Hlavní obsah

Díky slavné herečce byla vila v Dobříni i místem kulturních setkání

Novinky, Text: Jolana Tothová, editace: tnk

Vila stavebníka Beno Kabáta je typem módního rodinného bydlení vyšší střední vrstvy z doby meziválečného Československa, která nechtěla žít stále ve městě a toužila mít reprezentativní sídlo. Vila v Dobříni byla díky dceři majitele Zitě Kabátové i místem setkání známých osobností kulturního světa.

Foto: autorský tým Slavné vily Ústeckého kraje

Vila s adresou: Dobříň, čp. 118

Článek

Vila od stavebníka Kabáta vznikla v letech 1926 až 1928 v malebné krajině Podřipska, nedaleko Roudnice nad Labem. Stojí na východním okraji obce Dobříň. Areál vily je umístěn odděleně od zástavby obce, až za vlakovou tratí Praha-Podmokly.

Pražský stavitel Beno Kabát žil na Malé Straně, kde měla sídlo i jeho firma. V roce 1925 koupil se svou manželkou Annou polnosti za železniční tratí, které spojili do velkého pozemku pro stavbu své vysněné vily. V ní pak majitelé žili zhruba od května do října.

Foto: autorský tým Slavné vily Ústeckého kraje

Chloubou vily je prostorná terasa.

Po smrti otce v roce 1943 vilu i s pozemky zdědila dcera Zita, známá herečka především meziválečné éry. Zita Kabátová o pár let později areál prodala manželům Blaženě a Josefu Zalabákovým. Pak přešlo vlastnické právo na vilu i zahradu na stát, který ho dal do správy Místnímu národnímu výboru Dobříň.

Foto: autorský tým Slavné vily Ústeckého kraje

Ve vile nechybí zimní zahrada.

Obec vilu vlastnila až do devadesátých let dvacátého století, kdy ji hodně zdevastovanou na několikátý pokus prodala soukromé firmě. Ta ji kompletně i se zahradou zrekonstruovala. Oprava tak vilu zachovala pro další generace.

Foto: autorský tým Slavné vily Ústeckého kraje

Vilu ozvláštňují okna různých velikostí.

Na rozlehlé parcele téměř čtvercového tvaru stojí vila v jižní části. Zbylou plochu tvoří zahrada s řadou zákoutí a doplňujících prvků.

Vila má železobetonový skelet kombinovaný s pálenými cihlami. Střecha je plochá. Její původně dřevěná konstrukce je krytá asfaltovou lepenkou se zaštěrkováním. V přízemí vily byly navrženy převážně společné prostory – vstupní hala, společenská místnost spojená s jídelnou, hudební koutek, zimní zahrada a zázemí (kuchyně, špajz, pokoj pro služebnou a sociální zařízení).

Návštěvy měly ve vile soukromí

V patře byly pokoje pro rodinu i plnohodnotné prostory určené pro časté návštěvy. Ve zvýšeném suterénu bydlel správce s manželkou a šesti dětmi. Jeho rodina se starala o chod domácnosti, o zahradu a blízké pozemky.

K domu byl přistavěn i vytápěný skleník. Součástí areálu vily byly kromě garáže i doplňky a zahradní prvky - bazény, sochy, betonový pařez s dutinou i pro několik lidí, model mlýna aj.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám