Hlavní obsah

Stínicí technika se postará o pohodu i bezpečí domova

Právo, Gisela Růžičková

Nepostradatelným funkčním a estetickým prvkem jsou okenní doplňky. Nepřeberné množství barev, moderní design i kvalita materiálů dodají domu či bytu atraktivní vzhled a příjemnou atmosféru.

Foto: MINIROL (2x)

Rolety s překladem pro novostavby, kde se zabudují do speciálního nosného roletového překladu.

Článek

Zastínění v interiéru slouží především k ochraně proti slunci, hluku a také jako významný dekorativní prvek.

Exteriérové rolety chrání naše obydlí před vloupáním, hlukem, slunečním zářením a působí zejména jako tepelná izolace.

Foto: CLIMAX

Venkovní žaluzie jsou efektivním a funkčním prvkem nejen rodinných, ale i bytových domů.

Některé snižují spotřebu energie určenou k vytápění domů až o třetinu. A nejen to! Tyto doplňky ochrání i naše soukromí.

Venkovní zastínění

Účinně slouží k ochraně a bezpečnosti, ale i k regulaci světla, teploty a hluku mezi interiérem a venkovním prostředím. Stínicí venkovní systémy okna ochrání před nepříznivými vlivy počasí a opotřebením.

Uplatní se ve všech typech obytných domů bez ohledu na fázi jejich dokončení.

Foto: CLIMAX

Venkovní žaluzie při staženém stavu odrážejí sluneční paprsky a nedovolují jejich proniknutí do interiéru. Tím příznivě ovlivňují tepelné podmínky uvnitř domu.

Jsou efektivním opatřením proti úniku tepla, čímž lze ušetřit až třetinu nákladů. Jejich izolační vlastnosti jsou právě v zimním období nezastupitelné.

Předokenní roletový systém

Skládá se ze tří částí – roletového pancíře, vodicích lišt a boxu. Ten je buď zabudován přímo ve zdi (tzv. zaomítací) a je vhodný především pro novostavby, nebo je možné jej dodatečně instalovat na kterékoli okno zvenčí, kdy nezasahuje do stávajícího stavebního otvoru.

Třetí variantou je instalace rolety do předem vybudovaného roletového překladu.

Foto: CLIMAX

Naklápěním lamel lze plynule regulovat denní světlo v místnosti. Venkovní žaluzie umožňují větrání otevřeným oknem i při jejich zatažení.

Klíčový pro kvalitu a izolační schopnosti rolet je materiál, ze kterého jsou vyrobeny lamely. Vyrábějí se z duralových stříkaných profilů, plastu nebo dřeva.

Existují i rolety s postupně výsuvnými výplněmi otvorů jako síť proti hmyzu kombinovaná s bezpečnostní mříží nebo roletou.

Foto: MINIROL

Aby box zaomítací rolety dokonale splynul s domem po dokončení fasády, je nutné počítat s ní již při plánování stavby nebo rekonstrukce.

Kvalitní jsou lamely z hliníku a tzv. PUR pěny. Právě jejich vlastnosti minimalizují únik tepla a také maximálně izolují nežádoucí světlo a zvuk z venkovního prostoru.

Díky své konstrukci dokáže roletový systém vytvořit při stažení velmi odolný pancíř, který lze jen těžko porušit.

Foto: VELUX

Venkovní roleta na solární pohon je všestranným doplňkem pro střešní okna, ať už svítí slunce, prší, nebo mrzne. Je také elegantním designovým doplňkem podkroví.

Navíc je systém chráněn i pružinami proti nadzvednutí rolety. Už jen psychologicky působí stažené předokenní rolety jako prevence proti vloupání.

Žaluzie

Oblíbený a účinný způsob venkovního stínění. Zachycují sluneční paprsky dříve, než proniknou do místnosti. Umožňují plynulou regulaci světla a zabraňují přehřívání místností.

Díky moderním technologiím lze vybírat ze široké škály barev i designů použitých lamel, vodicích i koncových lišt, které budou korespondovat např. s odstíny oken, barvou omítky.

Rychlá a praktická je jejich údržba, stačí je otřít vlhkým hadříkem nebo zvenčí ostříkat hadicí. Ovládání je možné buď popruhem, šňůrou či klikou.

Maximální komfort nabízí motorické ovládání. Dá se vybavit funkcemi, které zpříjemňují samotné používání rolet (centrální či skupinové ovládání, klíčové spínače, sluneční a větrná čidla nebo programovatelné hodiny).

Vnitřní zastínění

Závěsy a záclony tvoří tkané a netkané textilie z přírodních i syntetických materiálů. Mohou být jednoduché, podšívkované, s vložkou, zatemňující, funkční či ozdobné, s různým typem řasení i uchycení, ale vždy mají ladit se stylem interiéru.

Vodorovné žaluzie jsou buď z plastu, kovu nebo lehkých druhů dřev. Shrnování a natáčení lamel plynule reguluje intenzitu osvětlení v místnosti. Ovládají se tyčkou, šňůrkou, kuličkovým řetízkem nebo dálkově.

Nejnovější systémy mají jednoprvkové ovládání pro skládání i naklápění lamel a možnost sloučení do funkce žaluzie, sítě proti hmyzu a lehké zabezpečovací mříže v jednom zařízení. Lze je kombinovat se závěsy a záclonami.

Foto: ISOTRA

Skládané látkové žaluzie, tzv. plisé, poskytnou díky látce s různou propustností světla zastínění šité na míru.

Svislé žaluzie se posunují a naklápějí. Jsou látkové, plastové, kovové nebo dřevěné. Vyrábějí se v šíři 63, 89 a 127 mm a maximální délce 9 m. Ovládají se řetízkem, tyčkou, spínačem či dálkově.

Nabídka barev, vzorů i materiálů je široká – od nehořlavých přes antistatické až po reflexní. Lze je použít pro částečné i úplné zatemnění. Výhodou je možnost nastavení lamel tak, aby do místnosti neproudilo přímé světlo a přitom se zachovala světelná pohoda.

Rolety fungují na řetízek nebo na péro, nejnovější systémy umožňují i jejich vzájemnou kombinaci s ručním nebo motorovým pohonem. Jsou zatemňující a bezpečnostní. Kombinují se se záclonami či závěsy. Tkaniny jsou k dostání v různých cenách, barvách, dekorech, hustotách i propustnostech světla.

K dispozici jsou i speciální materiály, jako např. 100% zatemňující PVC se skelným vláknem a zataveným černým filtrem, stínicí materiál zadržující až 92 % slunečního tepla nebo materiál, který mění sluneční paprsky na běžné denní světlo.

Římské rolety jsou vodorovně řasené z různých látek, vhodné do stylových i moderních interiérů. I římské rolety jsou jednoduché a průhledné stejně jako podšívkované a bohatě zdobené.

Plisé je variací na látkové žaluzie a římské rolety. Základním materiálem je technický netkaný polyester doplněný o funkční ovládací prvky, umožňující zastínění libovolného tvaru oken. Hodí se i pro zastínění zimních zahrad.

Foto: ISOTRA

K přednostem plisé žaluzií patří elegance, široký výběr materiálů, barev, vzorů a potisků.

Podle povrchové úpravy mohou být poloprůhledné včetně záclonových typů, nehořlavé i zatemňující, filtrující ultrafialové paprsky UVA a UVB, světlo rozptylující i tepelně izolující.

Ukryté šňůrkové ovládání zaručuje dokonalý vzhled. Dobře se kombinují se záclonami a závěsy.

Proč zastínit okna

- stop nežádoucím pohledům

- ochrana zdraví před sluncem

- dekorace interiéru

- ochrana květin a rostlin před přehřátím

- zabránění úniku tepla v zimě

Výhody venkovních rolet

- úspora energie

- snížení hluku

- bezpečnost

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

- ochrana proti povětrnostním vlivům

Reklama

Výběr článků

Načítám