Hlavní obsah

Dům mladých manželů se nese v duchu severských dřevostaveb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přenést tradiční finskou dřevostavbu na pozemek za humny by nebylo z architektonického hlediska nejšťastnějším řešením. Avšak nahlédnout, inspirovat se a zužitkovat severské pojetí při vlastním návrhu domu nemusí být na škodu.

Foto: www.modernibyt.cz

Podélně tvarovaný dům se vstupem ze štítové strany stojí na úzkém pozemku. Zahrada je okrasná, v zadní části pěstují Jere a Anu ovoce a zeleninu.

Článek

V krajině jezer, dvě stě sedmdesát kilometrů severně od Helsinek, se rozkládá sedmé největší město Finska - Jyväskylä, kde na břehu jezera vyrostlo během jednoho roku přes třicet rodinných domů a jeden z nich si pořídili novomanželé Jere a Anu.

Ve volném čase rádi sportují, okolní lesy i jezero poskytují dostatek prostoru pro venkovní aktivity i procházky se psem. Během dlouhých večerů se scházejí s přáteli. Malá sauna v domě je samozřejmostí, pro společenské večery stojí na zahradě tradiční finský saunovací domek.

Foto: www.modernibyt.cz

Součástí obytného prostoru je velká kuchyňská linka ve tvaru U. Vaření se odehrává směrem do místnosti.

„Jsme rádi doma, proto jsme si dopřáli dům, kde se cítíme dobře a který nám poskytuje dostatek místa a komfortu,“ říká za oba Jere.

Dům má přehledné, prostorné a funkční uspořádání. Dispozice vyhoví i potřebám větší rodiny. Jere a Anu děti plánují, zatím si však užívají svobody a prostoru.

Velký byt na zahradě

Jednopodlažní dispozice slučuje výhody prostorného bytu a rodinného domu se zahradou. Na podlahové ploše 129,5 m2 máte přehled, kde se pohybuje zbytek rodiny, ale i dost soukromí, zavřete-li za sebou dveře svého pokoje.

Pocítí-li majitelé potřebu volného prostoru, k volnosti postačí několik kroků a ocitnou se na zahradě.

Foto: www.modernibyt.cz

Obytný prostor je centrem rodinného života, místem, kde se konverzuje, vaří, jí... Rušivý element televizní obrazovky zde nenašel místo.

Dispozice je uspořádána s ohledem na fungování a potřeby finského mladého páru. Největší plochu (42 m2) zaujímá obytný prostor, centrální místo společenského života, z kterého se v přímé návaznosti vstupuje do tří pokojů orientovaných na severozápad.

Foto: www.modernibyt.cz

Chcete-li zhlédnout film, vypravte se do „kina“. Multimediální pokoj je vybaven plátnem a projektorem.

V současnosti jedna z ložnic plní funkci domácího kina s promítacím plátnem a druhá slouží jako pracovna.

Z hlavní jihovýchodně orientované obytné části vede také vstup na zastřešenou venkovní verandu a terasu.

Foto: www.modernibyt.cz

Ke skandinávskému interiéru náleží tapety a látky čistého stylu. Majitelé zvolili tapety švédské značky Mimou.

V zázemí domu nesmí chybět technická místnost s pračkou, sušičkou a úložným prostorem. Obvykle a také v tomto případě ji naleznete před vstupem do koupelny.

Pojetí prostoru pro očistu těla nese v úsporném rozvržení menšího finského domu svá specifika.

Foto: www.modernibyt.cz

Čištění zubů a očista provozovaná běžně v koupelně je přesunuta na toaletu. Velké zrcadlo, dostatek odkládací plochy na desce i pod deskou můžeme jen závidět.

Koupelna se plně přizpůsobila provozu sauny a lehce připomíná sprchy veřejných sportovišť - praktický keramikou obložený prostor se dvěma sprchovými hlavicemi, toaletou a umyvadlem.

Helena Marková, www.modernibyt.cz

Technické údaje

Dispoziční řešení: 4 + kk

Podlahová plocha: 129,5 m2

Zastavěná plocha: 169,9 m2

Konstrukční řešení: dřevěná rámová konstrukce, betonové základy

Střecha: dřevěný krov, ocelová krytina

Cena: 340 700 euro (9 437 390 Kč)

Autor projektu: Johanna Salminen, Kati Vuorela , Muurametalot

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám