Hlavní obsah

Domácí vinotéka jako skvělý doplněk bytu

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je víno vaším oblíbeným nápojem? A chcete ho mít dobře skladované a vždy po ruce? Pak je domácí vinotéka pro vás ideálním vybavením. Jak moderní vinotéky fungují a podle čeho vybrat správný typ pro vaši domácnost?

Foto: ELECTROLUX (2x)

Vinný sklípek přímo v kuchyni poskytne vinotéka ERW 3313AOX (49 570 Kč), která má dvě teplotní zóny se samostatným ovládáním pro ideální úrovně vlhkosti a teploty. Skleněné dveře jsou rámovány stříbrným kovem, úložné police jsou ze dřeva.

Článek

Vinotéky používáme ke krátkodobému i dlouhodobému uchování vína. Oblíbené jsou samostatně stojící modely, k dostání jsou ale i vestavné typy.

Lahve s vínem do chladničky ukládáme v ideální horizontální poloze, kde jsou chráněny proti zápachu, vibracím, kolísání teplot a vlhkosti.

Foto: ELECTROLUX

Vinotéka ERW0670A (22 990 Kč)nabízí vychlazená vína s nízkou spotřebou energie, získala štítek energetické účinnosti A+.

Pokud pijeme jen jeden druh vína (bílé nebo červené), stačí, když si pořídíme vinotéku jednozónovou. V opačném případě zvolíme spotřebič vícezónový.

Při výběru sledujte tyto parametry

Kapacita je přímo úměrná našim potřebám a představám o množství uloženého vína. Závisí tedy na velikosti užitného objemu.

Nižší třída vinoték pojme lahve v řádu jednotek. Modely vyšší třídy dokážou uchovat v ideálních podmínkách i dvě stě lahví. Vnitřní prostor je u vyšších modelů rozdělen kvalitními dřevěnými rošty.

Foto: BOSCH

XXL vinotéka KSW38940(49 990 Kč) s regulovatelnými teplotními zónami, maximem prostoru pro uskladnění vína při správné teplotě. Tónovaná skla dveří ochrání lahve proti UV záření.

Hmotnost je důležitá v případě, že chladničku postavíme na skříňku. Pak musíme znát váhu spotřebiče i obsahu lahví.

Foto: PHILCO

Jednozónová vestavná vinotéka PW 7 BI (7590 Kč), objem 22 l, spotřeba energie 0,6 kWh/24 h, hlučnost 39 dB, rozměry (V x Š x H): 860 x 150 x 560 mm.

Teplotní zóny – podle počtu teplotních zón, v nichž se nastaví í konkrétní teplota, se vinotéky dělí na jedno- a vícezónové. Ve vícezónových modelech lze nastavit teplotu v samostatných oddílech. Některé typy mají oddělené teplotní zóny, v nichž se teplota shora dolů snižuje, takže červené víno se v nich skladuje nejvýše, následuje bílé a nejníž bude šumivé.

Způsob chlazení si lze zvolit mezi termoelektrickým článkem a kompresorem. Výhodou článku je ekologičnost, nulová hlučnost a vibrace, nižší pořizovací cena. Nevýhodou je nižší chladicí výkon a vyšší spotřeba. Provoz kompresoru je sice o něco dražší, ale má nízkou spotřebu a především vysoký chladicí výkon.

Foto: MIELE

Podstavný model vinotéky KWT 6322 UG l (77 900 Kč) s tónovanými skleněnými dvířky (UV ochrana), závěs dveří vpravo, lze zaměnit, výška výklenku 820–870 mm.

UV filtr mají vybrané modely vinoték se skleněnými dveřmi. Filtr zabraňuje pronikání škodlivého slunečního záření, jež negativně ovlivňuje kvalitu vína.

Konstrukce polic – dřevěné police dobře udržují optimální vlhkost a navíc vypadají luxusněji než police drátěné.

Foto: MIELE

Vestavná vinotéka KWT 1612 VI (256 900 Kč) je přístroj špičkové třídy s nadstandardním objemem, který spojuje kvalitu, design a vysoký komfort, šířka 59,7 cm, užitný objem 365 l.

Rozměry mají odpovídat vybranému spotřebiči a místu, kam ho postavíme.

Design je individuální záležitost, vybíráme takovou chladničku, která zapadá do našeho interiéru.

Foto: GLOBAL WINES

Dvouzónová domácí vinotéka má oddělený chladicí prostor a lze nastavovat teplotu zvlášť pro červené, bílé, růžové víno či šampus.

Cena se pohybuje od 3000 do 100 000 Kč podle počtu teplotních zón a kapacity lahví (16–200 kusů).

Teplotní rozsah je cca 5–20 °C.

Foto: HYUNDAI

Vinotéka Hyundai VIN 6 (2699 Kč) nabízí kompaktní rozměry, takže je ideální pro umístění v menších prostorech. Její vnitřní objem totiž činí 16 litrů, což odpovídá kapacitě až 6 lahví o maximálních rozměrech 8 × 33 cm.

Výhody a nevýhody

Vinotéky nabízející ideální teplotní a vlhkostní podmínky pro uchování vína mají vyšší spotřebu energie.

Vícezónové modely disponují odděleným nastavením teploty, ale jsou dražší než jednozónové.

Foto: GLOBAL WINES

Vinný sklípek pro klasickou archivaci vína

Skla dveří s UV filtrem zamezují průchodu nepříznivých paprsků světla, ale zabírají místo na lahve.

Ideální teploty pro skladování vína

Bílé 7 až 12 °C

Červené 15 až 18 °C

Růžové 7 až 12 °C

Šumivé 5 až 7 °C

Perlivé 8 až 10 °C

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám