Hlavní obsah

Elegantní stolky jako nezbytná součást domácnosti

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stolečky a stolky zakoupíme samostatně, ale také jako součást ložnicové či obývací sestavy. Výběr stolku nepodceňujeme - sofistikovaný výrobek zastane více funkcí a může se dokonce stát designovým doplňkem.

Foto: BONAMI (3x)

TV stolek Alma na kolečkách použijeme jako stolek, úložný prostor nebo lavici na sezení. Materiál voskované borovicové dřevo. Cena 9999 Kč.

Článek

Do malých bytů vybíráme víceúčelové skládací stolky, nejlépe na kolečkách, abychom je mohli kamkoli přemístit. Prostorná místnost snese masivní odkládací a konferenční stolky, odpovídající stylu interiéru.

Sklo, plast nebo dřevo?

Sklo je průhledné, působí vzdušně, což ocení majitelé menších bytů. Ať už celoskleněné stolky, nebo v kombinaci s kovem vždy působí minimalisticky. Hodí se zejména do moderních prostor. Pozor však na praktické hledisko!

Přes kvalitní zpracování skleněné plochy se patrně nevyvarujeme otisků prstů a poškrábání skla na desce stolku. V prosvětlené místnosti může stolek také oslňovat.

Foto: TCHIBO

Set konferenčních stolků. Každý stolek má jinou stolovou desku, jeden s tónovaným sklem antracitové barvy a druhý ve vzhledu ořešákového dřeva. Šedá kovová konstrukce. Předběžná cena 4990 Kč.

Kov je oblíbený v interiérech moderních i historizujících. Jednoduché linie patří k prvně jmenovanému stylu, až ornamentální zpracování uměleckým kovářem k druhému.

Kovové stolky jsou vhodným nábytkem v zimní zahradě či na balkóně. Nejčastěji se zpracovávají z hliníku a ocele s různými povrchovými úpravami, v lesklém, matném i patinovaném provedení.

Foto: JYSK

Konferenční stolek z mořeného masivního borového dřeva se skleněnou deskou a proutěnými zásuvkami. Rozměry 66 x 111 x 48 cm. Cena 4499 Kč.

Dřevo vynikne v přírodně laděném interiéru, třeba v kombinaci se skleněnou deskou nebo kovovou konstrukcí. Klasickým masivním dřevěným stolkům sluší mít na úložné poličce pro odlehčení ratanové zásuvky, košíky.

Spolehnout se můžeme na stolky z dýhy, MDF desek ošetřených ze svrchní strany kvalitním nátěrem nebo PVC fólií. Úlohu stolku ale také splní rovně seříznutý a speciálně upravený kmen stromu různé velikosti.

Foto: BONAMI

Multifunkční stolek a schůdky Rolle poslouží jako stolička pro hosty nebo k pracovnímu stolu. Jindy to mohou být schůdky, stačí jen stolek položit. Lakovaná březová překližka, rozměry 60 x 40 x 40 cm, design Mario Palmieri. Cena 3799 Kč.

Karton je populární v domácnostech ekologicky smýšlejících lidí. Je to velmi lehká, speciálně upravená kvalitní papírová lepenka. Nábytek z kartonu snadno skládáme a rozkládáme. Vlastnostmi se vyrovná nábytku dřevěnému, včetně překvapivě vysoké nosnosti, je finančně dostupný. Dnes se z něho vyrábějí židle i postele!

Foto: KARTELL

Designový plastový stolek Usame jako servírovací, odkládací stolek. V transparentní i barevné variantě je zdobený květy. Design Patricia Urquiola. Cena 6130 Kč.

Plast pro stolek musí být kvalitní tvrzený, pak je takřka nezničitelný. Pozor však na jeho stabilitu a pevnost - rozhodně se nesmí při pádu rozštěpit.

Plastové stolky jsou barevné a tvarově rozmanité, což se líbí dětem. Maminky zase uvítají, že se plastové zařízení dobře omývá a není třeba se o něj zvlášť starat. Proto se uplatní také v kuchyni a v koupelně.

Foto: KIKA

Přístavný stolek Around na květiny, MDF deska, bílý lak, nohy pinie masiv, přírodní lak, š/v/h: 48 x 48 x 48 cm. Cena 699 Kč.

Typy stolků

Noční stolky bývají úložištěm toho nejnutnějšího. Umístíme na ně lampu, slouží k odkládání knihy. Vyrábějí se jako jednoduché dekorace k dvojlůžku.

Náročnější verze se liší počtem a velikostí zásuvek. Jejich vnitřní okraje bývají pro snazší orientaci ve tmě vybaveny LED páskami.

Foto: KIKA

TV stolek Cataluna, akácie částečný masiv, 1x zásuvka, 3x výklenek, š/v/h: 160 x 50 x 45 cm. Cena od 16 999 Kč.

PC a TV stolky se vyrábějí v klasických variantách se skříňkami a zásuvkami, moderní verze vynikají jednoduchým policovým provedením. Vadí-li nám, že jde vidět připojení spotřebičů, vybíráme speciálně upravené stolky, které nevzhledné kabely dokážou skrýt.

Konferenční stolek bývá většinou u pohovky v obýváku, slouží k pokládání malého občerstvení při siestě. Pro menší prostory se vyrábí s rozkládací deskou nebo jako skládací sestava se stoličkami.

Foto: BOCONCEPT

Rozkládací konferenční stolek Chiva s úložným prostorem a zdvihacími deskami. Cena 23 410 Kč.

Odkládací stolky mají rozmanité využití, většinou působí minimalisticky. Můžeme na nich mít květiny, z různě vysokých stolků stejného typu lze sestavit květinovou stěnu. Kulaté stolky pro odkládání šálků mívají úložiště pro noviny a knížky.

Foto: BONAMI

Pracovní koutek Focus je praktickým kouskem do menších interiérů. Dřevotříska, MDF deska, rozměry 110 x 42 x 109 cm, design Nádia Soares. Cena 13 999 Kč.

Polyfunkční stolky jsou nejvyhledávanějším typem, především do malých bytů. Mívají kolečka, nebo jsou rozkládací se skrytými zásuvkami, zdvihacími deskami.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Použijeme je jako sedátka, lavice, botník, police i stupínky. Výrobci pracují i s jejich stohovacími variantami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám