Hlavní obsah

Dům opticky rozdělený na dvě části spojuje galerie s lávkou

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nízkoenergetická stavba je zajímavá optickým rozdělením domu na dvě části, které v interiéru elegantně spojuje horní galerie s lávkou. Atypická je rovněž střecha a fasádní obklad z titanzinku, který dává tušit, že decentně šedý odstín není použit jen v exteriéru.

Foto: Petr Horník, Právo

Moderní rodinný dům má fasádní obklad a střechu z přírodního materiálu titanzinku, konkrétně jde o předzvětralý, modrošedý odstín prePATINA blaugrau.

Článek

Moderní rodinný dům s užitnou plochou 200 m2 si podle návrhu architekta postavila sympatická dvojice s roční dcerkou a čtyřnohým psím miláčkem. Nebáli se kreativních nápadů a nových materiálů, sami přicházeli se svými nápady.

Foto: Petr Horník, Právo

Pohled na dům ze zadní části zahrady. Praktická je snadno udržovatelná terasa z kompozitního materiálu a venkovní posezení.

Výsledkem je prostorný dům, který je velkorysý, ale přitom účelný a působí útulně. Jasným pojítkem celého domu je volba jemných odstínů šedé v kombinaci s dřevinou ořech. V detailu se na doplňcích často a zdařile objevuje červená barva, kterou miluje paní domu.

Relaxační zahrada

Rodinný dům leží na obdélníkovém pozemku o velikosti 1400 m2 a je umístěný v jeho přední části. Kolem domu je dostatek volného místa, takže majitelé mají svoje soukromí. To je pro ně důležité, protože kromě pohodlné terasy si užívají i venkovní vířivku (se vstupem z ložnice), kde relaxují po náročném dni.

Foto: Petr Horník, Právo

Odpočinková část v přízemí, kde je nápaditě použito různé osvětlení: podsvícený sádrokartonový podhled, hranatá zapuštěná svítidla. Intimní zastínění zajišťují japonské posuvné stěny u oken.

Zahradu jsme navštívili krátce po jejím založení, ale protože majitelé zainvestovali do automatické závlahy a vzrostlých stromů, vypadala svěže.

Dřevo do krbu, běžné zahradní nářadí a stroje jsou v zahradním domku v zadní části zahrady, kde nijak pohledově neruší.

Foto: Petr Horník, Právo

Komfortní kuchyň do tvaru písmene U nabízí mnoho úložného místa. Vyrobil ji šikovný truhlář a majitelka si chválí velkou pracovní plochu z materiálu technistone.

Majitelé si pochvalují pohodlné parkovací stání kryté střechou a zateplenou garáž, z níž je to jen pár kroků do kuchyně. Stejně tak je praktická technická místnost se sprchou.

Foto: Petr Horník, Právo

Prostorná jídelna a designové závěsné svítidlo, které nebylo jednoduché instalovat v horním patře galerie. Jídelní stůl je, podobně jako kuchyň, zhotovený na míru v kombinace ořech, bílý lesk.

Dobrý návrh je základ

Majitelé původní návrh projektu museli kvůli nelibosti úředníků předělat, ale to nic neubralo na architektonickém vzhledu a naopak byly doplněny nové prvky. Prvotně navržené fasádní cementovláknité desky vyměnili za titanzinek.

Foto: Petr Horník, Právo

Z obytného prostoru vedou na galerii samonosné schody vyrobené na míru. Působí subtilně, nezastiňují velkoformátová okna, která přivádějí dostatek světla. Dřevěné nášlapy korespondují s odstínem ostatních dřevin a vše je dotažené do posledního detailu.

„Sice byl tento materiál o trochu dražší, ale zase je to kompenzováno jeho užitnými vlastnostmi, zajímavým barevným provedením, ale i nevšedním zpracováním,“ vysvětluje majitel novostavby.

Ačkoliv je titanzinek přírodní masivní materiál, je naprosto bezúdržbový, nemusí se natírat, je výrazně odolný a má dlouhou životnost. Navíc vytváří na svém povrchu originální, ale přirozenou patinu.

Foto: Petr Horník, Právo

„Ptačí“ pohled ze spojovací lávky v horním patře směrem do jídelny. Celý dům je prosvětlen okny, jež zastiňují venkovní žaluzie na dálkové ovládání.

Rozhodování, jak bude zařízený interiér, si vzala na starost mladá paní. Byla velmi spokojená s architektkou, jež přímo na místě skicovala jeden návrh za druhým. Bylo hned jasné, kolik místa potřebují vyčlenit jednotlivé obytné zóny.

Foto: Petr Horník, Právo

Spojovací můstek mezi dvěma částmi domu. Světle šedá keramická dlažba, dřevěné doplňky – knihovna v ořechu.

Odbornice nosila vzorky materiálů (podlahová krytina, textilie), které k sobě navzájem kombinovaly. Majitelka dala na její rady a souhlasila s decentnějšími odstíny, které se objevují na podlahové krytině, kuchyňské lince, dveřích, tapetě (světle krémová). Dynamiku a útulnost reprezentuje barva červená a tmavě hnědý ořech.

Originální dispozice

Přízemí domu tvoří prostorná hala se samostatnou šatnou, toaletou a technická místnost. Je tu i ložnice, z níž lze vstoupit do zahrady, soukromé koupelny a dvou navzájem oddělených šaten pro oba manžele.

Foto: Petr Horník, Právo

Ložnice rodičů je netradičně v přízemí, což má ale důvod. Na venkovní terase stojí vířivka, do níž lze z pokoje vstoupit. Praktické jsou i dvě navzájem oddělené šatny a soukromá koupelna.

V hlavním obytném prostoru je komfortní kuchyňská sestava vyrobená na míru. Majitelka chválí velkou pracovní plochu a velkoryse navržené úložné prostory s potravinovou skříní.

Za zmínku stojí zapuštěný dřez, pracovní deska technistone s jemně vlnkovaným povrchem a také bar s prosklenou pohledovou deskou.

Foto: Petr Horník, Právo

Majitelka zvolila čistě bílou sanitu, kterou doplňují dřevěné prvky: na míru zhotovený koupelnový nábytek a dlažba imitující prkennou podlahu. Decentním akcentem je červená, objevuje se na mozaice, doplňcích.

Na kuchyň navazuje jídelna s originálním svítidlem zavěšeným nad horní galerií a pohodlným stolem. V odpočinkové části najdeme velkou sedačku, audio a video techniku. Tato klidná část je z ulice odstíněna transparentní japonskou stěnou, která brání i pronikání přímého slunce do pokoje. Zajímavým prvkem je podsvícený podhled a zapuštěná designová hranatá svítidla.

Technické údaje

Architekt: Ing. arch. Pavel Mudruňka, ateliér Mudruňka

Nízkoenergetický dům: užitná plocha 200 m2, velikost pozemku 1400 m2.

Podlahy keramická šedá a krémová dlažba, v koupelně dlažba imitující prkna.

Stavební materiál: cihelný stavební systém Heluz, okna trojskla hliník, dálkově ovládané předokenní žaluzie, tepelná izolace stěn minerální vata a podlahový polystyren

Vytápění: tepelné čerpadlo vzduch-voda, podlahové vytápění, rekuperace

Realizace střechy a fasády: Pavel Topinka, KLEMPO, materiál předzvětralý modrošedý titanzinek RHEINZINK — prePATINA blaugrau

Do horního patra s galerií se dostaneme po samonosném schodišti. Tady se nachází příruční vestavěná knihovna a několik místností, které jsou připraveny na dětské pokoje a šatnu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám