Hlavní obsah

Z městského paneláku odešli do venkovské pasivní dřevostavby

Novinky, Jana Nesvadbová

Z paneláku do vlastního domku se nedávno přestěhovali naši čtenáři z Nižních Lhot na Moravě. Místo městského ruchu je obklopuje příjemné prostředí vlastní upravené zahrádky se spoustou stromků. Kolorit venkova podtrhuje pár oveček a slípek v sousedství. Jediným nečekaným zvukem, který občas prořízne okolní ticho, je hlas páva, kterého chovají nedaleko.

Foto: Petr Horník, Právo

Jednolitost čelní strany domu rozbíjí trojice solárních panelů. Na části zahrady je položena zámková dlažba.

Článek

Majitelé si na pozemku, jejž koupili od příbuzných, nechali postavit montovanou pasivní dřevostavbu. Dům hledali podle katalogů různých dodavatelů, nakonec se inspirovali u sousedů, kde mohli vše vidět na vlastní oči.

Foto: Petr Horník, Právo

Ve vstupní chodbě je prostorná vestavěná skříň, kde mají majitelé uloženou většinu šatstva.

Vybraná společnost našim hostitelům doporučila zhotovitele betonové základové desky.

„Pravda, deska nebyla nejlevnější, určitě by bylo možné ji mít i za polovinu. Ovšem firma, která nám stavěla dům, vyžadovala absolutní přesnost co do rozměrů, plus měla podrobné požadavky i na její další parametry a vlastnosti. Jinak by nebylo možné na ní postavit dům a zaručit, že bude skutečně pasivní," vysvětluje majitel domu Jaroslav.

Foto: Petr Horník, Právo

Interiér domu působí útulným dojmem.

Rychlost stavby domu zaskočila majitele i sousedy.

„Ráno přijelo několik jeřábů a náklaďáků, s nimi parta zhruba třiceti lidí. Do večera stály všechny obvodové zdi. Druhý den přivezli schodiště, smontovali ho venku a pak jeřábem zapustili dovnitř do domu. Nakonec vše zakryli střechou,” pochvaluje si majitel, který si na stavbu domu vyhradil dva týdny dovolené.

Foto: Petr Horník, Právo

Pracovní plochy jsou kvůli výšce našeho hostitele o něco výše, než bývá zvykem.

Precizní příprava

Vlastní stavbě předcházelo nezbytné setkání s architektem a naplánování úprav dispozice domu a jeho vybavení. V obývacím pokoji i v dalších místnostech přibyla hlavně okna.

Foto: Petr Horník, Právo

Veliká bílá sedací souprava je přirozenou dominantou obývacího pokoje.

Velké prosklení, které si majitelé přáli, nebylo možné realizovat kvůli riziku přílišného přehřívání interiéru v letních měsících. Ze stejného důvodu bylo třeba oželet i krb. S obojím se nakonec majitelé smířili. V obýváku je tak alespoň čtveřice velkých oken.

Upraveno pro dlouhány

Důležitým faktorem, jemuž bylo třeba přizpůsobit spoustu prvků v domě, byla výška našeho hostitele. Měří necelé dva metry, a tak s architektem prošli, co všechno bude potřeba upravit. Byla to třeba výška oken, která jsou ve většině místností posazena o něco výše, než bývá zvykem.

Foto: Petr Horník, Právo

Malá pracovna je hned vedle vchodových dveří.

Zvýšená je rovněž pracovní plocha u kuchyňské linky, výše je zavěšena toaleta a také umyvadla v koupelnách.

„Tohle je věc, kterou bych určitě všem vysokým nebo naopak menším lidem doporučil. Nechat si všechno upravit podle své výšky, aby se jim žilo doma pohodlně," radí Jaroslav.

Stálá tepelná pohoda bez topení

Majitelé vytápějí dům tepelným čerpadlem s rekuperací.

„Stále jsme ještě překvapení, jaké je tu teplo. My jsme z paneláku, takže jsme zvyklí si spíše přitápět. Tady máme stále příjemně kolem 23 až 24 stupňů, bez jakéhokoli topení. A pořád je tu čerstvý vzduch, bez nutnosti neustále otevírat okna, na což jsem byl v paneláku zvyklý," říká hostitel.

Foto: Petr Horník, Právo

Dřevěné schodiště zapouštěli stavitelé pomocí jeřábu už druhý den do hotové hrubé stavby.

To, čím jinak nenápadně vyhlížející domek každou návštěvu hned zaujme, je trojice solárních panelů na ohřev teplé vody na jeho čelní straně.

„Nám se to takhle líbí, že se ta čelní stěna trochu rozbije, a zároveň je to pro ně nejlepší místo. Na panely svítí slunko už od rána až do pěti hodin odpoledne. Teď například, a to je venku celý den pod mrakem, je teplota vody v nich 50 °C,“ kontroluje údaje hostitel.

Praktická dispozice domu

V přízemí slouží menší pokojík jako pracovna, dále jsou tu tzv. menší koupelna se sprchovým koutem a toaletou a obývací pokoj propojený s kuchyní. Vedle koupelny je ještě technická místnost domu.

Schody vedou do horního patra, kde je ložnice, další dva pokoje plus šatna. Jeden z pokojů slouží jako hostinský, nás zaujala funkce druhého – je vyhrazen jako sušárna a žehlírna prádla.

Foto: Petr Horník, Právo

Jeden z pokojů v horním patře je vyhrazen pro hosty.

Dominantou obývacího pokoje je velká bílá sedací souprava, kterou si majitelé pořídili v době, kdy ještě bydleli v paneláku. Už tehdy ji však vybírali s vědomím, že ji jednou budou mít v novém domě.

Se sedačkou pěkně ladí skříňky pod velkou plazmovou televizí. Původně plánovaný křišťálový lustr nahradila dvojice plochých kulatých svítidel, jež doplňuje barvy střídající světlo, které je nenápadně ukryto v rohu místnosti za květinami.

Foto: Petr Horník, Právo

V místnostech přibyla oproti původnímu návrhu některá okna.

„Květiny se staly mým koníčkem, když jsme se sem přistěhovali,“ usmívá se Jaroslav a ukazuje nám v jiném rohu obývacího pokoje mandarinku.

„Tu mám už přes dvacet let. Zasadili jsme s tatínkem semínko mandarinky a takhle nám vyrostla! Stěhuje se všude se mnou. Pro vaše čtenáře mám ovšem jeden praktický tip: dejte kaktusy před okna v přízemí. Dříve nám na ně pořád skákaly kočky. Od té doby, co jsem rozmístil na všech parapetech kaktusy, už tam nelezou.“

Foto: Petr Horník, Právo

V horním patře je velká koupelna.

Promyšlené bezpečí

Majitelé při zařizování domu dbali na jeho zabezpečení před nežádanými návštěvami. Zvolili snad všechna opatření, která pravidelně doporučujeme i na našich stránkách.

Okna opatřili ochrannými fóliemi a přidali i na dálku ovládané venkovní rolety. Dům hlídá bezpečnostní systém.

Technická data

Zastavěná plocha: 107,31 m2

Celková plocha podlah: 69,2 m2 (přízemí), 57,12 m2 (horní patro), 18,1 m2 (garáž)

Dodavatel: RD Rýmařov

Model: Nova 101 Evo

Typ stavby: Pasivní dřevostavba

Konstrukce: Dřevěná, výplň sádrovláknité desky Fermacell

Střešní krytina: betonová taška KM Beta Briliant černá

Okna: dřevěná a plastová, trojskla, střešní - Velux, ostatní dodaná spolu se stavbou

Koupelny: Siko

Vytápění: tepelné čerpadlo vzduch/voda s rekuperací Atrea + solární panel na čelní straně domu

Zabezpečovací systém: Jablotron

Zahrada: Realizace zahrad Olomouc

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám