Hlavní obsah

Stirlingovu cenu, přezdívanou Nobelovka za architekturu, získala moderní dívčí škola

Novinky, tnk

Královský institut britských architektů udělil prestižní Stirlingovu cenu za architekturu. Získala ji dívčí škola Burntwood od architektonického studia Allford Hall Monaghan Morris. Pravděpodobnost, že ocenění dostane školní budova, byla vysoká, do finále se dostaly hned tři stavby tohoto typu.

Foto: RIBA, Rob Parrish,Timothy Soar

Škola Burntwood ve Wandsworthu od studia Allford Hall Monaghan Morris

Článek

Rozsáhlý školní komplex oceněný nejprestižnější architektonickou cenou ve Velké Británii stojí v londýnské čtvrti Wansworth. Jde o šest fakultních budov a dva kulturní objekty.

Mezi lety 2011 až 2014 je přestavělo studio AHMM a podle poroty jim dodalo moderní vzhled a vhodně zapojilo i okolní krajinu do veřejného prostoru, což je zásluha spolupráce s krajináři z Kinnear Landscape Architects.

Foto: Timothy Soar

Budova působí díky osvětleným podchodům bezpečně i v nočních hodinách.

Stavba má lehce industriálního ducha. Základní modul hlavní budovy se skládá ze střídavých prefabrikovaných panelů.

Za pozornost stojí jemné detaily z přiznaného betonu, který je poslední dobou hodně trendy. Interiéry mají vyšší stropy a jsou maximálně prosvětleny.

Foto: Timothy Soar

Industriálně řešené prostopry architekti zútulnili použitím výrazných a sytých barev na nábytku a dekoracích.

V komplexu mají studovat zhruba dva tisíce dívek pod vedením dvou stovek pedagogů.

„Tato stavba je nejdokonalejší ze šesti budov, které se dostaly do užšího výběru v soutěži. A to proto, že ukazuje celou škálu dovedností, které mohou architekti nabídnout společnosti. Jde o moderní design a chytré opětovné využití stávajících budov, stejně jako vynikající integraci uměleckých děl, zdařilé terénní úpravy a inženýrství,” odůvodnila výsledky porota.

Foto: Timothy Soar

Součástí stavby je i velkorysé veřejné prostranství.

Dostavba školního areálu vyšla v přepočtu zhruba na více jak 1,5 miliardy korun.

„Školy mohou a měly by být více než jen praktické, funkční stavby - je třeba, aby motivovaly děti, učitele a širší veřejnost. Dobrý školní design má vliv na to, jak si studenti cení sebe a svého vzdělání. Doufáme, že fakt, že Burntwood získává RIBA Stirling Prize, ukazuje, že stojí za to do tohoto investovat," uvedl Paul Monaghan, ředitel z Allford Hall Monaghan Morris.

Foto: Timothy Soar

Chloubou stavby je geometricky řešená fasáda i vstupy.

Prestižní Zlatou medaili za architekturu získala architektka bagdádského původu Zaha Hadid. [celá zpráva]

Cenu Stehen Lawrence Prize pro stavby s nízkým rozpočtem obdrželo architektonické studio Niall McLaughin za bytový projekt Darbishire Place.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Cenu Klient roku, která zdůrazňuje význam zadavatelova přispění k výsledné architektonické podobě díla, získalo londýnské Národní divadlo od studia Harworth Tompkins.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám