Hlavní obsah

Driehausovu cenu získal zastánce tradiční architektury David Schwarz

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vítězem prestižní Driehausovy ceny za klasickou architekturu byl letos vyhlášen americký architekt David M. Schwarz. Ten je známý pro vynikající výsledky v oblasti tradičního designu architektury a své odhodlání k vytváření živých veřejných prostor.

Foto: archiv David M. Schwarz Architects (3x)

Letošní Driehausovu cenu získal David M. Schwarz za svou městskou architekturu.

Článek

Architektům, kteří ctí a respektují architektonické a urbanistické tradice je určena Driehausova cena (Richard H. Driehaus Prize for Classical Architecture). Jde o nejvýznamnější světové ocenění pro současné tradicionalistické architekty, kteří v klasicistní tradici architektury pokračují.

Oceňované stavby jsou proto zpravidla budovy umírněné, ale navržené v jednotném stylu do posledního detailu.

Foto: archiv David M. Schwarz Architects

Budova American Airlines Center v Dallasu.

"Cena má být oslavou těch, kdo hodně přispěli ke klasicistní architektuře v moderním světě, má zásadní význam pro rozšíření ideálů tradiční podoby staveb a udržitelného urbanismu," uvedl Richard H. Driehaus, zakladatel, předseda představenstva a investiční ředitel společnosti Driehaus Capital LLC se sídlem v Chicagu.

"Jsem spokojen s výběrem laureáta Davida Schwarze pro rok 2015. Jeho práce ukázala, jak architektura může přispět k vytváření dynamických a silných společenství," uvedl Driehaus.

Schwarz podle Driehause přistupuje k designu s vírou v humanismus, který klade důraz na příjemné městské prostředí vytvořené pro pěší. Jeho veřejné prostory splňují potřeby různých publik.

Udělena bude i cena za studii o životním prostředí

Za studii o vlivu prostředí (předměstské architektury) na naše zdraví bude v rámci udílení oceněn i Richard Jackson, který působí jako profesor na univerzitě California, Berkeley School of Public Health.

Na svých přednáškách přemlouvá architekty i úředníky, aby vytvářeli prostředí se sportovními zónami a prostory pro turistiku.

Foto: School of Architecture, atelier David M. Schwarz Architects

Schwarz je autorem publikace o architektuře vznikající díky rozšiřování předměstských částí i hotelu pro síť The JBG Companies ve Washingtonu.

Architekt Schwarz je generálním ředitelem společnosti David M. Schwarz Architects, kterou založil v roce 1976 ve Washingtonu, DC. V současné době pracuje na Yale School of Architecture.

„Davidu Schwarzovi se podařilo obnovit dialog o podstatě architektury a urbanismu v poválečném období," sdělil Michael Lykoudis, předseda představenstva poroty.

Jeho práce zahrnuje pozoruhodnou škálu staveb - arény, školy, koncertní sály, bytové domy, parkoviště, nemocnice, knihovny, muzea, městská náměstí aj. Stavby dokazují, že budovy postavené v tradičním stylu mohou nadčasově obohatit veřejný prostor.

Foto: School of Architecture

Podle architektury Michael Lykoudis na Univerzitě Notre Damme zdůvodnil udělení ceny Schwarzovi. Jeho tvorba je podle Lykoudise tradiční a klasická.

Driehausovu cenu i letos předává fakulta architektury v Notre Dame a její hlavní sponzor - vlivný chicagský investor a vášnivý sběratel a obdivovatel umění Richard H. Driehaus. Cena je protiváhou k Pritzkerově ceně, která je udělována naopak moderně zaměřeným architektům.

Ocenění je spojeno s odměnou v přepočtu více jak 4,5 miliónu korun. Ta bude předána při slavnostním ceremoniálu 21. března v Chicagu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám