Hlavní obsah

Zahradní krby a udírny, které k létu patří

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Grilování je na českých zahradách oblíbenou záležitostí. Méně obvyklá, a přitom stejně lákavá, je příprava pokrmů v zahradním krbu, v udírně. Na topeniště a pece si teprve zvykáme.

Foto: HRDINA PÍSKOVCE

Krb s udírnou jako součást pískovcové zahradní kuchyně

Článek

Zahradní krby s douzovací střechou, udírny, pece a různá topeniště koupíme v hobby marketech a zahradnictvích. Mohou být mobilní na kolečkách, samostatné i kombinované.

Foto: BAUHAUS

Terasové ohniště Malmö Lifestyle z lakované oceli slouží k vytvoření atmosféry a tepla na terase. Nahradí tak domácí krb. Rozměry 150 x 36 x 36 cm. Cena 5290 Kč.

Často vypadají tak dobře, že na zahradě či zídce plní funkci designového kousku.

Na co dávat pozor

Ať už připravujeme pokrmy v krbu, udírně, topeništi či v peci, vždy dbáme na jejich pevné a stabilní ukotvení na betonové pokládce nebo dlažbě.

Foto: MOUNTFIELD

Venkovní topeniště s grilem zastane roli krbu, grilu i otevřeného ohniště. V topeništi zevnitř obloženém odolným šamotem topíme dřevem i grilovacím uhlím. Kolečka zajišťují snadný přesun topeniště po zahradě.

Vyústění komínu má směřovat do otevřených prostor, vhodné je umístění v závětří. Výrobek by měl mít certifikát a splňovat bezpečnostní normy.

Materiály použité na jeho výrobu musí být zdravotně nezávadné. Používáme topiva doporučená výrobcem, postačí dřevěné uhlí, brikety a chipsy.

Foto: MOUNTFIELD

Dojde-li k nehodě kvůli pálení nevhodného materiálu (lakované dřevo, překližky), je to při reklamaci považováno za porušení záručních podmínek.

K zapálení slouží jen schválené podpalovače. Oheň na dřevěném uhlí nehasíme vodou, necháme jej dohořet.

Zahradní krby

Stavebnicové smontovatelné krby jsou nejčastěji z vylehčeného nebo vymývaného betonu. Otryskávaný povrch je náročnější na údržbu, zato působí přirozenějším dojmem.

Ke stavbě venkovních krbů na míru se zpravidla používají přírodní kámen a cihly. Méně obvyklé jsou celokovové krby s pečicím kamenem v ohništi a udírnou.

Foto: BAUHAUS

Betonový krb Madeira s litinovým chromovaným roštem. Rozměr krbu 203 x 110 x 65 cm. Cena 13 990 Kč.

Obložení ohniště je vždy šamotové. Grilovací mřížku nad ohništěm nastavíme minimálně do dvou úrovní. Intenzitu hoření regulují klapky u ohniště usměrňující přívod vzduchu.

Plameny by neměly přesahovat horní polohu grilovacího roštu, může dojít k přetopení krbu a např. k popraskání jednotlivých betonových dílů.

Komín má mít stříšku, která zabrání odlétání jisker a zatékání dešťové vody. Ve většině případů je možné u smontovatelného krbu nastavit nerezovou nebo měděnou střechu.

Foto: BAUHAUS

Celobetonový krb Lanzaro. Rozměry 208 x 110 x 65 cm s jednoduchým dvoudílným šamotobetonovým ohništěm. Cena od 7990 Kč.

V levných typech krbů opečeme špekáčky. Do multifunkčních typů s několika úrovněmi vložíme grilovací mřížku a pánve na smažení. Krbový gril může být kombinován také s udírnou, s douzovací střechou.

Topeniště, pece, udírny

Topeništěm rozumíme prostor v peci, kamnech nebo u kotle, kde se spaluje topivo.

Existují ale také samostatná venkovní topeniště, která se podobají krbům. Jsou většinou z oceli, litiny, v kombinaci se sklem, přes které vidíme oheň.

Foto: MORSO

Venkovní litinová pec Morso s elegantním zaobleným tvarem. Pec je dostatečně prostorná pro optimální rozložení dřeva. Nízký a klenutý strop vyzařuje velké množství tepla. Cena 36 500 Kč.

Jednoduché designové typy slouží k dotvoření atmosféry a také k přitápění v letních nočních hodinách na otevřené terase. Nad ohněm v topeništi určeném k přípravě pokrmů opékáme špekáčky. V multifunkčních typech grilujeme, smažíme.

Foto: BAUHAUS

Nerezová pec na pizzu Fornetto. Rozměr 192 x 65 x 56 cm. Cena 21 990 Kč.

V zahradní peci z cihel nebo z kamene připravíme pizzu, různé druhy placek, upečeme v ní i chléb. Taková pec je většinou vestavěná do venkovní kuchyně. Samostatné typy bývají ocelové a litinové.

Komoru či plochu pro pečení vždy obkládají šamotové cihly. V jednokomorové peci připravujeme pokrm ve stejné komoře, v jaké je rozdělaný oheň. Dvoukomorová pec má ohniště v dolní komoře, peče se v horní.

Foto: MALL.CZ

Jednoduchá udírna z vysoce tepelně odolného materiálu. Hodí se pro uzení různých druhů masa a ryb. Součástí udírny je displej, na němž sledujeme teplotu a dobu uzení. Cena 7252 Kč.

Dřevěným, cihlovým a kamenným udírnám konkurují celokovové udírny, smontovatelné, samostatné a mobilní. Používají se k uzení teplým i studeným kouřem. Komín bývá vybaven škrticí klapkou, uvnitř by neměl chybět teploměr pro indikaci teploty.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám