František Albrecht, tajemník nadačního velkostatku, oslovil architekta Bohuslava Fuchse s žádostí o vypracování návrhu „účelně a hospodárně řešeného menšího rodinného domku“. Svým příkladem chtěl přimět místní stavebníky, aby i oni usilovali o kvalitní architekturu.

Tvar stavby, kde celkové řešení bylo závislé na komplikované stavební situaci v důsledku extrémní svažitosti terénu, je celkem dost členitý. Na zvýšený suterén nasedá do stran předsazené přízemí a patra.

Symetrii strany vily obrácené do zahrady narušuje terasa v prvním patře. Uliční straně dominuje vstupní arkýř, za kterým se do hloubky zalamuje pravé nároží překlenuté patrem.

Stavba trochu připomíná horskou chatu.

Stavba trochu připomíná horskou chatu.

FOTO: Jiří Podrazil a Slavné vily kraje Vysočina

Do suterénu architekt umístil vedle provozního zázemí ještě částečně samostatnou bytovou jednotku. Přízemí obsahuje společenskou místnost, výškově rozdělenou na jídelnu a obývací pokoj, které je možné pro dosažení většího soukromí oddělit závěsem.

Dál pak kuchyni s částí vymezenou pro „malé jídlo“, na kterou navazuje koupelna a ložnice manželů. V patře byly dvě ložnice a pokoj pro hosty.

Jídelna byla propojena s obývacím pokojem.

Jídelna byla propojena s obývacím pokojem.

FOTO: Slavné vily kraje Vysočina

Dům dokládá proměnu Fuchsovy architektury koncem třicátých let. Tehdy architekt pro stavby umístěné ve vyšších nadmořských výškách vytvářel zvláštní „horský“ styl, inspirovaný tradičními materiály (dřevo, lomový kámen) a formami regionálního stavitelství.

Ve svých projektech také respektoval ráz krajiny a méně příznivé klimatické podmínky.

Ostatní stavby Bohuslava Fuchse jsou aktuálně k vidění v Třebíči ve foyer Divadla Pasáž. Výstava potrvá do 20. 11. 2015.