Hlavní obsah

Malá komfortní maringotka nabízí vše potřebné

Myšlenka moderní maringotky se zrodila poté, co Monika s přítelem koupili pozemek na Křivoklátsku, kde už stará maringotka stála. Chtěli ji odstranit a na místě postavit něco jiného. To ale nebylo možné, proto v designovém studiu, kde Monika působí, začali pracovat na maringotce nové.

Foto: www.modernibyt.cz

Jednou z nejdražších součástí stavby jsou na míru zhotovená francouzská hliníková okna s dvojskly.

Článek

Na křivoklátském pozemku nakonec maringotka nestojí. Monika totiž nezískala potřebná povolení. Nicméně myšlenka byla už tak rozvinutá, že se jí ve studiu začali velmi intenzivně zabývat.

„Zjišťovali jsme, jak se staví maringotky ve světě, jaké možnosti jsou u nás, a dospěli jsme k názoru, že zde malé stavby do 25 m2 v moderním designu a standardu chybí.

Foto: www.modernibyt.cz

Kulaté boční okno má průměr 120 cm stejně jako velká kola maringotky.

Proto jsme začali konstrukci maringotky a stavby jako takové vyvíjet. Byla jsem se na výrobu maringotek podívat ve Francii, ta se pyšní mnohaletou tradicí, ale byla jsem zklamaná. Šlo o pouhé repliky klasických maringotek bez špetky fantazie a moderních prvků,“ vzpomíná Monika.

Foto: www.modernibyt.cz

Po dvou letech se výsledek dostavil v plné kráse. Nová moderní maringotka dnes stojí na šumavském pozemku vedle starého kravína, který je postupně adaptován a bude využíván k rekreačním účelům.

Maringotka po dobu rekonstrukce a rozvoje celého pozemku tvoří skvělé zázemí pro majitele a výhledově může sloužit dál jako ubytování pro hosty, případně ji mohou přesunout podle potřeby jinam.

(Ne)pojízdný domeček

Přestože má maringotka kola, na silnici nemůže. Není k tomu určena. Přemístit ji lze pouze s pomocí velkého přepravníku.

Je to malý domeček, který je možné celý naložit a převézt jinam. Je zhotoven z materiálů, které se jinak na maringotkách nepoužívají, jde spíš o malý domek – dřevostavbu. Její plášť tvoří masivní smrkové dřevo, které majitelé přivezli z Německa. Zadní stranu bez oken tvoří devět metrů dlouhé profily.

Foto: www.modernibyt.cz

Kuchyňská sestava je zhotovená na míru z dýhované MDF desky se speciálním patinovaným povrchem. Je plnohodnotně vybavená včetně kvalitního kování a výsuvů.

Jednou z nejdražších součástí stavby jsou na míru zhotovená hliníková okna s dvojskly. Šířka velkého bočního okna je 120 cm a je shodná s průměrem velkých kol maringotky.

Velké prosklené dvoukřídlé vstupní dveře chrání v nepřítomnosti majitelů zamykatelná posuvná okenice.

Foto: www.modernibyt.cz

Velkoryse koncipované lůžko má rozměry 280 × 200 cm, je vybaveno úložným prostorem a stylovými lůžkovinami (Scapa Home a By Nord). Na míru vyrobený stůl a lavici doplňují proutěné sedáky (Gervasoni), které poslouží také jako odkládací stolky.

K vytopení malého prostoru stačí elektrický přímotop. Majitelé ho však téměř nevyužívají. Vyčlenili zde místo malým kamnům, která maringotku vytopí do deseti minut. V úvahu však připadaly i solární panely.

Foto: www.modernibyt.cz

Stěny koupelny jsou pokryty speciálními voděodolnými deskami s fotografií domácího mazlíčka majitelů.

Maringotka je napojena na elektřinu i vodu a z hlediska bezpečnosti také na pult centrální ochrany. Nechybí ani malá koupelna s umyvadlem a sprchovým koutem, ovšem klozet je chemický, protože obydlí není napojené na odpad.

Důmyslný interiér

Z maringotky je nádherný výhled do celého údolí. Proto byl stůl s lavicí umístěn proti vstupu. Lavice představuje praktické řešení sezení s úložným prostorem. Pohodlně tu může stolovat až šest osob.

Foto: www.modernibyt.cz

Sousední starý kravín je postupně adaptován a bude sloužit k rekreačním účelům.

„Protože ráda vařím, dbala jsem na to, aby kuchyňská sestava byla naprosto plnohodnotná pro dobré vaření. Je vybavena elektrickou pečicí troubou, plynovou varnou deskou, dřezem a chladničkou s mrazákem. Někomu by tu snad mohla chybět jen myčka,“ vysvětluje majitelka a pokračuje”

„Přestože naše studio nabízí i jiná členění vnitřní dispozice, tady jsme uplatnili to, co vyhovovalo konkrétně nám. Na obrovské posteli se pohodlně vyspí čtyři dospělé osoby. Lůžkoviny je možné uklidit do zásuvkového úložného prostoru pod postel a její plochu pak využít jako denní odpočívárnu.“

Foto: www.modernibyt.cz

Lenka Saulichová, www.modernibyt.cz

Technické údaje

Rozměry: 8 × 3 m

Užitná plocha: 24 m2

Konstrukční řešení: ocelová konstrukce, ocelová kola, masivní smrkové dřevo

Střecha: plech a speciální tenká zateplovací fólie

Okna a vstupní dveře: lakovaný hliník s dvojskly

Vytápění: přímotop a kamna

Cena: od 650 000 do 1 500 000 Kč v závislosti na materiálech a vybavení

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám