Holandská společnost Weltevree vytvořila lednici Groundfridge v reakci na přání lidí, kteří chtějí uchovávat jídlo energeticky soběstačným, nezávislým způsobem.

Zakladatel společnosti Loris Schoonderbeek zkoumá a testuje příležitosti k obohacení našeho životního prostředí. „Trend pěstování si vlastních potravin mě přivedl na myšlenku nedostatku skladovacích zařízení," uvedl.

Cílem bylo vytvořit energeticky soběstačný systém, který ale zachová komfort moderního uchovávání potravin na čistém místě. Lednice vznikla ve spolupráci s Wageningen university a byla tak díky odborným znalostem dlouhodobě testována.

Zkoumal se předně vliv teploty a vlhkost vzduchu. Tomu byly uzpůsobeny otvory a vrty na objektu.

Do lednice se vstupuje podobně jako do sklepa po schůdcích.

Do lednice se vstupuje podobně jako do sklepa - po schůdcích.

FOTO: Dutch Design Award 2015

High-tech-model je vybaven solárními panely, LED osvětlením s baterií a cirkulací vzduchu ve dveřích. Dveře jsou navíc vytvořeny z reflexních materiálů, které usnadňují odrážení tepla.

Sklepy se dnes u běžných rodinných domů málokdy dělají. Může za to jejich finanční nákladnost, která je v porovnání s užitnou funkcí celkem velká. Kombinace lednice a sklepa by mohla být do budoucna dobrým řešením. Její výhodou je i to, že šetří prostor na pozemcích. Díky tomu, že je umístěna v zemi, nad ní můžete rovnou pěstovat zeleninu, ovocné stromy nebo ji nechat porůst vysokou trávou.

Doporučuje se umístit poblíž lednice strom. Ten absorbuje mnoho litrů vody denně, což pomáhá vodním tokům v okolí Groundfridge a zároveň přináší dodatečné chlazení. Možná kondenzace od skladovaných výrobků je odváděna přes stěny k otvorům na dně.

Lednice se hodí hlavně pro skladování ovoce, zeleniny nebo vína.

Lednice se hodí hlavně pro skladování ovoce, zeleniny nebo vína.

Groundfridge je užitečná hlavně pro lidi a organizace, restaurace nebo vlastníky půdy, kteří se zabývají pěstováním a skladováním potravin udržitelným způsobem.

Lednice má organický design a zamyká se zvenčí pomocí zámku. Tvar glóbu je ideální pro velké množství kontaktu s okolím na povrchu.

Novinku je také možné využívat jako klasický vinný sklep. Hodí se hlavně pro skladování brambor, rajčat, lilků, kořenové zeleniny, cibule, dýní, zelí nebo sýrů. Skladovací kapacita objektu je tři tisíce litrů. Teplota je udržována na konstantní hodnotě 10 - 12 ° C.

Cílem designéeů bylo ušetřit za energii potřebnou k chlazení.

Cílem designérů bylo ušetřit za energii potřebnou k chlazení.

Tradiční sklep je pevnou součástí bydlení, moderní lednici je ale možné stěhovat z místa na místo. Hlavním materiálem produktu je totiž lehký polyester, který je zároveň i odolný a má dlouhou životnost.

Vítěz soutěže Dutch Design Award 2015 byl vyhlášen 24. listopadu.