Oslovení architekti ze studia MC Architecture z nedalekého Christchurche navrhli dům, který vzbuzuje veliký obdiv odborné i laické veřejnosti. Stavba s fasádami, na nichž se snoubí červenavé cedrové dřevo s černě natřenou ocelí a velkými prosklenými plochami věrně kopíruje kolorit přístavního města - na první pohled opět připomíná veliký sklad, který na místě původně stával.

Interiér připomíná českému divákovi ze všeho nejvíce transformovanou stodolu. Nalezne zde všechny atributy – obnažené sloupy, trámy a zachráněné vazníky vyztužené ocelovými pláty, zavěšené posuvné dveře atd. Jakoby v mírném protikladu k právě řečenému ovšem na návštěvníka okamžitě po vstupu dýchne příjemná domácká atmosféra.

Na fasádách domu se doplňují černě natřené plochy a červenavá barva cedrového dřeva.

Na fasádách domu se doplňují černě natřené plochy a barva cedrového dřeva.

FOTO: Mick Stephenson

Dům záměrně imituje vzhled skladu, aby zapadl do přístavního koloritu.

Dům záměrně imituje vzhled skladu, aby zapadl do přístavního koloritu.

FOTO: Mick Stephenson

Interiér působí velice útulným dojmem.

Interiér působí velice útulným dojmem.

FOTO: Mick Stephenson

Vnitřní prostor o velikosti 379 m2 je celý otevřený a slouží k obývání tříčlennou rodinou. Ložnice je umístěna v mezaninu, stejně jako menší obývací pokoj. Ten slouží jako zákoutí pro chvíle, když člověk touží po chvíli soukromí a klidu.

V hlavním prostoru je kuchyňská zóna, jídelna, v níž se společně nají velké množství přátel, když se sejdou na návštěvu, část je vyčleněna jako spíž a v boxu je pak uložena koupelna s toaletou. Pod hlavním obytným podlažím je uschováno ještě přízemí, kde je dílna a garáž pro dva vozy.

Architekti ponechali spoustu nosných prvků záměrně obnažených, aby měli obyvatelé domu neustále na očích, jak pevný jejich nový dům je.

Architekti ponechali spoustu nosných prvků záměrně obnažených, aby měli obyvatelé domu neustále na očích, jak pevný jejich nový dům je.

FOTO: Mick Stephenson

V hlavním společenském prostoru je dostatek místa na to, aby se zde společně najedla celá rodina i s pozvanými přáteli.

V hlavním společenském prostoru je dostatek místa na to, aby se zde společně najedla celá rodina i s pozvanými přáteli.

FOTO: Mick Stephenson

V domě se podařilo znovu využít vazníky z původní stavby zničené zemětřesením. Jsou vyztužené lehce zkorodovanými ocelovými pláty.

V domě se podařilo znovu využít vazníky z původní stavby zničené zemětřesením. Jsou vyztuženy lehce zkorodovanými ocelovými pláty.

FOTO: Mick Stephenson

Se zřejmým odkazem na nedávné katastrofické události autoři ponechali spoustu ocelových prvků záměrně obnažených tak, aby měl divák na první pohled pocit naprostého bezpečí.

Stěny jsou vyplněny strukturálními izolovanými panely (tzv. SIP), které jsou lehké, ale přitom zajistí dostatečný tepelný komfort uvnitř domu.

Ložnice rodiny je umístěna v mezaninu, stejně jako menší obývací pokoj.

Ložnice rodiny je umístěna v mezaninu, stejně jako menší obývací pokoj.

FOTO: Mick Stephenson

V intiéru vládne jemně industriální duch.

V interiéru vládne jemně industriální duch.

FOTO: Mick Stephenson

Velké prosklené plochy nabízejí hezký výhled na přístav.

Velké prosklené plochy nabízejí hezký výhled na přístav.

FOTO: Mick Stephenson

O dostatečný přísun denního světla a tepla se starají okna a světlíky orientované především na západ.

Jižní stěnou domu, jež je prosklena dvojitými izolačními skly, se otevírá nádherný výhled na přístav i na pohoří nad ním.

FOTO: Mick Stephenson

Obvytalé domu jsou na každém kroku ubezpečováni o tom, jak bytelně je jejich nový domov postaven.

Obyvatelé domu jsou na každém kroku ubezpečováni o tom, jak bytelně je jejich nový domov postaven.

FOTO: Mick Stephenson

Uspořádání přízemí

Uspořádání přízemí

FOTO: MC Architecture Studio (3x)

Uspořádání první patro

Uspořádání prvního patra

Mezanin

Mezanin