Hlavní obsah

V moderním bytě se našlo místo pro romantiku i domácí sportovní vyžití

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Designérka Renáta Chabanová má ráda lampy, svícny, svíčky, vázy a klidná zátiší. Při zařizování bytu ale také místy vyhověla nárokům rodiny na domácí sportovní vyžití.

Foto: Milan Malíček, Právo

Hřejivé zemité odstíny nábytku i doplňků patří k odpočinkové části obývacího pokoje.

Článek

Byt se nachází v Praze-Jinonicích. Má plochu 89 m2 a klasickou dispozici 3+1. S výjimkou kuchyně jsou zbývající pokoje zvenku obehnány terasami, díky tomu je v nich spousta přirozeného světla.

Foto: Milan Malíček, Právo

V chodbě na překladu visí boxovací pytel.

Převážná část zařízení bytu pochází z IKEA, nechybějí tu ale vlastní originální kousky a obrazy po rodičích.

Sport versus romantika

V chodbě ve tvaru písmene U visí na překladu boxovací pytel využívaný dcerou i přítelem. V obývacím pokoji na rotopedu vedle komody sportuje celá rodina.

Protože si dcera udržuje kondici i skákáním přes švihadlo, jsou v pokojích plochá stropní svítidla, závěsná by překážela.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zátiší nejen v chodbě vytvářejí specifickou atmosféru.

Nejen v chodbě nalezneme na stěnách mnoho fotografií, hlavně rodinných. Obrazy a plakáty jsou vkusně seskupené nebo umístěné solitérně tak, aby vynikly v zákoutí s konkrétní atmosférou.

Foto: Milan Malíček, Právo

Komoda je ozdobena romantickými doplňky. Kolem ní a rotopedu procházíme na terasu.

Designérka umísťuje na komody a skříňky květiny, svícny, nebojí se velkých váz se zdobnými rostlinami vedle zrcadel či pohovek, ani odkládacích stolků ve volném prostoru. Ten přitom zůstává vzdušný a bez problémů průchozí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Bílá v detailu – stolek Stockholm sjednocuje odpočinkovou část obývacího pokoje s okolním prostorem.

Rozdělené části

Přes obývací pokoj vcházíme do kuchyně. Pro její nadčasové zařízení jsou typické kov, mléčné sklo, lesklá bílá. Spotřebiče se většinou skrývají ve skříních.

Foto: Milan Malíček, Právo

Kuchyni vévodí nadčasovost: kov, lesklá a mléčná bílá.

Nad varným centrem je digestoř s filtrem, v závěsných skříňkách zabudované LED zářivky prosvěcují obsah skříněk a zároveň osvětlují kuchyňskou desku. Obklady barevně ladí kovovými odstíny, stěnu také chrání průhledné sklo, které lze snadno otřít.

Foto: Milan Malíček, Právo

Podsvícení skříněk prosvětluje jejich obsah i kuchyňskou linku.

V rovině s kuchyní je vpravo v obývacím pokoji velký jídelní stůl. Za ním okruh pohovek a křesel kolem konferenčního stolku zaujme měkkými materiály a hřejivými zemitými barvami.

Foto: Milan Malíček, Právo

Keramický obklad v kovových odstínech se snadno ošetřuje.

I když jde o jednu místnost, odpočinková část s křesly a pohovkami tvoří díky barvám a materiálům odlišný prostor. Vévodí mu dubové dřevo, banánové listy, kůže.

Foto: Milan Malíček, Právo

V jídelním koutu nalezneme bílé detaily, dveře a nábytek, takže je jasné, že náležejí k vedlejší kuchyni.

V čele jsou bílé závěsné skříňky nad televizí a směrem k terase skladba skříněk, určených původně pro digestoř a obtažených panelem z dubu.

Barevné ohraničení mezi zemitými a bílými odstíny není nijak ostré, v detailech se bílá objevuje mezi hnědou a naopak, takže celek působí harmonicky.

Foto: Milan Malíček, Právo

Bílá koupelna může být díky barevným doplňkům pokaždé jiná.

Foto: Milan Malíček, Právo

Váza s proutím s LED řetězem, který umožňuje v noci orientaci, aniž bychom na toaletě rozsvěceli světlo.

Osobní pokoje

Dětský pokoj je poměrně úzký a dlouhý, předchozí majitelé bytu totiž kvůli zvětšení ložnice posunuli příčku na jeho úkor. V pokoji se prolínají barvy bílá, červená a černá.

Pravá strana místnosti je dívčí ložnicí, vlevo stojí pracovní stůl. Na stěně s tapetou imitující kamennou zeď visí fotografie a obrazy.

Foto: Milan Malíček, Právo

V pokoji dcery je dynamická kombinace červené, bílé a černé.

Příborník a komoda, původně určené do obýváku, se nacházejí v ložnici. Pohodlné vyvýšené dvojlůžko obklopují svaté obrázky po rodičích.

Vestavěné skříně využívají celý prostor až do stropu. Vedle nich se za malé zádveří vešlo velké zrcadlo v kombinaci tmavého ratanu a skla i s vázou.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ložnice je plná hřejivých tónů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Tipy interiérové designérky

„Takzvaná malá prázdná místa v interiéru je dobré obsadit něčím, co není lapačem prachu, ale přináší užitek. Vhodné jsou např. zajímavá lampa, stojací hodiny sloužící svými poličkami zároveň jako úložný prostor, estetické vázy s umělými či živými travami.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prázdná místa v prostoru jsou obsazena vázami nebo stojacími hodinami s poličkami.

Nebojme se na stěny dát fotografie, obrazy, plakáty — jejich různorodost nevadí tolik jako špatné uskupení. Žádoucí je držet vrchní linie obrázků v jedné rovině a spíš blíže ke stropní hraně, ať už jsou menších nebo větších rozměrů.“

Foto: Milan Malíček, Právo

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám