Hlavní obsah

Evropskou cenu pro začínající architekty vynesla rekonstrukce venkovského domu

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cena pro začínající architekty byla letos v rámci soutěže Mies van der Rohe Award udělena architektonickému katalánskému studiu Arquitectura-G. To ji získalo za rekonstrukci rodinného domu Luz House. Stavba dostala moderního ducha, ale povedlo se zachovat i tradiční prvky.

Foto: archiv soutěže Mies van der Rohe Award, José Hevia

Tradiční španělská stavba dostala moderního ducha díky minimalistickému interiéru.

Článek

Porota evropské soutěže ocenila konstrukční i ekonomické řešení projektu s nízkým rozpočtem. Architektonické studio Arquitectura-G si vzalo za cíl v rekonstrukci navázat na venkovskou tradici a zvolilo tak jednoduché prvky, které starému domu dodaly na zajímavosti. Nové prvky rekonstrukce úmyslně kontrastují s nepravidelnými texturami kamení. Cílem bylo zachovat atmosféru staré stavby.

Dům s názvem Luz House se nachází ve španělské provincii Cáceres, v obci Cilleros a byl dokončen v roce 2013.

Foto: archiv soutěže Mies van der Rohe Award, José Hevia

Cílem bylo dům co nejvíce prosvětlit.

Rekonstrukci si zadal soukromý klient. Jeho dům měl úzký půdorys a působil hodně tmavým dojmem. V době, kdy dům nebyl obýván, hodně chátral. Stavbě chybělo přirozené světlo i větrání.

Majitel si přál dům se spoustou přirozeného světla a přírodními prvky na dvoře. Tyto faktory, spolu s extrémně nízkým rozpočtem, vedly architekty ke strategii zjednodušení a čištění návrhu projektu.

Foto: archiv soutěže Mies van der Rohe Award, José Hevia

Architekti zachovali původní fasádu.

Architekti se rozhodli vyprázdnit celý interiér a vyjít z místního know-how. Využili přírodní materiály upravené pro daný ekonomický a geografický kontext. Stavba má tak i nadále původní fasádu.

Jednotlivá patra domu mají rozdílné využití jako kuchyň, obývací pokoj, ložnice apod. Každý pokoj má vlastní koupelnu a plně otevřenou terasu s duálním přístupem z místnosti a z chodby. Obytná plocha domu je velkorysých 136 m².

Foto: archiv soutěže Mies van der Rohe Award, José Hevia

V centru stavby je velkorysé světlé atrium.

Nádvoří domu dominují břízy rostoucí v centru dvora. Ty se staly hlavním dekorativním motivem domu.

Jako obložení koupelny architekti zvolili bílé lesklé glazované dlaždice, které odrážejí stromové listí a světlo. Listnatý strom podle architektů nabízí stín v nejteplejším období, zatímco v zimě neubírá světlo v místnostech, což omezuje nákladné využívání vytápění a chladicích systémů.

V zadní části v přízemí je letní obytný prostor navržený tak, aby mohl být plně otevřen na nádvoří a zahradu.

Foto: archiv soutěže Mies van der Rohe Award, José Hevia

Uprostřed domu nechybí prostor pro zeleň.

Bienále soutěžní přehlídky realizovaných staveb Mies van der Rohe Award se pořádá už od roku 1988. Cílem soutěže je vyzdvihnout přínos evropských architektů. Každé dva roky jsou uděleny dvě ceny.

Hlavní cenu v soutěži Mies van der Rohe Award letos získalo studio Barozzi/Veiga za spirituální budovu Nové filharmonie v polském Štětíně. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám