Hlavní obsah

Prosklená novostavba vyniká svým umístěním i moderními technologiemi

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lokalita má na komfort bydlení obrovský vliv. Krásné prostředí s výhledem, soukromí a klid patří mezi časté požadavky. Přesně to nabízí svým majitelům novostavba na kopci, která je postavená z moderních materiálů a využívá špičkové technologie.

Foto: archiv firmy SCHÜCO CZ (6x)

Dům je posazen kolmo do svahu, hlavní obytné zóny jsou umístěny ve dvou úrovních nad sebou tak, aby byl skvělý výhled.

Článek

Původně se na půlkruhovém pozemku na kopci nacházel jednopodlažní dům v tradičním stylu se sedlovou střechou, podkrovím a dominantním vikýřem. Stavba se později rozrostla o přístavbu v postmoderním stylu.

Odvážné řešení se vyplatilo

Současný majitel měl v plánu objekt celý zrekonstruovat, ale když zjistil, že náklady jsou stejné jako na novostavbu, a ještě by ho limitovala původní dispozice, plán přehodnotil.

Prostorná kuchyň v bílém provedení navozuje pocit vzdušnosti. Lze z ní vejít na krytou terasu v přízemí a přirozeně si tak rozšířit obytný prostor.

Na původní přístavbu, sousedící zleva, navázal novým moderním domem. Obrátil se na architektonické studio, které navrhlo odvážný koncept: dům posadili kolmo do svahu, přičemž jedna třetina délky objektu se v podstatě vznáší v kopci.

Přechod k původní přístavbě, která dnes nabízí zázemí pro hosty. Denní světlo pouští do objektu prosklené dveře i plochy s pevným zasklením v rozměru 10,71x2,5 m.

Hlavní obytné zóny jsou umístěny ve dvou úrovních nad sebou, vždy s orientací v přední části s výhledem.

V přízemí se nachází i kuchyň s prosklenou plochou, která poskytuje jedinečný rozhled. V horním patře je obývací část s terasou a nádherným výhledem do okolí.

Moderní technologie

Majitel nechal architektům volné ruce, jen jim sdělil, kolik osob bude v domě bydlet, že má rád vzdušný a otevřený prostor, nebrání se modernímu pojetí a preferuje energetickou nenáročnost v provozu.

Kuchyň v přízemí nabízí při vaření jedinečný výhled. Prosklený roh a dvě sbíhající se stěny nejsou u rodinného domu běžné.

Vyloučil přitom závislost na jediném zdroji. Ideálem se proto stala kombinace kotle na pelety a plynového kondenzačního kotle. Teplou vodu po celý rok zajišťují solární termické kolektory, umístěné na ploché střeše.

Dům je v obou poschodích vybavený podlahovým topným systémem a integrovanou ventilací do fasády. O přísun čerstvého vzduchu se stará větrací systém s rekuperací.

Světlo a především sklo

Dominantní na stavbě jsou velkoformátové prosklené stěny, které nebylo vůbec jednoduché instalovat. Vyžadovalo to speciální techniku v místě realizace, protože hmotnost jednotlivých skleněných tabulí je přibližně 500 kg.

Obývací pokoj a terasa v prvním patře slouží k relaxaci po náročném dni i setkávání s přáteli.

Úzké hliníkové profily, v nichž je zasazené sklo, lze automaticky ovládat a jsou všechny stejného vzhledu: pro běžná okna, dveře, pevná zasklení i stropní okna. Profily jsou vybavené vysoce tepelně izolačními bezpečnostními trojskly a mají vysokou statickou únosnost.

Technologicky nejzajímavější je stěna s posuvnými dveřmi v kuchyni a obývacím pokoji. Profily pevných částí jsou dokonale zapuštěny na úroveň podlahy, pohyblivé plochy jsou vedeny v kolejnicích vsazených do podlahy. Profily mají strukturovaný povrch v šedém a matném provedení, hezky kontrastují s bílými zdmi a stropy.

Investice do prosklených ploch se vyplatila, protože stěny lze otvírat za hezkého počasí a bydlení přirozeně rozšířit o prostor teras, ze kterých je město jako na dlani.

Atypická fasáda

Fasáda dělí pohledově dům na jednotlivé obytné zóny. Nejvyšší podlaží s přesahem má zezadu odvětrávanou fasádu z eternitových panelů v odstínu červeného vína.

Okenní profily a osvětlovací prostory jsou zase usazeny do pláště z cementovláknitých desek.

Venkovní prostor je za zdmi a terasami z pískovce, což je místní tradiční materiál. Dům stojí na půlkruhovém půdorysu pozemku a jsou zde ponechány i původní stromy a zeleň.

Fasáda v přízemí, kde je hlavní vstupní zóna a prostorná kuchyň, střídá transparentní a uzavřené plochy. Otevírá se směrem do údolí, kde prosklený roh v celé výšce patra umožňuje jedinečný výhled do krajiny. Dům tzv. sedí na podstavci z pískovce, tento materiál lemuje i prostor kolem teras.

Z pískovce, což je místní tradiční materiál, jsou postavené i hraniční zdi ve svahu kolem pozemku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám