Hlavní obsah

Vila Františka Diepolta je komfortní stavbou pro celoroční bydlení

Novinky, Text: Šárka Koukalová editace: tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Diepoltova vila v Rakovníku je nenáročnou, a přece komfortní vilou z dvacátých let 20. století určená pro celoroční bydlení. Navrhl ji architekt Jaroslav Rössler jako kombinaci tradičnějších a modernějších architektonických prvků.

Foto: Jiří Podrazil a autorský tým Slavné vily Středočeského kraje

Vila s adresou: Rakovník, Diepoltova čp. 999/II

Článek

Vila stavebníka Františka Diepolta stojí v sousedství pozemku slavnější Lexovy vily z let 1908-1909 od Otakara Novotného. Blízkost obou domů není náhodou, majitelé pozemků byli příbuzní.

Lexa a Diepolt měli ještě jedno společné. Oba byli učitelé na rakovnické reálce. František Diepolt, který učil na této škole od roku 1918, si vybral za projektanta svého domu známého pražského architekta Jaroslava Rösslera, žáka slavného architekta Jana Kotěry a Bedřicha Ohmanna na Uměleckoprůmyslové škole v Praze a na Akademii výtvarných umění ve Vídni.

Architekt vily měl za sebou slušné reference

V kraji na západ od Prahy se Rössler proslavil už před první světovou válkou jako autor divadla a několika dalších budov v Kladně. Přímo v Rakovníku se architekt zviditelnil v soutěži na obchodní školu, kde získal spolu s Bohumilem Hypšmanem druhé a třetí místo.

V polovině dvacátých let navrhl také obytné domy ve Vrchlického ulici čp. 55 a v blízkém Křivoklátě filiálku Rakovnické spořitelny čp. 142.

Foto: Jiří Podrazil a autorský tým Slané vily Středočeského kraje

Vchod do vily je jednoduchý a střídmý.

Všechny tyto skutečnosti asi Františka Diepolta přivedly v roce 1927 k rozhodnutí požádat tohoto architekta o projekt svého vlastního domu.

Diepoltova vila navenek nepůsobí tak reprezentativně a experimentálně jako nedaleká Lexova. Není ani příkladem progresivní puristicko-funkcionalistické architektury dvacátých let, ale spíš dílem, které dál rozvíjelo tradici kotěrovské architektury z doby před první světovou válkou.

Foto: Jiří Podrazil a autorský tým Slané vily Středočeského kraje

Hlavní dekorací vily se stala část pod střechou.

Stavebník František Diepolt patřil mezi přední osobnosti města Rakovník. Byl starostou od roku 1938 až do svého zatčení během hromadného zatýkání sokolů v roce 1941. Jako starostu sokolské župy rakovnické ho nacisté odvlekli do Terezína a poté do Osvětimi, kde ho v roce 1942 umučili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám