Hlavní obsah

Domov snů nabízí více než stoletý, vysloužilý maják

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nádherné výhledy, žádní sousedé, naprostý klid a k tomu všemu pořádně velká porce romantiky. Přesně to jsou hlavní přednosti Killantriganského majáku, který byl v roce 2007 vyřazen z provozu a společně s přilehlými budovami proměněn v moderní bydlení. Maják od roku 1900 zajišťoval bezpečnou plavbu lodím, které proplouvaly Severním kanálem oddělujícím od sebe pevninu Skotska a Severního Irska.

Foto: Profimedia.cz

Vysloužilý maják představuje ideální bydliště pro každého, kdo touží po samotě a klidu.

Článek

Nemovitost usazená na útesu poblíž města Portpatrick sestává kromě vlastního majáku z domu, v němž bydlíval strážce majáku, a menšího doprovodného stavení. Obklopují jej pozemky o velikosti 1,2 hektaru.

Technicky založené duše jistě zaujme i zachovaná siréna, kterou obsluha majáku používala při mlhách. (Siréna je už samozřejmě mimo provoz.)

Foto: Profimedia.cz

Společenské místnosti jsou v budově dříve obývané strážcem majáku umístěné v horním podlaží. Majitelé tak budou mít nádherný výhled na moře a do okolí.

Foto: Profimedia.cz

Komu by nestačil výhled z oken obývacího pokoje, může se vydat na jednu ze dvou teras.

Jednopatrový domek bývalého správce majáku má na první pohled možná mírně překvapivé uspořádání interiéru. Šest pokojů je uloženo v přízemí, zatímco kuchyň a obývací pokoj jsou v patře.

Je to proto, aby obyvatelé domu měli přes den a na večer při společném posezení i jídle ty nejhezčí výhledy do okolí a na moře.

Foto: Profimedia.cz

Obývací pokoj v hlavní části domu postaveného stejně jako samotný maják v roce 1900 je zařízen moderně.

Foto: Profimedia.cz

Jeden z pokojů v hlavním domě.

V menší, pouze přízemní budově, kterou lze nejlépe využít jako hostinskou, jsou další tři pokoje, obývací pokoj s kuchyní a zimní zahrada.

Foto: Profimedia.cz
Foto: Profimedia.cz

Pokoje v domě jsou zařízené prostě a světle.

Maják je poprvé od své proměny v roce 2007 na prodej, a to v přepočtu za 19 miliónů korun. Nový majitel získá moderně zařízenou nemovitost postavenou ve viktoriánském stylu.

Foto: Profimedia.cz

Obývací pokoj v menším, hostinském domě.

Foto: Profimedia.cz

Kuchyňka v menším domku je laděna v letních barvách.

Stavba majáku byla schválena už v roce 1897. O tři roky později, v říjnu roku 1900, stál už maják na svém místě.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Jeho obsluhu automatizovali v roce 1988 a z provozu, coby nepotřebný, byl vyřazen v již zmiňovaném roce 2007.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám