Hlavní obsah

Elegantní baterie a dřezy do moderních kuchyní

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K moderní kuchyni patří vhodně zvolený dřez i technologicky vyspělá baterie. Ta dřez nejen doplní, ale zároveň nabídne praktické a jednoduché ovládání včetně úspory vody.

Foto: WWW.SINKS.CZ

Telma Cube 600.510 (5590 Kč) - designový granitový dřez prémiové kvality se spodním zabudováním (i s možností horního zabudování) v 8 barevných provedeních.

Článek

I když jednu z funkcí dřezu postupně nahrazují myčky nádobí, v kuchyni stále zbývá mnoho činností, při nichž se bez dřezu neobejdeme.

Dřezová přehlídka materiálů

Nerezové dřezy (od 900 Kč) patří ke klasice, jsou z chrom-niklové potravinářské oceli (18/10). Jsou odolné proti korozi a čisticím prostředkům. Výrobky ze silnějšího plechu jsou i mechanicky odolné. Nejkvalitnější dřezy se vyrábějí z plechů silných 1,0 až 1,2 mm, velmi kvalitní mají sílu 0,7-0,8 mm.

Standardní dřez by měl mít minimálně 0,6 mm silný plech. Nevýhodou je menší odolnost vůči poškrábání a odření. K dostání jsou jak v lesklém, matném i texturovaném provedení, které je odolnější proti poškrábání, ale náročnější na údržbu.

Foto: GRANITOVÉ DŘEZY SHOCK

Optimální dřez do malé kuchyně Manhattan D-100 (5590 Kč) se dvěma otvory. Dávkovač saponátu Ladon kombinuje excentrické ovládání s dávkovačem, takže lze využít obojí.

Granitové dřezy (od 6000 Kč) se vyrábějí z drceného kamene, pojiva a barviva. Často jsou obohaceny o ionty stříbra, zajišťující jejich antibakteriální vlastnosti.

K dostání jsou v mnoha různých barevných variantách, takže jdou dobře sladit s ostatními prvky kuchyně, jako je pracovní deska, případně spotřebiče.

Foto: FRANKE

Fragranitový jednodřez s odkapovou plochou, spodní skříňka od 600 mm, dostupný v 9 barevných provedeních (onyx, grafit, šedý kámen, stříbrná, bílá-led, vanilka, sahara, pískový melír, tmavě hnědá). Doporučená cena 7449 Kč.

Pozvolna nahrazují nerezové dřezy. Jsou mechanicky odolné a škrábance na nich skoro nejsou vidět díky probarvení materiálu v celé tloušťce. Nevýhodou je vyšší cena.

Tectonitové dřezy (od 3900 Kč) tvoří polyesterové pryskyřice a vyztužená skelná vlákna. Jsou alternativou ke granitovým dřezům. Mají zajímavý vzhled, vynikají pevností, teplotní stálostí i odolností vůči chemickým prostředkům. Díky patentované povrchové úpravě dřezy odolají otěru i poškrábání.

Keramické dřezy (od 15 000 Kč) vynikají svou stálobarevností - díky homogenní struktuře materiálu v celém jeho řezu v čase neblednou. Jsou odolné vůči všem běžným čisticím prostředkům, chemikáliím či dokonce kuchyňským bělidlům. I když jsou odolné proti nárazům, vyžadují ohleduplné zacházení.

Foto: DATART

Dominantou moderní kuchyně je prostorný a nápadný keramický dřez. K dostání je v několika barvách, v matném či lesklém provedení. Jeho velkou předností je snadná údržba.

Důležité detaily

Šířka skříňky pod dřezem: u všech dřezů je uvedena minimální šířka skříňky, do které lze dřez namontovat bez úprav. Je nutné, aby se do skříňky pod dřezem vešly všechny vaničky.

U dřezů s odkapem může být odkap nad ostatními skříňkami. V případě, že ve vedlejší skříňce nejsou zásuvky, lze po vhodné úpravě bočnice nainstalovat i širší dřez, než je skříňka.

Hloubka dřezu: běžná hloubka je 14 až 15 cm, což nemusí stačit při mytí větších hrnců nebo plechů. Hlubší dřezy cca 18-20 cm jsou nepochybně praktičtější.

Foto: BLANCO

Dřez Jaron XL 6 S-IF vyniká symetrickými a vyváženými proporcemi, zvláště čistým a jasným tvarem. Doplňuje ho baterie Linee-S v provedení nerez přírodní lesk. Tento komplet představuje koordinovaný design SteelArt.

Typ a velikost dřezu ovlivní naši volbu nejvíc. Vybíráme vždy s ohledem na účel, design a poměr velikosti dřezu ke kuchyni. Záleží na počtu členů domácnosti.

Velikost dřezu je přímo úměrná ceně. Podle typu rozlišujeme: jednodřezy, dřezy s vaničkou, dřezy s odkapem, dřezy s vaničkou a odkapem, dvoudřezy, dvoudřezy s odkapem a rohové dřezy.

Foto: BLANCO

Aktuální trend velkých dřezů - prostorný, komfortní dřez Idessa XL 6 S z keramiky.

Orientace dřezu se určuje podle toho, na které straně vzhledem k odkapu se nachází hlavní vanička. Rozlišujeme provedení pravé, levé, oboustranné nebo se nerozlišuje.

Způsoby montáže dřezů

Horní je tradiční vestavný typ montáže. Spodní typ montáže je vhodný pro pracovní desky z přírodního kamene či kompozitních materiálů.

Integrovaný typ montáže se používá pro pracovní desky z přírodního kamene či kompozitních materiálů, do nichž se ze shora do drážky zapustí horní lem dřezu.

Foto: FRANKE

Nerezový jednodřez Largo Workcenter s odkapovou plochou, boxem na menší kuchyňské potřeby a košem na biologický odpad, hygienické zavírání a otevírání odtoku dřezu tlačítkem, ventil je zdokonalen o antibakteriální vrstvu Sanitized.

Přesahový typ horní montáže je vhodný pro všechny druhy pracovních desek, kdy horní lem dřezu vytvoří na desce jen nepatrný přesah (vysoký pouhou tloušťkou materiálu plechu). Tento způsob je mnohem jednodušší a levnější alternativou k integrované montáži.

Celoplošný tradiční nástavný typ - dřez zcela nahrazuje pracovní desku v celé ploše nad skříňkou.

Kuchyňské baterie

Umístění baterie je buď nástěnné (v roztečích 100 a 150 mm), nebo stojánkové.

Foto: FRANKE

Novinka - páková směšovací baterie, otočná 360°, tlaková, s vytahovací koncovkou osazenou perlátorem. Doporučená cena 5566 Kč.

Ovládání: nejčastěji pákové, dále růžicové a bezdotykové, oblíbené jsou také bezpečné termostatické baterie.

Tvary volíme podle stylu kuchyně - moderní, klasické, high-tech, či retro. Moderní kuchyňské baterie mívají jednoduché oblé tvary, jejich součástí může být i praktická výsuvná sprška, která je umístěna na konci baterie nebo samostatně vedle ní. Luxusní baterie mají vytahovací koncovku s podsvícením vodního proudu.

Foto: WATER-FALL.CZ

Dřezová baterie (6300 Kč) s vínovým nádechem se hodí do moderní i retro kuchyně. Je dostupná v mosazi i tmavém povrchu - olejem gumovaném bronzu.

Povrchová úprava - nejžádanější je nerez ocel leštěná, matovaná, kartáčovaná i v barevné metalíze, také chrom, nikl nebo satiny a široká škála barev, granit, keramika, pochromovaná mosaz, matný nikl, lesklý plast v pastelových barvách nebo nerezová ocel v kombinaci s ovládacími prvky ze skla, dřeva nebo plastu.

V retro stylu navíc bronz, měď, mosaz, antický kov či staré zlato.

Foto: WWW.GROHE.CZ

Originální baterie K7® (od 19 861 Kč) má minimalistický design, vysouvací sprchu, kterou lze ohnout nebo s ní otáčet o 360°, lze ji obsluhovat jednou rukou. K dostání je ve dvou velikostech a ve čtyřech různých modelech.

Provedení vnitřní části kvalitní baterie je z mosazi či z nerez oceli. Oba materiály dobře odolávají vodě a prodlužují životnost baterie. Kartuše jsou keramické a vyměnitelné, což u velmi levných baterií nebývá zvykem.

Foto: FRANKE

Páková směšovací baterie, otočná 120°, tlaková, s vytahovací koncovkou osazenou perlátorem, kombinace chrom + barva (onyx, grafit, šedý kámen, stříbrná, bíláled, vanilka, sahara, pískový melír, tmavě hnědá). Doporučená cena 6534 Kč.

Foto: BLANCO

Designová baterie Blanco Culina-S mini s rafinovanými detaily, radiusem 360° a nižší výškou nabízí řešení pro vestavbu do kuchyně pod horní skříňky. K dostání ve dvou materiálových provedeních - chrom a nerez imitace. Hodí se téměř ke všem dřezům.

Druhy baterií - bez sprchy i se sprchou (od 1200 Kč), s vytahovací koncovkou (od 2000 Kč), granitové (od 1500 Kč), pružinové (od 2600 Kč), pod okno (od 3200 Kč), retro (od 3500 Kč), nástěnné (od 1300 Kč), 2 v 1 (4500 Kč), nízkotlaké (od 2500 Kč) a keramické (od 5500 Kč).

Foto: DATART

Kvalitní baterie je zároveň šperkem i velkým pomocníkem v kuchyni. Má praktickou výsuvnou sprchu a pákové ovládání ve středu horní části.

Foto: DATART

Ručně vyrobený nerezový dřez, je nejen velice estetický, ale i praktický. Řešení odkapové plochy zajišťuje přímý odtok vody do dřezové vany. Je doplněný kvalitní baterií z nerezového masivu.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám