Původně se na půlkruhovém pozemku na kopci nacházel jednopodlažní dům v tradičním stylu se sedlovou střechou, podkrovím a dominantním vikýřem. Stavba se později rozrostla o přístavbu v postmoderním stylu.

Odvážné řešení se vyplatilo

Současný majitel měl v plánu objekt celý zrekonstruovat, ale když zjistil, že náklady jsou stejné jako na novostavbu, a ještě by ho limitovala původní dispozice, plán přehodnotil.

Prostorná kuchyň v bílém provedení navozuje pocit vzdušnosti. Lze z ní vejít na krytou terasu v přízemí a přirozeně si tak rozšířit obytný prostor.

Prostorná kuchyň v bílém provedení navozuje pocit vzdušnosti. Lze z ní vejít na krytou terasu v přízemí a přirozeně si tak rozšířit obytný prostor.

Na původní přístavbu, sousedící zleva, navázal novým moderním domem. Obrátil se na architektonické studio, které navrhlo odvážný koncept: dům posadili kolmo do svahu, přičemž jedna třetina délky objektu se v podstatě vznáší v kopci.

Přechod k původní přístavbě, která dnes nabízí zázemí pro hosty. Denní světlo pouští do objektu prosklené dveře i plochy s pevným zasklením v rozměru 10,71x2,5 m.

Přechod k původní přístavbě, která dnes nabízí zázemí pro hosty. Denní světlo pouští do objektu prosklené dveře i plochy s pevným zasklením v rozměru 10,71x2,5 m.

Hlavní obytné zóny jsou umístěny ve dvou úrovních nad sebou, vždy s orientací v přední části s výhledem.

V přízemí se nachází i kuchyň s prosklenou plochou, která poskytuje jedinečný rozhled. V horním patře je obývací část s terasou a nádherným výhledem do okolí.

Moderní technologie

Majitel nechal architektům volné ruce, jen jim sdělil, kolik osob bude v domě bydlet, že má rád vzdušný a otevřený prostor, nebrání se modernímu pojetí a preferuje energetickou nenáročnost v provozu.

Kuchyň v přízemí nabízí při vaření jedinečný výhled. Prosklený roh a dvě sbíhající se stěny nejsou u rodinného domu běžné.

Kuchyň v přízemí nabízí při vaření jedinečný výhled. Prosklený roh a dvě sbíhající se stěny nejsou u rodinného domu běžné.

Vyloučil přitom závislost na jediném zdroji. Ideálem se proto stala kombinace kotle na pelety a plynového kondenzačního kotle. Teplou vodu po celý rok zajišťují solární termické kolektory, umístěné na ploché střeše.

Dům je v obou poschodích vybavený podlahovým topným systémem a integrovanou ventilací do fasády. O přísun čerstvého vzduchu se stará větrací systém s rekuperací.

Světlo a především sklo

Dominantní na stavbě jsou velkoformátové prosklené stěny, které nebylo vůbec jednoduché instalovat. Vyžadovalo to speciální techniku v místě realizace, protože hmotnost jednotlivých skleněných tabulí je přibližně 500 kg.

Obývací pokoj a terasa v prvním patře slouží k relaxaci po náročném dni i setkávání s přáteli.

Obývací pokoj a terasa v prvním patře slouží k relaxaci po náročném dni i setkávání s přáteli.

Úzké hliníkové profily, v nichž je zasazené sklo, lze automaticky ovládat a jsou všechny stejného vzhledu: pro běžná okna, dveře, pevná zasklení i stropní okna. Profily jsou vybavené vysoce tepelně izolačními bezpečnostními trojskly a mají vysokou statickou únosnost.

Technologicky nejzajímavější je stěna s posuvnými dveřmi v kuchyni a obývacím pokoji. Profily pevných částí jsou dokonale zapuštěny na úroveň podlahy, pohyblivé plochy jsou vedeny v kolejnicích vsazených do podlahy. Profily mají strukturovaný povrch v šedém a matném provedení, hezky kontrastují s bílými zdmi a stropy.

Investice do prosklených ploch se vyplatila, protože stěny lze otvírat za hezkého počasí a bydlení přirozeně rozšířit o prostor teras, ze kterých je město jako na dlani.

Atypická fasáda

Fasáda dělí pohledově dům na jednotlivé obytné zóny. Nejvyšší podlaží s přesahem má zezadu odvětrávanou fasádu z eternitových panelů v odstínu červeného vína.

Okenní profily a osvětlovací prostory jsou zase usazeny do pláště z cementovláknitých desek.

Venkovní prostor je za zdmi a terasami z pískovce, což je místní tradiční materiál. Dům stojí na půlkruhovém půdorysu pozemku a jsou zde ponechány i původní stromy a zeleň.

Venkovní prostor je za zdmi a terasami z pískovce, což je místní tradiční materiál. Dům stojí na půlkruhovém půdorysu pozemku a jsou zde ponechány i původní stromy a zeleň.

Fasáda v přízemí, kde je hlavní vstupní zóna a prostorná kuchyň, střídá transparentní a uzavřené plochy. Otevírá se směrem do údolí, kde prosklený roh v celé výšce patra umožňuje jedinečný výhled do krajiny. Dům tzv. sedí na podstavci z pískovce, tento materiál lemuje i prostor kolem teras.

Z pískovce, což je místní tradiční materiál, jsou postavené i hraniční zdi ve svahu kolem pozemku.