Hlavní obsah

Výraznější barvy dodaly bytu umělecký nádech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zdenka od svého nového bytu očekávala, že v něm budou výrazné barvy, dostatek místa na knížky a prostor, kde by mohla svobodně tančit. Pojďte se s námi podívat, jakým způsobem tuto objednávku vtělila do interiéru designérka a majitelka studia Apparel Jana Langrová.

Foto: www.modernibyt.cz

Zdenka si přála kuchyň spojenou s obývacím pokojem. Designérka sem navrhla bílou minimalistickou kuchyň ve vysokém lesku značky Rational a zvolila dispozici do tvaru L. Kuchyň vyniká na výrazném pozadí z kaleného skla v odvážném žlutooranžovém odstínu.

Článek

Zdenka sama o sobě říká, že je člověk s přebytkem energie. Stačí stručný rozhovor a je vám jasné, že se kromě toho umí rychle rozhodovat, ví, co chce, a nerada plýtvá časem. To je také důvod, proč dokáže ocenit profesionální přístup.

„Mám pár kamarádů, kterým se osvědčilo, když při zařizování svých domovů pracovali s odbornou pomocí. Já sama si ráda nechám poradit a pomoct od lidí, kteří tomu rozumějí. Nepatřím totiž k těm, kdo bloumají po obchodech s nábytkem, ani mě nebaví listovat interiérovými časopisy. Kdyby do toho nevstoupila Jana a já bych si ten interiér měla dodělat sama, tak by to byl asi dodnes holobyt.“

Kulový blesk

Na otázku, jak se potkala právě s Janou Langrovou, Zdenka říká: „Důležité jsou pro mě reference a Janinu práci jsem mohla sledovat v přímém přenosu, v bytě kamarádky, která v mém bývalém bydlišti měla byt ve stejném domě.“

Foto: www.modernibyt.cz

V předsíni se také uplatnila tapeta Landscapes, tentokrát v jemných tyrkysových odstínech. Minimalistické vybavení zajišťuje malý nábytkový modul s výklopnými kovovými věšáky Line.

Protože i velká rozhodnutí dělá Zdenka rychle, líčí koupi svého nového bytu od Central Group v lokalitě Nové Letňany jako otázku jednoho sobotního odpoledne.

„Najednou mi připadalo, že ve starém bytě už nemám kam dávat knížky a oblečení, a kvůli návštěvám by bylo dobré mít pokoj navíc. Tak jsem chvilku seděla u internetu, hledala, vyhlídla jsem si tenhle byt, přes víkend jsem ho zarezervovala a v pondělí ho šla koupit.“

Foto: www.modernibyt.cz

Dubový stůl Nudo s oblými hranami je doplněný čtyřmi čalouněnými židlemi s hexagonálním prošíváním od téhož výrobce ze série Tea. Jídelní stůl osvětluje ikonické plastové světlo FL/Y z Kartellu.

Také konečnou fázi realizace, do které zásadním způsobem vstoupila designérka, popisuje Zdenka trochu jako akci kulový blesk. Přesně si pamatuje data i časy.

„V pátek 24. ledna ve 14 hodin jsem dostala klíče od bytu s tím, že od pondělka se může začít pracovat na jeho zařizování, ve 14.30 přijela Jana, dostala klíče a od 27. února tu bydlím.“

Foto: www.modernibyt.cz

Nábytková stěna v pokoji je od španělského výrobce Mobenia. Designérka vybrala kombinaci dýhy v odstínu ecos Noce a žlutého laku. Velké polštáře na subtilním dřevěném podnoží, to je pohovka Copla od španělského výrobce. Konferenční stolek Nudo také.

Není barva jako barva

Indicie, jak interiér zařídit, nakonec nebyly tak vágní, jak by se z úvodu tohoto článku mohlo zdát. Ukázalo se, že barvy podle Zdenčiných představ nejsou umírněné módní pastelové, ale spíše syté a výrazné.

Foto: www.modernibyt.cz

Místnost, která spojuje pracovnu s hostinským pokojem, designérka vybavila gaučíkem Momo značky Polstrin s rozkládacím mechanismem a pružinovou bonellovou matrací.

Právě tento posun byl zásadní pro vznik prvních návrhů, které byly v tomto šťastném případě zároveň i posledními.

Zdenka vypráví: „Už od prvního setkání jsme si sedly tak, že jsme nemusely absolvovat složité vybírání, kdy si stokrát sem a tam přes internet posíláte fotografie různých variant sedačky. Prostě jsme pracovaly s prvním Janiným návrhem, potom jsme se sešly u ní v showroomu, kde měla předpřipravené věci, které se jí pro mě líbily, vybrala jsem si, a pak to šlo jako na drátkách…“

Foto: www.modernibyt.cz

Modulární nábytek Mobenia je doplněný konferenční židlí Fan s čalouněním z plsti. Na zdech je tapeta z kolekce inspirované folklorními motivy nazvané Anoushka, vzor Zinnia.

Krajina na tapetě

V kuchyni spojené s obývacím pokojem tak zvítězil jasný žluto oranžový odstín, který se tu nejdřív objevil na abstraktní impresionistické tapetě Landscape značky Harlequine, a pak se v prostoru ještě několikrát zopakoval – na kaleném skle za kuchyňskou linkou, na legendárním světle FL/Y od Kartellu i jako záda knihovny španělské značky Mobenia.

Foto: www.modernibyt.cz

Ložnice, ve které se prý dá díky venkovním žaluziím a závěsům udělat úplná tma, je laděná do uklidňujících pastelových tónů, hlavní slovo tu má žlutozelený odstín zeleného jablka. Na zdech je použita tapeta ze stejné kolekce jako v pracovně, vzor Samara.

Protiváhu k výrazným barvám našla designérka nejdřív v podobě dřevěné podlahy z kouřeného dubu. Odstín, který pracovně nazvala kapučíno, se tu pak několikrát zopakoval a syté odstíny příjemně zneutralizoval.

Designérka Jana Langrová
„Základ mojí práce spočívá v tom, že se snažím své klienty poznat osobně. Jsem ráda, když máme čas spolu mluvit tak dlouho, jak je potřeba. Výhodné je, pokud za mnou lidé přijdou už ve fázi projektu. Postupně se poznáváme, zjišťuju, kolik mají psů a dětí, co se jim líbí a co zásadně nechtějí… U Zdenky jsem od počátku viděla, že je tu velká odvaha k činu. Lidí, kteří něco takového chtějí risknout, je málo, ale odvaha se vyplatí. Okamžitě totiž vidíte výrazný efekt. Klienti, kteří k zařizování interiéru přistupují příliš opatrně, mají často pocit, že to není nikdy hotové.“

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám