Hlavní obsah

Správná vlhkost v bytě zlepšuje zdraví

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hlídáte si správnou vlhkost vzduchu v domácnosti? Je-li totiž příliš nízká, jsme náchylnější k rýmě, zánětům hrtanu a nosohltanu. Zvlhčovače vzduchu nám od rýmy pomohou.

Foto: STADLER FORM

Parní zvlhčovač vzduchu Fred vytváří horkou páru, umí se automaticky vypnout. Objem nádoby cca 3,7 l, pro místnosti do 40 m2. Cena od 3094 Kč

Článek

Minimální vlhkost vzduchu v domácnosti by se měla pohybovat kolem 50 %. Lépe se nám dýchá, zároveň při běžné teplotě v místnosti 22–23 °C nehrozí vznik plísní.

Účinné zvlhčovače zakoupíme již za pár stovek, ale musíme je ovládat sami.

Foto: VITALE CZ

Stylies Atlas je cestovní, téměř bezhlučný, zvlhčovač vzduchu. Hodí se jako alternativní zdroj zvlhčování do malých místností. Příkon 16 W, nádrž 0,5 l PET láhev, pro místnost 12 m2. Cena 1349 Kč

Existují i dražší přístroje, které automaticky podle nastavení regulují svůj provoz, optimálně pouze v uzavřené místnosti.

Foto: ALZA.CZ

Zvlhčovač vzduchu pro místnosti do 30 m2, zásobník na vodu 3 l, plynulá regulace zvlhčovacího výkonu. Produkuje studenou páru, má světelnou indikaci vodní hladiny. Cena 1199 Kč.

Parní zvlhčovače vypouštějí do vzduchu teplou sterilní páru, na trhu nalezneme také zvlhčovače s chladnou párou, anebo ultrazvukové.

Foto: ALZA.CZ

Ultrazvukový zvlhčovač vzduchu s ionizátorem, nádrž 6 l. LCD displej, dálkové ovládání, vhodný pro místnosti do 50 m2. Cena 2199 Kč.

Chceme-li vzduch zároveň čistit, pořídíme si čističku vzduchu se zvlhčovačem v jednom.

Máme-li dýchací potíže či sezónní problémy se záněty dýchacích cest, poradíme se před nákupem přístroje s lékařem.

Foto: ALZA.CZ

Beurer LW 110 zvlhčuje vzduch chladnou párou, ale také čistí. Činnost reguluje sám. Je-li nádobka na vodu prázdná, přístroj se vypne. Hladinu ukazuje indikátor. Přístroj lze čistit v myčce na nádobí. Objem nádoby 7,25 l; určeno do 36 m2. Cena 4499 Kč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám