, úložná místa, otevřený obytný prostor a samostatnou hernu pro děti.

Dominantní je metalický efekt na garáži, který mění barvu podle intenzity slunce.

Dominantní je metalický efekt na garáži, který mění barvu podle intenzity slunce.

FOTO: Jan Handrejch, Právo

Nadčasovost se neomrzí

Nový již komfortní dům majitelé užívají necelý rok. Je promyšlený do posledního detailu, má svoji logiku a návaznost, protože se manželé na stavbu pečlivě připravovali již ve fázi projektu.

FOTO: Jan Handrejch, Právo

Zaujal je návrh architekta Miroslava Gebase, protože dispozice domu, kde jsou tři dětské pokoje vedle sebe a zároveň oddělená ložnice rodičů, je přesně to, co potřebovali.

Velkoryse navržený dům je vzdušný, prosvětlený, vkusný, s citem pro kombinaci materiálů, odstínů a detailů. „Mám ráda vše jednoduché, střídmé, co zároveň umí překvapit,“ říká s úsměvem paní domu.

Na obývací pokoj volně navazuje prostorná herna pro děti, ze které lze vyjít rovnou na zahradu. Nábytek na uložení hraček je vyrobený na míru.

Na obývací pokoj volně navazuje prostorná herna pro děti, ze které lze vyjít rovnou na zahradu. Nábytek na uložení hraček je vyrobený na míru.

FOTO: Jan Handrejch, Právo

Sama aktivně vybírala a hledala na internetu nápaditý nábytek, osvětlení, dekorace. Výsledek je perfektní. Dům kombinuje decentní odstíny šedé (tmavší antracit), bílé a teplé dřevo (nábytek vyrobený na míru, podlahy).

„Atraktivním prvkem je otevřená galerie, která díky prosklení otevírá výhled do zahrady a celému obytnému prostoru dodává vzdušnost a eleganci,“ vysvětluje svůj záměr architekt Miroslav Gebas.

Od kuchyňské linky paní domu vidí přes celý obývací pokoj až do herny. Barový pult je výsuvný, jídelní stůl masivní, prostorný i pro návštěvu.

Od kuchyňské linky paní domu vidí přes celý obývací pokoj až do herny. Barový pult je výsuvný, jídelní stůl masivní, prostorný i pro návštěvu.

FOTO: Jan Handrejch, Právo

Vstup do domu je reprezentativní a účelný: velká hala, prostorná šatna a technická místnost, ve které jsou mj. pračka, sušička a úklidové pomůcky.

Společenské přízemí

V přízemí domu je největší obytná část, kterou tvoří kuchyň, jídelna, obývací pokoj a volně navazující herna, o dění v ní má majitelka přehled i při vaření.

Na hernu navazuje koupelna s toaletou, sprchovým koutem a hostinský pokoj, který běžně funguje jako pracovna.

Prostorná kuchyňská linka v retro stylu má od truhláře bytelnou pracovní desku. Dominantní je digestoř v černé barvě, která tvarem ladí se svítidly.

Prostorná kuchyňská linka v retro stylu má od truhláře bytelnou pracovní desku. Dominantní je digestoř v černé barvě, která tvarem ladí se svítidly.

FOTO: Jan Handrejch, Právo

„Je to dobré řešení, případná návštěva má svoje soukromí a je jistým způsobem oddělená od horního klidového patra,“ podotýká majitel.

V přízemí je oddělená pracovna, která slouží i jako pokoj pro hosty. Má samostatný vstup do koupelny se sprchovým koutem a toaletou. Pracovní stůl a postele na sebe navazují a tvoří „jeden kus“.

V přízemí je oddělená pracovna, která slouží i jako pokoj pro hosty. Má samostatný vstup do koupelny se sprchovým koutem a toaletou. Pracovní stůl a postele na sebe navazují a tvoří „jeden kus“.

FOTO: Jan Handrejch, Právo

Sladěno do detailu

Veškerý prostor je sjednocen stylem, použitým materiálem a barevným řešením. Interiér nese prvky minimalismu s akcenty retro stylu (radiátory v koupelnách, styl kuchyňské linky, rámy zrcadel, osvětlení, atypicky vysoké dveře).

Dům v sobě skrývá technické vymoženosti, usnadňující chod moderní domácnosti, a jsou nadstandardní (např. domácí kino).

Nám se líbila kombinace originálních svítidel (černá, bílá a chromová) v kuchyni se stejným tvarem digestoře (černá) nad varnou plochou. Retro kuchyň je z běžné produkce, ale vylepšená o speciální truhlářské prvky: bytelná pracovní deska, posuvný barový pult, jídelní stůl.

Mezi jídelnou a obývacím pokojem stojí krásná americká kamna z 20. let minulého století.

Mezi jídelnou a obývacím pokojem stojí krásná americká kamna z 20. let minulého století.

FOTO: Jan Handrejch, Právo

Mezi jídelnou a volně navazující obývací částí nepřehlédneme historická americká kamna. Z této obytné části lze také v létě vstoupit na prostornou terasu se zastíněním.

Dalším atypickým prvkem je schodiště s rovným či mírně prohnutým zábradlím, které přesně kopíruje tvar soklu pod ním. Každý třetí schod je podsvícen LED pásky. Schodiště je ze stejného materiálu jako podlaha: olejovaný dub s drásaným povrchem, který jí dodává příjemný mat a sametový vzhled.

Originální jsou dřevěné schody do patra, materiál drásaný dub. Atypické je rovné či prohnuté dřevěné zábradlí, které dokonale kopíruje linku spodního soklu.

Originální jsou dřevěné schody do patra, materiál drásaný dub. Atypické je rovné či prohnuté dřevěné zábradlí, které dokonale kopíruje linku spodního soklu.

FOTO: Jan Handrejch, Právo

„Podlaha je poskládaná tak, aby jednotlivá prkna probíhala přes celý dům a jednotlivé pokoje plynule navazovaly. Nikde nejsou prahy a přechodové lišty,“ vysvětluje majitel domu.

Horní patro a obytný exteriér

V horním patře jsou umístěny vedle sebe tři dětské pokoje, jeden pro malou dceru a dva samostatné pro chlapce. Děti mají koupelnu se dvěma umyvadly, vanou, sprchovým koutem a retro dlažbou v protiskluzné úpravě.

Malá dcerka má svůj pokojík s nábytkem na míru. Šatní skříň s promyšleným vnitřním uspořádáním, kombinace barev červená - růžová.

Malá dcerka má svůj pokojík s nábytkem na míru. Šatní skříň s promyšleným vnitřním uspořádáním, kombinace barev červená - růžová.

FOTO: Jan Handrejch, Právo

Manželé užívají soukromou koupelnu, nechybí sólo šatna se skleněnými dveřmi, které stejně jako v herně zajíždějí do stěny a šetří prostor.

„V ložnici je zatím jenom postel, ale chystám se pořídit otočné křeslo, kosmetický stolek, ještě uvidíme,“ říká hostitelka.

Cit majitelů pro detail, vkusná kombinace barev a materiálů je poznat i v koupelně. Zajímavý je retro koupelnový žebřík, decentní šedé obklady s dlažbou a zlatě zarámované zrcadlo.

Cit majitelů pro detail, vkusná kombinace barev a materiálů je poznat i v koupelně. Zajímavý je retro koupelnový žebřík, decentní šedé obklady s dlažbou a zlatě zarámované zrcadlo.

FOTO: Jan Handrejch, Právo

Rodina v letním období s chutí obývá relaxační zahradu. Venkovní terasa má nadstandardních 55 m2 a děti se na ní vyřádí, stejně jako v bazénu s mořskou solí a na stále svěžím zeleném trávníku, který je pravidelně zavlažován.

Konstrukce terasy je prací truhláře. Obdivovali jsme řešení okapů, které jsou skryty v noze konstrukce a oku neviditelné.

Atypický nábytek v pokoji syna. Velká postel s bočním čelem je bezpečná a pohodlná.

Atypický nábytek v pokoji syna. Velká postel s bočním čelem je bezpečná a pohodlná.

FOTO: Jan Handrejch, Právo

Atypická je fasáda v šedo bílé kombinaci s výrazně barevnou garáží. „Původně jsme na garáž chtěli použít plech, který rezne, ale trvalo by to dlouho. Tak jsme se rozhodli pro metalický efekt, měnící barvu podle intenzity denního světla,“ říká spokojeně majitel.

Napište nám
Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahradu a rádi byste se pochlubili?
Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.