Hlavní obsah

Majitelka bytu v činžáku si zařídila obývací pokoj ve stylu glamour

Novinky, nes

Svůj byt zařizovala čtenářka Jitka před devíti lety, když ještě studovala na vysoké škole, a rozpočet rodičů, jak píše, byl limitovaný. Na modrou sedačku doprovázenou starším hnědým křeslem dohlížely romanticky meruňkové stěny. Když původní nadšení z vlastního domova opadlo, začalo být Jitce jasné, že její obývák volá po radikální změně. S žádostí o pomoc se obrátila na bytovou designérku a výsledkem jejich společné práce je moderní pokoj zařízený ve stylu glamour.

Foto: Archiv čtenářky (9x)

Čtenářka si nechala navrhnout obývací pokoj ve stylu glamour.

Článek

„Věděla jsem, že chci změnu, ale nevěděla jsem jakou. Všude spousta možností, líbilo se mi to či ono, ale neuměla jsem to celé uchopit. Toto mezidobí trvalo téměř rok. Až jednou jsem navštívila kamarádku a ohromila mě proměna jejího obýváku, kterou měla na starosti designérka Gabriela Hrábková. Zkusila jsem se na ni obrátit a ani na chvíli jsem nelitovala,“ napsala nám Jitka.

Foto: Archiv čtenářky

Čtenářku samotnou překvapilo, jak stylový obývák lze vytvořit v běžném bytě.

S designérkou si sedly a našly společnou řeč jak při vymýšlení toho, co by se v pokoji dalo realizovat a co by mělo zůstat z původního zařízení zachováno, tak i při citlivém určování, čeho by bylo potřeba se zbavit.

Foto: Archiv čtenářky

Křišťálový lustr a psací stolek jsou dědictvím po prababičce a staly se základem pro navržený glamour styl.

Designérka navrhla, že nejvhodnějším stylem by mohl být glamour. Tím spíš, že čtenářce se právě tento žánr velmi líbil, ale nevěděla si rady s tím, jak jej dosáhnout.

Designérka tedy vytvořila čtyři návrhy a Jitka se pro jeden rozhodla. Byla to varianta pracovně nazvaná Moderní glamour s využitím většího množství tmavých tónů.

Foto: Archiv čtenářky

Skříň z jasanové dýhy nahradila moderní jednoduchá bílá polička, která působí mnohem odlehčenějším dojmem.

Co je glamour styl
Glamour styl je charakteristický okázalým luxusem a kombinací zdánlivě neslučitelných prvků. Objemné křišťálové lustry doplňují kožešiny a detaily bohatě zdobené zlatem a stříbrem. Typická je rovněž paleta sytých pestrých barev, zejména černé, slonovinové, fialové nebo tmavé růžové.
Foto: Archiv čtenářky

Jedním z prvků, jež bylo třeba zachovat, bylo vestavěné mezipatro z masivního borového dřeva.

Jitka měla dopředu jasno v tom, že v novém obýváku chce mít starý křišťálový lustr po prababičce a zrovna tak dřevěný stůl ve stylu baroko, jenž po ní zdědila také. Chtěla jej používat jako pracovní. Stůl ale bylo třeba rekonstruovat a také znovu natřít. Černá barva ve vysokém lesku skvěle odpovídala potřebám designu obývacího pokoje.

Zachovat čtenářka chtěla i vestavěné patro z masivní borovice. To během let získalo podobný odstín jako parkety, takže jeho vzhled nebylo třeba nikterak měnit.

Foto: Archiv čtenářky

Pod vestavěným patrem vzniklo příjemné čtenářské zákoutí.

Proměna obývacího pokoje se netýkala pouze jeho vzhledu a konkrétních kusů nábytku, ale především dispozice. Designérka opět nabídla několik variant, a Jitka zvolila takovou, která nejvíce odpovídala pravidlům starého čínského umění Feng Shui. Jeho vliv je patrný například na umístění pracovního stolku. Člověk sedící za ním není zády ani do místnosti, ani k oknu.

Foto: Archiv čtenářky

Podmínkou pro zvolený glamour styl byla volba kvalitních tapet.

Čtenářka společně s designérkou vybrala tapety a pak se vrhly na jednotlivé doplňky - vymyslely nové regály, které lépe odpovídají zvolenému stylu, vybraly záclony a stylové závěsy, křesílko k psacímu stolu, lenošku do čtecího koutku pod vestavěné patro, kterou si Jitka vždycky přála...

Na internetovém bazaru objevily křišťálové lampičky, které vypadají, jako by byly vyrobené společně s lustrem, i jednoduché svícny. Následovala koupě kulatých bílých konferenčních stolků a rámečků pro obrázky nad novou pohovku.

Foto: Archiv čtenářky

Na praktickém místě, hned u dveří, se podařilo umístit i malý kosmetický stoleček se zrcadlem.

Jitka si většinu věcí zvládla zařídit sama - nákupy, sestavení nábytku, upravila si záclony a zvládla veškeré práce s vrtačkou. Instalaci lustru a lampiček pak svěřila odborníkovi.

Foto: Archiv čtenářky

Původní podoba obývacího pokoje

„Designérka skvěle nakombinovala nádherné tapety se zámeckým vzorem a rozpočet neutrpěl ani při výběru moderního nábytku za rozumnou cenu. Ve svém nově zařízeném bytě se cítím skvěle. Není to pouze „vydesignovaný“ pokoj, ale místo, kde jsem opravdu doma. Vůbec jsem si nedovedla představit, že by šlo něco tak úžasného v mém „obyčejném“ činžáku vymyslet,“ pochvaluje si na závěr svého dopisu naše čtenářka Jitka.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám